Robu, despre comunism si democratie: Democratie participativa s-a facut in comunism

De Roxana Deaconescu
23Comentarii
Robu, despre comunism si democratie: Democratie participativa s-a facut in comunism
© Foto: Tion
Primarul Timișoarei susține că nu-l caracterizează populismele și, câtă vreme el va fi primar, timișorenii nu vor avea parte de buget participativ. Edilul-șef explică cum vede el democrația și spune că în comunism s-a făcut la nivel participativ. Mai mult, acum este mulțumit de colaborarea cu consiliile de cartiere.


Nicolae Robu crede că democrația nu înseamnă că cetățenii pot spune ce vor și ce își doresc, pentru că așa se făcea … în comunism. Edilul Timișoarei se declară și împotriva referendumurilor, deși în trecut a anunțat că și-ar dori să-i întrebe pe oameni ce cred despre anumite subiecte. Se limitează la sondajele în mediul virtual, pe Facebook.

Recent, primarul a fost întrebat dacă nu ar fi mai bine ca timișorenii să participe la un referendum și să spună dacă își doresc fântână muzicală în oraș. Răspunsul lui a venit cu o lecție despre democrație și comunism.

„Numai un iresponsabil ar putea să facă un referendum pe acest subiect. Dacă ne gândim ce înseamnă un referendum, putem înțelege ce cheltuieli implică și pentru ce … Democrația e foarte simplă și democrație de tipul acesta a fost în comunism, foarte participativă, când toți cetățenii și-au spus părerea pe orice, dar s-a făcut ce s-a vrut.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: democrațiile, societățile cele mai dezvoltate ale lumii, modelele de democrație, funcționează după alte principii: ești ales cu o anumită platformă, spui cinstit ce vrei să faci, cetățenii care vor să se implice te votează sau nu te votează, alții nu vor să se implice, și e dreptul lor, și în final te ții de cuvânt. Dacă nu te ții de cuvânt, la următoarele alegeri, ești penalizat. Este foarte simplu”, a explicat Nicolae Robu.

Cu toate acestea, edilul-șef spune că există o colaborare foarte bună cu locuitorii orașului. Pe lângă sondajele făcute pe Facebook, Robu susține că cei implicați în consiliile de cartier își fac treaba.

„Avem o relație foarte bună cu cetățenii. Sunt oameni care lucrează în consiliile de cartier, spun ce trebuie făcut în cartierul lor. Facem tot ce putem, alte lucruri nu le putem face, le programăm pentru altădată, altele spunem tot cinstit că nu cadrează cu politica pe care o ducem noi, se întâmplă și așa ceva câteodată, dar de cele mai multe ori noi lucrăm foarte bine cu consiliile de cartier.

Este foarte participativ ce facem noi, dar participativ fără a transfera decizia într-o zonă unde nu există răspundere. Cel care are răspunderea trebuie să decidă, este un principiu sănătos, folosit pe toată planeta. Cu populisme n-o să umblu niciodată. Nu mă caracterizează”, a mai precizat primarul Timișoarei.

Toate aceste declarații au fost făcute la nici un an de când Nicolae Robu spunea că nu este deloc mulțumit de cum colaborează municipalitatea cu consiliile din cartiere.

„Nu sunt mulțumit de activitatea acestora. Sunt oameni care se ocupă de cartier, fără nicio preocupare pentru politic, dar sunt consilii consultative de cartier la care ședințele de cartier au fost ședințele organizației de cartier a unui anumit partid și care nu mai reprezintă un interlocutor, din cauza atitudinii constante pe care au avut-o. (…) Altceva este când, sub masca unui consiliu consultativ de cartier, de fapt regăsești niște pioni care sunt mânați în discuții pe dispoziții pe linie politică. Nu sunt toate așa, avem consilii de cartier care și-au păstrat verticalitatea și ne sunt foarte utile”, explica primarul Timișoarei în vara lui 2017.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor