Scoli si gradinite desfiintate in Timis de ISJ. Motivul: numarul mic de copii

De Bogdan Marta
6Comentarii
Scoli si gradinite desfiintate in Timis de ISJ. Motivul: numarul mic de copii
© TION: Scoli si gradinite desfiintate in Timis de ISJ
Scăderea natalității, migrația între județe sau chiar în străinătate, dar și legislația neconformă cu realitatea au condus și vor conduce în Timiș la închiderea unor grădinițe și chiar școli. Asta în timp ce părinții abia găsesc locuri la unitățile de învățământ preșcolar de stat din județ. Anunțul a fost făcut, luni, de inspectorul școlar general al județului, Aura Danielescu.

Danielescu a explicat că numărul de elevi și preșcolari a scăzut cu aproximativ 3.000 anul acesta.

„Din păcate, în județul Timiș, există o scădere a numărului de copii. Atât cei care ar trebui să intre în clasa pregătitoare, cât și pe celelalte nivele am scăzut cu aproximativ 3.000 de elevi. Această scădere duce la o diminuare a numărului de clase și de norme. Este foarte clar că o jumătate din numărul de elevi pe care noi i-am pierdut sunt copii care ar fi trebuit să intre în grupele de grădinițe pe învățământul preșcolar. I-am pierdut pentru că legislația permite doar 20 de copii pe grupele mici și mijlocii, ceea ce ne determină să formăm aceste grupe la 20 și să nu permitem accesul copiilor de nivel preșcolar în grădinițe. Din acest punct de vedere scăderea nu este foarte mare. Până la o modificare legislativă în mod evident ea rămâne. Însă, am evidențiat pe toate nivelele o scădere. La clasa opta există o scădere. Față de anul trecut unde avem aproximativ 5.500 de elevi, anul acesta avem 5.225 de copii. Asta înseamnă o scădere a numărului de clase de început, de clasa a noua”, a spus inspectorul școlar general al județului Timiș.

Aceasta a precizat că Inspectoratul Școlar al Județului Timiș a fost nevoit să închidă mai multe grădinițe în ultima perioadă, dar și școli. Asta, în timp ce părinții se chinuie an de an să găsească locuri la grădinițele de stat din județ.

„Am încercat să luăm măsuri care să ne asigure pierderi cât mai mici. Avem desființată Grădinița cu Program Normal nr. 7 din Timișoara, care a fost arondată la Grădinița cu Program Prelungit nr. 11. Grădinița cu Program Prelungit (GPP) nr. 21, o propunere făcută de Primăria Timișoara, nu ține de normele de noastre sau de numărul de copii, ci de problemele de imobil. GPP nr. 21 care este arondată la arondată la Școala Gimnazială nr. 12, iar preșcolarii vor fi de acum înscriși la GPP CFR. Astfel spațiul de la Grădinița 21 să fie eliberat. La Grădinița cu Program Prelungit „Poștă” s-a eliberat spațiul, iar grupele de aici se vor duce la Grădinița nr. 19. O altă desființare este Grădinița de la Clarii Vii, o grădiniță care ar fi avut patru preșcolari, copiii urmând să fie transportați la Jimbolia. Grădinița cu Program Normal Breazova a fost și ea desființată, iar copiii vor fi înscriși la Grădinița din Comuna Margina. Alte unități desființate sunt: Școala Primară Sânmartinu Maghiar, Școala Primară Herneacova și Școala Primară Breștea. Transformări: Școala Gimnazială Bencecu de Sus se transformă în Școala Primară Bencecu de Sus, iar elevii de învățământ gimnazial urmează ca din toamnă să transportați la Școala Gimnazială Pișchia”, a mai spus Danielescu.

Printre instituțiile de învățământ ce se vor închide se numără și Liceul „Leonida”, fostul Liceul CFR, care în ultima perioadă avea un număr scăzut de elevi.

”Avem școli care merg în lichidare. Avem una pe Timișoara, Liceul <Leonida>. Era o dorință a noastră de a rămâne acest liceu, dar acest lucru nu s-a putut realiza. Acolo ne-am confruntat ani de-a rândul cu un număr foarte mic de elevi. Prin urmare în anul școlar 2016 – 2017, <Leonida> nu va mai primi nicio clasă de început. În mod similar clase de liceu nu s-au mai dat la liceul din Bilet și la cel din Orțișoara”, a mai spus Danielescu.

Rămâne de văzut cum se vor descurca în continuare părinții elevilor și preșcolarilor afectați de aceste schimbări, deși inspectoratul dă asigurări că va asigura deplasarea copiilor cu microbuze către noile unități de învățământ.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor