Salarii de mii de euro pentru timisoreni in cadrul proiectului de 200 de milioane de euro de la Magurele

De M. Hoster
4Comentarii
Salarii de mii de euro pentru timisoreni in cadrul proiectului de 200 de milioane de euro de la Magurele
© TION - Salarii de mii de euro pentru timisoreni in cadrul proiectului de 200 de milioane de euro de la Magurele
Cel mai important proiect românesc de cercetare beneficiază de peste 200 de milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană. Vorbim de cel mai puternic laser construit în Europa, proiect pus în valoare la Măgurele. Fizicienii timişoreni au fost invitaţi să ia parte la această iniţiativă, răsplata fiind pe măsură: burse de mii de euro.


Proiectul Extreme Light Infrastructure – ELI, caută specialişti la Timişoara. Fie că este vorba de studenţi, masteranzii, doctoranzii și post-doctoranzii, ei au ocazia să primească salarii la care nici măcar nu ar fi visat. ELI va funcţiona în cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele. Sunt 250 de locuri libere în cadrul acestui proiect de cercetare, plus 55 de burse. Iar un salariu la ELI pleacă de la 1.000 de euro!

Sala A01 de la sediul Universităţii de Vest Timişoara s-a umplut vineri până la refuz de tineri interesaţi de acest proiect unic în Europa. Fie că erau interesaţi de cercetarea în sine, fie că erau interesaţi de salariile excelente, ei au primit o grămadă de informaţii legate de proiect, multă teorie, destul de puţină … „practică” salarială.

„Eu le propun studenților să facă ceva simplu: să se gândească asupra faptului că există un loc în România care este la nivelul celor de afară, la care ei visează, să se ducă și să facă cercetări la nivelul cel mai înalt. În cadrului proiectului ELI sunt disponibile 250 de poziții, de la director până la tehnicieni și operatori, aici vorbim despre angajări de personal permanent, apoi sunt pozițiile temporare de asistenți în cercetare pentru cei care-și fac doctoratul. Sunt burse post-doctorale pentru cei care vin pentru o durată de un an sau doi ca să-și facă studiile în domeniul acesta”, a declarat Ioan Ursu, secretar ştiinţific în cadrul ELI.

Pentru cei aflaţi la început de carieră academică bursa lunară este de 650 de euro, iar cei aflaţi în perioada postdoctorală, de peste 1.000 de euro. Cei care vor fi angajaţi pot ajunge şi la salarii de peste 1.000 de euro pentru debutanți, chiar și de 6.000 de euro pentru cei cu funcţii înalte, am aflat de la Mădălin Bunoiu, prorector al Universităţii de Vest Timişoara.

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană la Măgurele va oferi la finalul construcţiei cel mai puternic laser din lume, unul mai puternic de zece ori decât cel mai puternic laser disponibil la ora actuală. Investiţia realizată la Turnu Măgurele este unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare finanţate de Uniunea Europeană.

Lucrările de construcţie vor fi terminate în 2015, experimentele urmând să fie începute în 2018.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor