Rezultatele de la aceasta editie a Bacalaureatului nu sunt pe placul rectorului UVT

De M. Hoster
Rezultatele de la aceasta editie a Bacalaureatului nu sunt pe placul rectorului UVT
© TION - Marilen Pirtea
Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, priveşte cu neîncredere rezultatele bacalaureatului desfăşurat în aceste zile. Conform acestuia, numărul mai mare cu trei procente al celor care au trecut BAC-ul nu reprezintă prea mult, aceasta având în vedere numărul destul de mic al celor care au participat la examen.


„Din rezultatele prezentate de către Ministerul Educației aflăm că, la nivel național, au promovat Bacalaureatul cu 3% mai mulți absolvenți decât în 2013. Însă, nu putem privi aceste date fără să nu luăm în calcul că aproximativ un sfert dintre elevii claselor a XII-a nu s-au înscris anul acesta la examenul de Bacalaureat. Sunt 44.000 de elevi care nu au dat testul maturității, dublu față de anul trecut. În asemenea condiții, nu consider că această creștere în procentaj este un moment de bucurie, ci avem de a face cu o serie de calcule reci care nu arată niciun progres în această privință”, a declarat Pirtea.

Acesta spune că situația la nivel național se reflectă și în rezultatele din județul Timiș.

„Situația este similară și la nivelul județului Timiș, unde aproximativ 2.000 de absolvenți de liceu din această promoție nu s-au înscris la Bacalaureat, iar procentul de promovare de 56 % nu mulțumește nici pe departe pe oricine care înțelege importanța acestui examen susținut la finalul a 12 ani de școală”, a continuare rectorul UVT.

Ce soluţii propune şeful universităţii timişorene? „În această situație, consider necesar ca pe lângă Bacalaureatul din prezent care dă acces la studiile universitare, să se introducă un Bacalaureat profesional și vocațional. Astfel, nu i-am pierde pe cei care nu se prezintă la examen, nu doresc să urmeze o facultate sau nu fac față rigorilor examenului actual, dezvoltând, de asemenea, învățământul postliceal profesional de meserii. În susținerea acestui punct de vedere sunt și datele conform cărora România este sub media UE la numărul de absolvenți per 1.000 de locuitori în cazul învățământului terțiar, țara noastră fiind trasă în jos de lipsa învățământului postliceal, nu a numărului de studenți”, a declarat şeful Universităţii de Vest.

Schimbările dese, problema rezultatelor slabe

Problemele apar din cauza schimbărilor din sectorul preuniversitar, în primul rând, mai spune Pirtea: „Factorii care au condus la rezultatele slabe la Bacalaureat și în acest an sunt mulți, decidenții din domeniu sunt mulți, schimbările din domeniu…și mai multe. Puține, însă, sunt șansele acestei țări de a deveni competitivă cu vecinii ei vestici, educația fiind cea mai bună investiție. România nu își permite să mai piardă încă o generație pentru că riscă să rămână mereu în eșalonul doi al Uniunii Europene. Decidenții despre care vorbeam mai sus trebuie să conștientizeze că sistemul de învățământ este un bun al fiecăruia dintre noi și că au o responsabilitate față de fiecare cetățean în parte. Prin eforturi comune, doar în interesul copiilor noștri, putem atinge un nivel la care zeci de mii de tineri, în fiecare an, să nu mai afle că nu au învățat în 4 ani de liceu nici cât pentru un examen”, a încheiat Marilen Pirtea.

Articole pe aceeași temă:

Peste 56% dintre liceenii din Timis au promovat Bacalaureatul. Nicio medie de 10!

BAC 2014: Aproape 5.000 de liceeni din Timis dau miercuri examen la matematica si istorie0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor