Santierul din Marasti poate incepe doar sub supraveghere arheologica. Primaria a predat in final proiectul

De Roxana Deaconescu
10Comentarii
Santierul din Marasti poate incepe doar sub supraveghere arheologica. Primaria a predat in final proiectul
© Tion: Santierul din Marasti poate incepe doar sub supraveghere arheologica
Direcția Județeană de Cultură a dat undă verde pentru lucrările de lărgire a intersecției din Piața Mărăști. Șantierul poate fi demarat de cei din primărie oricând, dar doar sub supraveghere arheologică. Va fi nevoie de un aviz și de la Comisia Națională de Arheologie.

În urmă cu două săptămâni, primarul Nicolae Robu ne spunea că proiectul de modificare a intersecției Mărăști este ținut pe loc de Direcția Județeană pentru Cultură, care trebuia să dea un aviz. Zona ar fi una protejată, iar primăria nu poate interveni așa cum și-ar fi dorit edilul-șef.

Șantierul promis încă de anul trecut, pentru amenajarea unei benzi suplimentare, a primit undă verde acum și de la Direcția pentru Cultură.

„Nu a venit avizul pentru banda de la Mărăști. Nu ne acceptau decât cu proiect, cu ștampilă, cu tot… Este vorba despre Direcția Județeană de Cultură. A trebuit să găsim un proiectant, care să facă un verificator, au spus că nu discută altfel. Este zonă protejată, cei de la Direcția Județeană de Cultură ne țin pe loc. Pentru așa o lucrare, trebuie să înțeleagă și ei că e pentru binele orașului. Este o lucrare de reparații, nu e o lucrare de investiții. Mai judeci și cu bunul simț lucrurile, nu se intervine, nu se sapă adânc, nu se merge la clădiri, de ce să complici totul?”, ne explica Robu la sfârșitul lunii iulie.

A fost nevoie ca cei din primărie să facă un proiect, pe care, aparent, nu îl aveau, deși se discută de luni bune despre această lucrare.

„Au înțeles că nu se poate fără proiect și, de îndată ce l-au prezentat, a trecut prin comisii și a fost avizat. Acest aviz a fost emis însă cu supraveghere arheologică”, ne-a spus Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Pentru a avea cercetare arheologică în zonă, municipalitatea va trebui să apeleze la cei care sunt abilitați să facă așa ceva, Universitatea de Vest Timișoara sau Muzeul Național al Banatului.

„Procedura de descărcare de sarcină arheologică este prevăzută de legislația în vigoare, implicând cercetarea arheologică preventivă, care se va finaliza cu acordarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru zona purtătoare de sarcină arheologică sau, după caz, a avizului favorabil pentru faza de execuție. Emiterea certificatului privind eliberarea de sarcină arheologică a unui teren este obligatorie înaintea începerii oricăror lucrări care pot afecta situl arheologic. Certificatul este emis de către DJC Timiș, pe baza Raportului de cercetare arheologică preventivă și a avizului favorabil de la Comisia Națională de Arheologie”, se arată în avizul dat de Direcția pentru Cultură primăriei.

Așadar, municipalitatea are nevoie și de un aviz de la Comisia Națională de Arheologie, care nu se știe când va veni, după ce va fi cerut. În cazul în care nu sunt respectați acești pași, firma constructoare poate fi amendată. Efectuarea oricăror lucrări fără certificat de descărcare arheologică este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. Așa s-a întâmplat pe șantierul de la Popa Șapcă.

Lucrările propriu-zise în Piața Mărăști au cam început în primăvara acestui an, când muncitorii contractați de primărie au desființat o trecere de pietoni din Piața Mărăști. A rămas desființată și e posibil să nu mai fie amenajată la loc, după ce oficialii municipalității au constatat că traficul auto este mai fluent acum în zonă. Pentru o fluență mai mare însă, Robu anunța crearea unei benzi suplimentare în intersecție.

De șantier se va ocupa Societatea de Drumuri Municipale. Vorbim, practic, despre amenajarea unei benzi de circulație în plus în sensul giratoriu semaforizat. Lucrările nu vor afecta insula din mijlocul intersecției, însă vor afecta o parte din trotuar.

„Nu se ia din spațiul verde. După rondoul din insulă urmează o parte cu piatră de pavaj. Se ia puțin din partea aceasta, se ia din trotuare, care sunt foarte largi, de jur împrejur. Vor fi mutați acei stâlpi care sunt pe toate laturile, încât să se poată muta trotuarele (…) Nu e cazul să se ajungă la micșorarea insulei din mijlocul sensului giratoriu”, explica primarul Timișoarei, atunci când a anunțat investiția.

Articole pe aceeași temă:

Au desființat o trecere de pietoni și s-au pregătit să dea drumul lucrărilor pentru extinderea intersecției din Piața Mărăști, însă nu se pot apuca de treabă. Reprezentanții primăriei mai așteaptă un aviz, de la Direcția Județeană de Cultură, fără de care nu pot deschide șantierul. Anunțate de câ...10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor