S-ar putea scumpi apa la Timisoara. Aquatim investeste 40 de milioane de euro in oras in 2018

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
S-ar putea scumpi apa la Timisoara. Aquatim investeste 40 de milioane de euro in oras in 2018
© Tion: S-ar putea scumpi apa la Timisoara
Anul 2018 ar putea veni cu scumpiri pentru Timișoara, orașul în care apa nu s-a mai scumpit încă din 2014. Reprezentanții societății de apă și canal vor să ia un credit pentru a-și susține investițiile desfășurate cu fonduri europene și au purtat deja discuții despre creșterea tarifului la apă.

An de an, oficialii Aquatim se lăudau cu menținerea tarifului la apă. Iată, însă, că în 2018 nu le mai pot promite nimic timișorenilor. Societatea are un proiect în valoare de 180 de milioane de euro, care se va desfășura pe POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare, cu fonduri europene, proiect care trebuie susținut.

„În funcție de noul proiect investițional de anul acesta, de 180 de milioane de euro, va fi o discuție legată de tarif, în funcție de băncile cu care vom intra în discuții, pentru a securiza și noul proiect financiar. Este neesențială o posibilă creștere, față de beneficiile cu care noi venim pentru județul Timiș, vorbim despre sute de kilometri, despre zeci de instalații. Datorită faptului că noi lucrăm pe fonduri nerambursabile, avem anumite cadențe din acest punct de vedere, dar reușim să ținem tarifele absolut în zona suportabilă. O creștere a tarifelor este posibilă, în funcție de noul proiect, însă nici într-un caz pe măsura investițiilor pe care le facem. Tariful nu a crescut din 2014”, ne-a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Șeful societății de apă și canal susține că au început deja discuțiile cu mai multe bănci cu privire la un credit pentru susținerea proiectului desfășurat pe fonduri europene.

„Am avut primele discuții cu băncile, avem capacitatea de a lua un împrumut negarantat de autoritățile publice, ceea ce este foarte important, pentru că în condițiile de astăzi cam una din patru firme nu reușește să ia un credit”, ne-a mai spus Vlaicu.

La Timișoara, apa s-a scumpit ultima dată în 1 iulie 2014, tarifele fiind de 0,00311 lei/l la apă și de 0,00341 lei/l la canalizare, cu tot cu TVA.

Planurile Aquatim

Proiectul de 180 de milioane de euro înseamnă 13 stații de tratare apă noi și nouă reabilitate, 53 de stații de pompare apă, 50 de rezervoare de înmagazinare noi și patru reabilitate, 14 kilometri aducțiune nouă front captare și 11,7 km reabilitați, 98 de kilometri de rețele de apă extinse și 124 km reabilitați, 232 km de conducte noi de transport și 4 km reabilitați, precum și șase stații noi de epurare, 79 stații noi de pompare apă uzată, 87 km de conducte de refulare, 289 km de canalizare extinsă și 22 km reabilitare, precum și un incinerator pentru uscarea nămolurilor.

La Timișoara vorbim despre investiții de aproape 40 de milioane de euro. Reprezentanții Aquatim spun că majoritatea banilor se duc în principal pe reabilitarea rețelelor. Totodată, societatea ar urma să aibă un sistem online pentru coordonarea tuturor uzinelor de apă și a stațiilor de epurare din județ.

„Orașul se extinde în permanență și încercăm să venim în sprijinul acestui lucru. În Timișoara sunt multe lucrări, pentru că avem și rețeaua veche, din anii ’70-’75, avem și probleme. Pentru Timișoara, programul nostru investițional este de aproximativ 40 de milioane de euro, care se vor duce în principal pe lucrări de reabilitare, dar facem și un sistem de Scada, prin care încercăm să legăm toate uzinele de apă din județ, toate stațiile de epurare a apei, pe care să le coordonăm online de la Timișoara. În 2018 vom începe acest proiect, cu partea de licitații și documentație”, a conchis Ilie Vlaicu.

Aria de operare a societății include 123 localități din județul Timiș, repartizate pe cele cinci sucursale: Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia și Sânnicolau Mare. Aquatim se laudă cu 1.900 de kilometri de rețea de apă și cu 890 de kilometri de canalizare în Timiș.

Articole pe aceeași temă:

foto: Aquatim
Aquatim a încheiat anul 2017 cu investiții majore și continuă pe aceeași linie și în 2018. Reprezentanții societății de apă și canal au un bilanț pozitiv: sute de kilometri de rețele de apă și canal în întreg județul, dar și stații noi de epurare și tratare. Oficialii Aquatim spun că au mers pe i...
Tion: Namolul din Timisoara va fi valorificat energetic. Aquatim face o statie de tratare, cu 10 milioane de euro
Aquatim vrea să folosească nămolul care rezultă din apele uzate. Planul reprezentanților societății este să amenajeze o stație de tratare a nămolului, pentru a scăpa de costurile uriașe pentru transportarea acestuia la deponeu. Totodată, s-au gândit să îl și valorifice energetic. Cu toții știm că...

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor