Scrisoare deschisa semnata de mai multe ONG-uri din Timis: Romania da, in aceste zile, un examen de maturitate

De Adrian Panduru
1Comentariu
Scrisoare deschisa semnata de mai multe ONG-uri din Timis: Romania da, in aceste zile, un examen de maturitate
© Foto: Constantin Duma
Mai multe organizații non-guvernamentale din Timiş fac publică o analiză a ultimelor evenimente care s-au întâmplat în România. Conform acestor reprezentanți ai ONG-urilor, „bilanţul morţilor, în urma tragediei din Bucureşti, a ajuns la 45. Şi, după cum sugerează medicii, va creşte. Aceasta pare singura certitudine a României, în acest moment dramatic”.

Reprezentanţi ai societăţii civile din Timiş remarcă ieşirea în stradă a oamenilor, dar spun că, „începând cu a doua seară a protestelor publice am asistat la încercări premeditate de deturnare a evenimentelor, la apariţia unor profesionişti ai mitingurilor “anti” şi manipulărilor”.

„Societatea românească pare scindată între revendicări realiste, binevenite, şi anarhie. Mulţimea ieşită în stradă nu poate cristaliza formule reprezentative. Situaţia avantajează net forţele obscure ce doresc să profite de asta. Din nefericire, partidele par cu totul timorate. Parlamentarii, ţinta multor cereri formulate de oameni, sunt ca şi inexistenţi. Cel ce rămâne în faţa românilor este Preşedintele. Iar acesta comite greşeli, în momente cruciale. E foarte greu de înţeles cine şi pe ce criterii a alcătuit lista delegaţiei numite a <societăţii civile> şi <a străzii>, cu care Klaus Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni”, transmit reprezentanţi ai mai multor ONG-uri din Timişoara.

Semnatarii depeşei spun că acesta este, cu adevărat, momentul societăţii civile în România.

„Dar, atenţie, al societăţii civile la propriu, nu a celei pomădate şi acreditate de putere ca atare. Un alt mare adevăr al actualelor mişcări de stradă este acela că paralel cu impostura politicului s-a dezvoltat şi impostura aşa numiţilor reprezentanţi ai societăţii civile. Ajunge cu teatrul, măştile groteşti trebuie să cadă, sau să fie scoase cu totul din scenă, fie că vorbim de scena Pieţei Universităţii din Bucureşti ori de platforma virtuală în care mesajele curg şi din laboratoare de manipulare bine structurate! România dă, în aceste zile, un examen de maturitate. Poporul român a dovedit că e perfect capabil să înţeleagă, să aibă răbdare, să spere şi să creadă. Dar nu la infinit. Totodată, oamenii ştiu că e nevoie de ordine şi legalitate, de coerenţă a sistemului de guvernare. Faptul că mitingiştii de profesie, manipulatorii şi agenţii diferitelor grupări cu interese anume au fost respinişi de mase, spune multe. E momentul adevărului, a identificării noastre comune ca cetăţeni responsabili ai unei ţări aflate în pericolul destabilizării. Nu putem accepta decât să fim demni şi decişi în faţa oricărei încercări de neantizare a ţării. O societate democratică reală se construiește în timp îndelungat. Un prim pas însă pentru o democrație funcțională îl reprezintă instituțiile și mecanismele democratice, iar societatea civilă, în acest context, acționează ca mecanism reglator pentru societățile democratice. Dorim o societate civilă puternică! Dumnezeu să îi odihnească pe cei stinşi şi să apere poporul român şi ţara sa!”, transmit aceştia.

Semnatarii:

Organizația pentru Protecția Cetațeanului Timiș – O.P.C. TIMIȘ – Vicepreședinte jr. Viorica Vucan

Asociația Persoanelor Defavorizate“O Șansă” Lugoj – Președinte dr. Dorel Ion Țubrea

Asociația Producătorilor Agricoli și Crescătorilor de Animale Timiș – A.P.A.C.A Timiș – Vicepreședinte Valentin Budulan

Asociația Crescătorilor de Porcine din Judetul Timis – Președinte ing. dr. Ion Cocoș

Asociația Sportiva“ GUN CLUB” Lugoj – Președinte Ronaldo Costa

Asociatia 16-21 Decembrie 1989 Lugoj – Vicepresedinte Nicolae Trifon Toma

Asociația Luptătorilor, Participanților și Arestaților în Revoluție – Lugoj 20 Decembrie 1989 A.L.P.A.R. Lugoj – 20 Dec. 1989 – Președinte Vasile Ioan Indru

Liga Dreptatii Impotriva Coruptiei si Abuzurilor din Romania – Europa LDICAR – EUROPA – Presedinte Petru Antoni

Loja de Onoare a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – LORD’89 – Vasile Covaci

Campion European Robert Papp.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor