Rezultate exit-poll: Ponta si Iohannis in turul doi

De T. Ex.
Reactualizat la:
13Comentarii
Rezultate exit-poll: Ponta si Iohannis in turul doi
© TION: Rezultate exit-poll: Ponta si Iohannis in turul doi
Actualul premier, Victor Ponta, şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc peste exact două săptămâni. Acestea sunt rezultatele exit-poll-urilor date publicităţii imediat după închiderea urnelor.


Niciunul dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa pentru Preşedinţia României nu a reuşit să obţină peste 50 la sută plus unu din voturile valabil exprimate. Primii doi clasaţi, conform exit-poll-urilor, sunt Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Cifrele obţinute de cei doi nu sunt finale, ci sunt estimări realizate în baza sondajelor la ieșirea din secțiile de votare, de aceea ele diferă de la un institut la altul.

Rezultate IRES: Victor Ponta – 41,5% Klaus Iohannis – 31,2%

Pe următoarele locuri, conform acestui sondaj, au ieşit Călin Popescu Tăriceanu cu 5,3 la sută, Elena Udrea cu 5,1% şi Monica Macovei cu 4,5 la sută.

Rezultate CSCI: Victor Ponta – 40% , Klaus Iohannis – 31%

Pe următoarele trei locuri s-au clasat Călin Popescu Tăriceanu, cu 6%, Monica Macovei – 5% şi Elena Udrea – 5%.

Klaus Iohannis: Îi chem alături pe românii care nu vor să dea puterea în mâna unui singur partid

„Un rezultat foarte bun care arată că se produce schimbarea. Vreau să mulţumesc tuturor românilor care şi-au folosit votul, care au votat, indiferent pentru cine au votat. Vreau să mulţumesc în special celor care au votat <<România lucrului bine făcut>>, care m-au votat pe mine. Acum este clar că au rămas în competiţie doi candidaţi: eu şi Victor Ponta.

Este evident pentru oricine că românii au de ales între două variante: pe de o parte Românie a lucrului bine făcut, o Românie normală, pe de altă parte o Românie a lucrului prost făcut, o Românie a scandalului şi minciunii. De acum, competiţia este doar între noi doi: între mine şi Victor Ponta. Eu sunt singurul candidat rămas în competiţie care este dispus să garanteze independenţa justiţiei şi statul de drept. Îi chem alături de mine pe toţi românii care vor ca legea să fie lege, care nu vor să dea toată puterea în mâna unui singur partid”, a spus Iohannis imediat după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Acesta a mai remarcat că din cauza „proastei organizări”, în ţară şi străinătate mulţi români nu au reuşit să voteze.

Ponta: Vreau să fiu președintele tuturor românilor, nu numai al unui grup

Victor Ponta a afirmat după afişarea rezultatelor exit-poll-urilor că proiectul său de preşedinte îi include pe toţi românii, care „după zece ani de dezbinare şi ură” au nevoie de un preşedinte care să fie al tuturor românilor, nu numai al unui grup.

„Mă simt extrem de mândru pentru faptul că mulţi români au avut încredere în proiectul meu de preşedinte. Un proiect de schimbare după zece ani de dezbinare şi ură. (…) Le mulţumesc tuturor celor care au crezut că este important să voteze, dar vreau să îi rog pe toţi cei care au votat pentru mine, să fie alături şi pe 16 decembrie. (…) În următoarele două săptămâni mă voi adresa atât celor care m-au votat, cât şi celor care au votat un alt candidat sau nu au votat deloc, pentru că mă simt responsabil pentru toţi românii. (…) Proiectul meu de preşedinte îi include pe toţi românii atât din ţară, cât şi din afara ţării. Vreau să fiu preşedintele tuturor românilor, nu numai al unui grup”, a spus Ponta.

În ceea ce priveşte modul de votare în străinătate şi faptul că nu toţi românii din diasporă au apucat să voteze în timpul alocat, Ponta a răspuns scurt: „Vedeţi, la Paris, dacă nu se fraudează, se face coadă”.

Discursul lui Victor Ponta s-a lăsat aşteptat. Imediat după aflarea rezultatelor estimative, contrar cutumelor, în faţa presei a vorbit vicepremierul Liviu Dragnea, discursul lui Ponta venind abia după aproximativ 45 de minute.

„Dacă am ieşit pe primul loc pot să ies ultimul la declaraţii”, a explicat Ponta absenţa sa temporară.

Monica Macovei: România este a noastră şi o să o luăm înapoi

Candidatul independent Monica Macovei a afirmat că acest moment marchează naşterea celui de-al treilea pol în România. Ea a precizat că scorul pe care îl va obţine ar fi putut fi mai bun dacă ar fi votat şi românii din străinătate.

“Astazi s-a născut al treilea pol în România. Fără baroni, fără finanţări murdare, am arătat că putem. Rezultatele de după numărarea voturilor vor arăta că suntem şi mai mulţi. Am fi fost şi mai mulţi dacă ar fi votat toţi românii din diaspora. Am demonstrat că suntem mult mai mulţi decât credeau ei. Suntem o forţă uriaşă de schimbare. România este a noastră şi o să o luăm înapoi”, a spus Monica Macovei.

Elena Udrea: Locul trei este un obiectiv atins

Candidatul PMP, Elena Udrea, a declarat că locul trei, pe care l-a ocupat conform unor exit-poll-uri, înseamnă un obiectiv atins şi o victorie pentru partidul pe care îl conduce.

“Locul trei în acest moment este o ţintă, un obiectiv pe care mi l-am atins în ciuda unor atacuri greu de imaginat şi de mine. Este o victorie a unui partid care se doreşte a fi altceva în clasa politică şi mă bucur că am reuşit să rămânem a treia structură”, a spus Udrea.

Ea a precizat că acest scor îi dă încredere că PMP va deveni un partid puternic, în 2016.

Tăriceanu: După consultarea structurilor de conducere ale PLR, vom hotărî cum votăm în turul II

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că această campanie a fost un moment în care a încercat să comunice cu cetățenii și să le explice cum vede evoluția României în viitor și că așteaptă rezultatele cu înfrigurare luni dimineață.

“Până atunci, doresc să spun că voturile pe care le-am primit înseamnă din partea mea şi a colegilor o anumită obligaţie. Va trebui, după o consultare pe care o voi face la nivelul structurilor de conducere ale partidului, să luăm o hotărâre cum să votăm în turul II şi cum să îndemnăm pe votanţii şi pe simpatizanţii noştri să voteze”, a anunţat Tăriceanu.

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor