Rosia Montana, sarbatorita si la Timisoara

De B.A.M
3Comentarii
Rosia Montana, sarbatorita si la Timisoara
© TION - Rosia Montana, sarbatorita si la Timisoara
Începând de joi, timp de trei zile, la Timişoara va fi sărbătorită localitatea Roşia Montană, aflată în centrul unei controverse privind oportunitatea deschiderii celei mai mari exploatări de aur din această zonă a Europei. Timişoara se alătură, astfel, altor 40 de oraşe din ţară şi străinătate, care vor sărbători 1883 de ani de la prima atestare documentară a localităţii.

Pe 6 februarie 2014, se împlinesc 1883 de ani de existență a Roșiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România și al cărei nume latin, Alburnus Maior, apare pentru prima dată menționat în tăblița cerată nr. XVIII datată 6 februarie 131.

Cu această ocazie, pentru al patrulea an consecutiv, Alburnus Maior și Asociația București organizează Ziua Roșiei Montane în zeci de orașe din țară și străinătate.

Ziua Roșiei Montane își propune să promoveze patrimoniul cultural și natural pe care Roșia Montană îl adăpostește și să accentueze necesitatea conservării acestor vestigii de valoare universală, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, evenimentul aduce în discuție și riscurile cu care se confruntă întreaga zonă, prin proiectul minier propus de compania Roșia Montană Gold Corporation, care plănuiește deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafață pe bază de cianuri din Europa.

„La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice. De asemenea, tăblițele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul al XIX-lea reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman. Toate caracteristicile peisajului minier Roșia Montană fac din aceasta un potențial monument istoric candidat în Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO”, spun organizatorii evenimentului de la Timişoara.

Programul evenimentelor:

Perioada 4-9 februarie, Holul central al Universității de Vest : Expoziție foto „Roșia Montană

Joi, 6 februarie:

Universitatea de Vest

19.30: „Roșia Montană: trecutul și prezentul ”

– “Patrimoniul Roșiei Montane în imagini” / Campania Salvați Roșia Montană / România / 24 min / 2013
– “Zidurile. Making Of” / Mihai Goțiu / România / 18 min / 2013
România – Geamăna / Tică Darie / România / 3 min / 2013
– “#Roșia” / Florin Cofar / România / 3 min / 2013

Club Daos

21:30 School of Rock

22:15 Burning Table

23.00: Afterparty: dj Kuky

Vineri, 7 februarie:

Cafeneaua Librariei Cartea de Nisip

19.00: “Eu și Roșia Montană” – istoricul localității, al patrimoniului local și semnificația acestora pentru noi – mărturii ale prietenilor Roșiei Montane

19.40: “Alternative” – prezentarea comunității din Roșia Montană și a alternativelor la minerit însoțită de proiecția scurtmetrajelor:

– “Roșia Montană există datorită vouă!” / Tică Darie / Romania / 6 min / 2014

Departe de a fi doar o frază auzită la televizor, “Uniți, Salvăm Roșia Montană” are o semnificație deosebită pentru localnicii din opoziție. Vă invităm să urmăriți o relatare emoționantă a felului în care roșienii au trăit protestele de anul trecut și să ascultați mesajul lor către noi, cei care am luptat și vom lupta în continuare pentru Roșia Montană!

– “Localnici din Rosia Montana” / Tica Darie / Romania / 8 min / 2014
Trei portrete pitorești ne prezintă roșieni care doresc să își păstreze pământul, identitatea și viața liniștită de zi cu zi.

20.30: recital Leah Burg

Sâmbătă, 8 februarie:

Cuib d’Arte

16.00 – 19.00: o serie de workshop-uri având ca temă Roșia Montană: stickere, broșe din fetru, mesaje în japoneză ce vor fi trimise prietenilor din Japonia pentru extinderea solidarității internaționale, pictură pe medalioane ceramice, stencil pe sacoșe

Aethernative

21.00: concert JamOnFish

Accesul la toate evenimentele este liber.

Articole pe aceeași temă:

Protestatarii Roşia Montană din Timişoara au parodiat Guvernul Ponta

Victor Porcu’, toalete, fotomodele si bataie cu rosii la protestul Rosia Montana de la Timisoara

Protest in Piata Victoriei din Timisoara impotriva mineritului de la Rosia Montana

Protest cu flash mob impotriva proiectului minier de la Rosia Montana

Noi proteste pentru Rosia Montana in Piata Unirii

Salvam Rosia Montana, se aude din nou pe strazile Timisoarei

Timisorenii au iesit in strada pentru a salva Rosia Montana

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor