S-a triplat numărul clădirilor supraimpozitate în 2019. Plătește taxa pe paragină și proprietarul Cazarmei U

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
S-a triplat numărul clădirilor supraimpozitate în 2019. Plătește taxa pe paragină și proprietarul Cazarmei U
© foto: arhivă
Peste 1.700 de proprietari ar trebui să plătească taxă pe paragină anul acesta la Timișoara. Au intrat la supraimpozitare 103 de clădiri degradate din oraș, de trei ori mai multe decât anul trecut, când ar fi trebuit să se plătească taxă pe paragină pentru 34 de imobile.

Potrivit primarului Nicolae Robu, 1.714 timișoreni plătesc taxă pe paragină pentru clădirile în care locuiesc. Vorbim în total despre 103 de clădiri pentru care funcționarii primăriei au întocmit documentele necesare aplicării supraimpozitării. Consilierii locali au adoptat la finele anului trecut hotărârile de consiliu pentru fiecare clădire în parte, numărul lor fiind de trei ori mai mare decât cel din 2018.

Tot edilul-șef spune că în 2018 au intrat la supraimpozitare 34 de clădiri, însă pentru 24 dintre ele au fost întocmite acțiuni în instanță. Proprietarii au considerat că documentația funcționarilor nu a fost întocmită corect și, prin urmare, au contestat hotărârile de consiliu. Din 24 de procese, primăria a pierdut opt. Printre imobilele pentru care s-a mers în instanță se află și o clădire care aparține femeii de afaceri Rodica Vlad, amplasată pe Bd. Republicii, aflată într-o stare avansată de degradare, însă proprietara a câștigat în instanță. Motivul: clădirea respectivă se află sub sechestrul DIICOT, a mai explicat Robu.

„S-a făcut tot ce s-a putut, chiar mai mult decât era cazul, mi se pare mie acum, privind lucrurile în urmă, pentru a nu se ajunge la supraimpozitări, pentru a-i determina pe proprietari să se apuce să își întrețină în mod corespunzător clădirile. Din păcate, doar puțini au răspuns la abordarea cu vorba bună. Ați văzut ce frumos arată toate clădirile reabilitate. Cei mai mulți nu au mișcat nimic și au crezut că noi doar vorbim, nu trecem și la fapte. Ei bine, 1.714 este numărul proprietarilor care sunt puși la supraimpozitare pentru anul 2019. Vă dați seama, este o măsură foarte impopulară în fața acestora, dar o asumăm de dragul Timișoarei. Timișoara trebuie să își schimbe fața cât mai repede”, a precizat Nicolae Robu.

Anul acesta, susține primarul, funcționarii din primărie au fost mai atenți la documentație, astfel că se plătește taxă pe paragină și pentru Cazarma U, pentru care proprietarii plătesc de cinci ori impozitul, dar și pentru Casa cu Flori, unde s-a aplicat o supraimpozitare de 300%.

„Celebra Cazarmă U este pusă la supraimpozitare cu 400%, deci va plăti un impozit de cinci ori mai mare decât cel normal. E normal oare ca o clădire istorică din zona zero a orașului nostru să arate astfel? Dacă cineva nu poate să își întrețină proprietatea, trebuie să găsească formulele prin care să nu mai fie în paragină, inclusiv formula de vânzare. Constituția garantează dreptul la proprietate, dar dreptul de a fi proprietar include și obligații. Pe Alba Iulia, celebra Casă cu Flori… este normal să arate așa cum arată? Avem 300% aici, deci de patru ori mai mult se plătește impozit. Noi nu am vrut să se ajungă aici, dar nu avem de ales. Palatul Hermann Brach, Cocoșul Negru, cum i se spune, de pe str. Mercy nr. 5, e zona zero a orașului, e și un pericol să treci pe lângă aceste clădiri din care se desprinde mortarul, 400% e majorarea, deci se va plăti de cinci ori impozitul”, a mai explicat primarul Timișoarei.

AICI vedeți lista clădirilor care au intrat la supraimpozitare în anul 2019!

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara se judecă în continuare cu unii proprietari de imobile care ar trebui să plătească anul acesta taxa pe paragină pentru că nu și-au îngrijit clădirile. Cazul Rodica Vlad vs. PMT suportă o nouă amânare la Curtea de Apel, astfel că juriștii primăriei au termen până în ultima lună din...
Peste 100 de clădiri din Timișoara sunt propuse pentru taxa pe paragină în anul 2019, pentru care vor scoate bani frumoși din buzunare aproape 2.000 de oameni, estimează primarul Nicolae Robu. Alți timișoreni plătesc taxă pe paragină pentru terenuri neîngrijite. Edilul-șef spune că primăria nu le vr...4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor