Sarbii acuza partea romana de oprirea proiectului autostrazii spre Belgrad si spun ca sustin in continuare initiativa

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
77Comentarii
Sarbii acuza partea romana de oprirea proiectului autostrazii spre Belgrad si spun ca sustin in continuare initiativa
© Foto: arhiva
Partea sârbă răspunde la acuzaţiile conform cărora ar fi de vină pentru anularea deciziei de construcţie a autostrăzii care ar fi trebuit să lege Timişoara de Belgrad. Guvernul sârb spune că Ministerul român al Transporturilor este de vină pentru această situaţie, că nu a început în timp util demersurile necesare, iar sârbii nu sunt dispuşi să îşi asume riscurile de penalizare financiară aferente proiectului din bani europeni.

Surpriză în disputa legată de autostrada dintre Pancevo şi Timişoara. Ministerul Construcţiilor şi Infrastructurii din Serbia susţine că partea română, ca lider de proiect, ar fi trebuit să aibă iniţiativa de a porni demersurile, ceea ce nu s-a întâmplat. În consecinţă, banii ar fi fost redirecţionaţi către un alt proiect, aflat pe locul doi în lista IPA, unul din domeniul medical.

Guvernele României şi Serbiei par să fie pe unde diferite atunci când vine vorba despre proiectul autostrăzii Pancevo (Belgrad) – Timişoara. Dacă primul ministru Sorin Grindeanu a anunţat că partea sârbă nu a mai fost interesată de proiect, Ministerul sârb al Construcţiilor şi Infrastructurii răspunde şi anunţă că vina nu îi aparţine şi emite prompt un comunicat în acest sens!

„Pentru realizarea în continuare a proiectului în cadrul programului IPA de colaborare transfrontalieră cu România, partenerul lider de proiect, Ministerul Transporturilor din România, ar fi trebuit ca în timp util să aprobe începerea proiectului. Dar aceasta nu s-a întâmplat”, au anunţat sârbii. Aceştia spun că nu sunt dispuşi să-şi asume întârzierea şi plata unor penalităţi financiare. Banii, deşi disponibili pentru autostradă, vor ajunge la un proiect din domeniul medical: „Din cauza riscului pe care Serbia, în calitate de partener în proiect, ar fi dus la suportarea consecințele financiare, ca urmare a începerii cu întârziere a proiectului, s-a decis ca în apelul IPA transfrontalieră să fie susținut următorul proiect, unul în domeniul sănătății, aprobat de către partenerii sârbi și români”, se mai arată în comunicatul ministerului sârb.

Cei din ţara vecină anunţă că susţin în continuare construcţia acestei autostrăzi, aceasta şi ca urmare a importanţei regionale şi naţionale: „Serbia susţine în continuare în mod absolut realizarea proiectului de construcţie al autostrăzii Pancevo – Vârşeţ – Vatin – Timişoara, aceasta pentru că este vorba despre o autostradă de importanţă atât regională, cât şi naţională”.

Articole pe aceeași temă:

Adio autostrada spre Belgrad. Sarbii nu mai sustin proiectul77Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor