Se deschide circulația pe lotul 4 din Autostrada Lugoj-Deva: 22 de kilometri de la Ilia la Șoimuș

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
28Comentarii
Se deschide circulația pe lotul 4 din Autostrada Lugoj-Deva: 22 de kilometri de la Ilia la Șoimuș
© foto: Pro Infrastructura
Miercuri, 14 august, se deschide în sfârșit circulația pe lotul 4 din șoseaua de mare viteză ce leagă Lugoj de Deva. După șase ani de scandal și „chinuri”, se va putea circula pe puțin peste 20 de kilometri de autostradă. Dar și aceștia puteau să rămână închiși… Conform unor surse din CNAIR, în câteva ore se va putea circula pe acest lot de autostradă.

Miercuri va fi dat în circulație lotul 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva. Se fac ultimele pregătiri. Se întâmplă acest lucru după vizita de marți a lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, pe cei 43 de kilometri de autostradă care puteau fi dați în folosință încă de luni.

Vă reamintim, luni, 12 august, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au poposit pe loturile 3 și 4 de autostradă pentru a recepționa lucrarea și a da drumul traficului pe cei 43 de kilometri – lotul 3 plus lotul 4.

Lotul 4 a ieșit bine la „inspecție”, dar lotul 3 nu a fost recepționat. Consultantul a cerut amânarea recepției, după ce ar fi descoperit disfuncționalități ale lucrărilor efectuate.

Lotul 4, de 22 de kilometri, leagă Şoimuş de Ilia, pe Valea Mureşului, iar lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea.

Pentru lotul 3, unde consultantul a descoperit lucrări neconforme, ministrul Transporturilor a dat termen joia viitoare pentru remedierea disfuncționalităților și a spus că tronsonul va fi dat în circulație până la finalul lunii în curs.

În ceea ce privește lotul 4, ministrul a spus că va fi dat în circulație până marțea viitoare. Va fi dat în circulație mai devreme, miercuri, 14 august, cu mențiunea că bretelele de acces pe lotul 4 aparțin de lotul 3, iar pentru acest lucru CNAIR și Ministerul Transporturilor au cerut antreprenorului de pe lotul 3 o recepție parțială pentru cele două bretele de acces.

„Se deschide lotul 4. CNAIR va prelua prin proces-verbal de predare-primire, temporar, zona de 800 de metri care conține și bretelele de acces, pentru a putea face descărcarea și CNAIR să gestioneze traficul, răspunzând de deteriorări de parapeți, marcaje și semnalizare verticală, în caz de deteriorări din cauza traficului. Partea de drum, de structură, rămâne în continuare în responsabilitatea constructorului, asta nu împiedică practic recepția și nici garanția de bună execuție”, au declarat surse din CNAIR pentru Tion.ro.

Se lucrează încă din noiembrie 2013 pe șantierele de pe loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Lugoj-Deva. Lucrările ar fi trebuit terminate în 2016, dar iată că am ajuns să ne lăudăm cu 43 de km de șosea de mare viteză abia șase ani mai târziu.

Pe lotul 3 a lucrat asocierea C Teloxim Con SRL – COMSA SA – Aldesa Construcciones SA – Arcadis Eurometudes SA, lucrările fiind contractate la o valoare de 579,92 milioane de lei fără TVA, din care 492,93 milioane lei Fonduri de Coeziune, iar diferența a venit din fonduri de la guvern.

La lotul 4 a lucrat asocierea Tehnostrade – Spedition UMB, valoarea contractului fiind de 419,39 milioane lei, fără TVA. Contractul a fost finanţat cu 356,48 milioane lei din Fonduri de Coeziune, diferența fiind asigurată din fonduri de la guvern.

Pe A1 mai există o problemă: cei 10 km dintre Holdea și Margina, unde trebuie amenajate tunelurile pentru urși. Lucrările pe acest tronson de autostradă au fost scoase la licitație abia în această vară. Din cauza acestei porțiuni de autostradă lipsă, șoferii trebuie să coboare de pe A1 la Margina și de acolo să circule spre Deva pe vechiul drum național.

UPDATE. Imagini cu lotul 4 al autostrăzii. Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea celor 22 de km

Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea lotului 4 al Autostrăzii Deva-Lugoj. Așa va arăta descărcarea de pe autostradă:

UPDATE 2.S-a deschis circulația pe autostradă

Circulația pe Autostrada Lugoj-Deva a fost deschisă pe sensul Ilia-Deva (Șoimuș). Reprezentanții CNAIR anunță că ”încă 22 de km noi de autostradă au fost deschiși astăzi pe Autostrada 1 (A1), între localitățile Șoimuș și Ilia din județul Hunedoara”.

”Pentru a deschide circulației cei 22 de km aferenți lotului 4, CNAIR a preluat în baza unui proces verbal de predare – primire cei 800 de m aferenți lotului 3 care fac posibilă circulația între acest sector de autostradă și rețeaua de drumuri naționale existentă.”, mai spun aceștia, făcând precizarea că ”până la recepționarea lucrărilor de pe lotul 3, CNAIR va asigura desfășurarea circulației în condiții de siguranță pe cei 800 de m preluați. În baza unui plan pentru management al traficului stabilit împreună cu Poliția Rutieră, CNAIR va avea responsabilitatea doar pentru eventualele deteriorări cauzate de traficul rutier (parapete, marcaje sau semnalizări verticale). Orice altă problemă legată de structura drumului rămâne în continuare în responsabilitatea Antreprenorului.”

Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj- Deva este parte integrantă a coridorului 4 Pan european (Rin-Dunăre) , pe traseul acestuia aflându-se Dealul Șoimuș unde a fost pusă în operă una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România.

Cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne mai transmit următoarele informații:

”Pe sectorul Sibiu- Nădlac al A1 accesul se va face pe la Nodurile Ilia și Margina, iar intre cele două localități, circulația se va desfășura pe rețeaua de drumuri naționale existentă. Antreprenorul acestui contract în valoare de peste 419 mil. lei fără TVA este Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. Precizăm că pentru Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, Consultantul nu a recomandat începerea recepției luni, 12.08.2019, deoarece nu au fost îndeplinite condițiile tehnice pentru demararea acestei proceduri. La acest moment, Antreprenorul Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A. lucrează pentru remedierea problemelor.”

Odată cu deschiderea circulației pe cei 22 de km noi, rețeaua de autostrăzi din România măsoară… 829 km.

Articole pe aceeași temă:

Ministrul Transporturilor pe Autostrada Lugoj-Deva: Săptămâna viitoare, lotul 4 va fi dat în trafic

Deputat USR despre autostrada terminată și închisă circulației: Acești 43 de kilometri sunt extrem de importanți pentru România

S-a amânat recepția pe lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva. S-ar putea deschide doar lotul patru, cu o condiție…

Licitație pentru construirea tunelurilor pentru urși de pe autostrada Lugoj-Deva28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor