Sarbii isi etaleaza atuurile culturale la Timisoara

De S.P.D.
Sarbii isi etaleaza, la Timisoara, in aceste zile, atuurile culturale
Sarbii isi etaleaza, la Timisoara, in aceste zile, atuurile culturale
Faimoşi pentru muzica şi dansurile lor, pentru poeţii, cineaştii, cântăreţii lor, pentru temperamentul aprins şi pofta de petrecere, pentru savoarea mâncărurilor şi pentru puterea credinţei lor, vestiţi pentru că fac cel mai bun burek din lume, pentru că sparg paharele la chef şi pentru că au inventat motorul pe curent alternativ şi „vegeta”, sârbii îşi etalează, la Timişoara, în aceste zile, atuurile culturale.

Zilele Culturii Sârbe la Timişoara s-au deschis, în prezenţa oficialităţilor, marţi seara, în Sala Capitol, cu proiecţia filmului „Montevideo, Bog de video” al lui Dragan Bjelogrlic, candidatul Serbiei la Premiul Oscar.

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului organizat de Uniunea Sârbilor din România şi Consulatul General al Republicii Serbia se desfăşoară până în 13 noiembrie, la Timişoara şi în judeţul Timiş.

Miercuri, de la ora 19, în sala festivă a Consiliului Judeţean Timiş se va desfăşura un concert de muzică sârbească autentică, susţinut de Dejan Galetin, orchestra condusă de Nada Petrov, grupul vocal AKUD Mladost Timişoara, Grupul etno „Vila” Novi Sad, iar accesul publicului la spectacol va fi liber.

Joi, 10 noiembrie, de la ora 19:15, la Teatrul Merlin începe “Seara monodramei sârbeşti”, cu Ljubivoje Tadiæ (Belgrad) şi Gioca Stoianov (Timişoara).

Vineri – 11 noiembrie, la ora 13, la Clubul Sârbesc U.S.R. Timişoara (Piaţa Unirii nr. 5) se va deschide Minitârgul de Carte Sârbească în Timişoara, la care participă importanţi editori din Serbia şi editurile sârbilor din Ungaria şi România. În acelaşi loc, de la ora 19 se desfăşoară o serată literară româno-sârbă.

Vineri, 11 noiembrie, de la ora 15 şi sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 9, 30, la Liceul teoretic “Dositei Obradovici” se deruleaza  Simpozionul internaţional „Ideea de statalitate la Djordje Branković, Sava Tekelija şi Dositej Obradović“ .

Sâmbătă, 12 noiembrie, la 12,30, la Ciacova vor fi depuse coroane de flori la casa memorială „Dositej Obradovici“ şi va avea loc un moment literar prilejuit de 200 de ani de la moartea marelui cărturar. În aceeaşi zi, la ora 15, este programată ceremonia dezvelirii şi sfinţirii monumentului lui Dositej Obradovici pe Aleea personalităţilor, în Parcul Central din Timişoara, iar la ora 19 va începe Concertul corului Madrigal al Facultăţii de Muzică a Universităţii din Belgrad, al corului „Vila“ din Prijedor (R. Srpska) şi al Corului Mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, la Liceul de Muzică „Ion Vidu“.

Duminică, 13 noiembrie, de la ora 10, cele trei coruri participă la Sfânta liturghie în Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara. La ora 12.15, la Clubul Sârbesc U.S.R. Timişoara (Piaţa Unirii nr. 5) va fi vernisată expoziţia de fotografii a Muzeului Naţional al oraşului Belgrad, intitulată „Ivo Andrić, scriitor sau diplomat“, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Premiul Nobel.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !