Salarii taiate la Spitalul CFR din Timisoara. 50 de angajati au ramas fara sporuri

De Valentin Rusu
7Comentarii
Salarii taiate la Spitalul CFR din Timisoara. 50 de angajati au ramas fara sporuri
© TION: Salarii taiate la Spitalul CFR din Timisoara. 50 de angajati au ramas fara sporuri
Criză la Spitalul CFR din Timișoara. Medicii s-au trezit cu salariile tăiate, în urma unei decizii a instanţei. Angajaţii sunt revoltaţi pentru că li s-au tăiat sporurile – până la 75 la sută din salariu în unele cazuri.

Dacă în cazul medicilor de la chirurgie tăierile încep de la 8 la sută, la personalul mediu şi auxiliar – asistente, infirmiere – tăierile sunt mult mai drastice: 50 – 75 la sută.
Practic, dacă până astăzi o asistentă câștiga 1200 de lei lunar, de acum înainte suma va fi înjumătăţită. Sunt afectaţi de această decizie aproximativ 50 de persoane care lucrează la Spitalul CFR din Timişoara. Este vorba despre personalul care lucrează pe secțiile ATI, Bloc Operator, Laborator, cei de la compartimentul de Morfo-Patologie şi medicii care lucrează pe secţiile chirurgicale.

În 23 iulie s-a primit o sentință definitivă și irevocabilă într-un proces pe care Spitalul CFR îl avea cu Curtea de Conturi, prin care se anulează mai multe sporuri pentru peste 50 de angajați din spital. Conform sentinței, sporurile acordate din 2009 ar fi fost date nelegal și sunt sistate. La controlul Curții de Conturi s-a descoperit că lipseau vize anuale pe niște buletine de determinare a noxelor. Acum, angajaţii trebuie să dea şi banii din sporuri înapoi, pe trei ani de zile. Aceasta este cea de-a doua etapă, care implică o calculare a acestor sume. Noul regulament de reglementare a sporurilor apare abia în 2015. Se pare că acesta le-ar fi favorabil angajaților de la CFR. Până atunci însă sentința trebuie respectată.

Personalul auxiliar este cel mai defavorizat – în cazul acestora s-au tăiat sporuri de 50 – 75 la sută din salariu. Conducerea spitalului speră ca după obținerea buletinelor de determinare a noxelor situația să reintre în normal, iar angajații să obțină înapoi sporurile la salarii.

“Este o decizie irevocabilă. Managerul, conform legii, are obligaţia de a pune această decizie în aplicare, imediat după comunicarea sentinţei. Punerea în aplicare înseamnă suspendarea acordării acestor sporuri până când se întrunesc condiţiile legale, până când avem în regulă acele buletine. Noi sperăm cât de repede. Există anumite probleme birocratice şi legislative, noul cod de reglementare a acordării sporurilor încă nu a apărut şi se merge pe vechiul regulament, avem un fel de vid legislativ”, spune managerul Spitalului CFR Timişoara Cristian Moţ.

Angajaţii vizaţi deja au iniţiat o acţiune în instanţă împotriva acestei decizii.
“Sperăm ca această situaţie să se rezolve cât mai repede pe cale legală şi oamenii să-şi poată primi sporurile cât mai repede înapoi. Toată lumea se prezintă la lucru, dar e o evidentă stare de nemulţumire, pe deplin justificată. Oamenii spun – nouă ni se pretinde în continuare să desfăşurăm activitatea normal, în condiţiile în care noi nu-i putem plăti corespunzăror şi nu le putem acorda nişte drepturi. În unele cazuri e vorba de situaţii absolut dramatice. E un drept care li s-a acordat prin lege. Angajaţii nu au nici cea mai mică vină”, spune Cristian Moţ.

Tăierile salariale diferă de la medici la asistente și personal mediu auxiliar. Un medic care lucrează pe o secţie chirurgicală are un spor între 8 şi 15 la sută. Un cadru mediu sau medicii care lucrează pe ATI au sporul mult mai mare, la fel şi personalul mediu şi auxiliar care lucrează în blocul operator – 50-75 la sută. Asistentele şi infirmierele, cu un salariu de 1200 de lei, rămân cu 600 de lei, ori mai puţin.

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor