Revoluția din Decembrie 1989, după 29 de ani. László Tőkés: Hai să încercăm iarăși să ajungem la înțelegere

De Adrian Panduru
10Comentarii
Revoluția din Decembrie 1989, după 29 de ani. László Tőkés: Hai să încercăm iarăși să ajungem la înțelegere
© foto: Constantin Duma
29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Sâmbătă, în 15 decembrie, au fost depuse coroane în fața bisericii reformate din zona Maria, locul unde a început totul… La marcarea celor 29 de ani a fost prezent și europarlamentarul László Tőkés (în 1989 pastor reformat), care s-a referit și la Alianța Vestului, realizată recent de Timișoara, Cluj, Arad și Oradea, spunând că și acest pas „ar putea reprezenta drumul spre viitor”, spre a ajunge din nou la… înțelegere.

În 15 decembrie, la biserica reformată de pe strada Timotei Cipariu au fost depuse coroane… „în locul de unde a pornit schimbarea”. Pastorul reformat de atunci al Timișoarei, László Tőkés, a fost prezent la biserica reformată din Maria, sâmbătă după-amiază. Acum 29 de ani, aici a avut loc o demonstrație de solidaritate cu László Tőkés, persecutat de poliția politică.

„La 29 de ani de la Revoluție, cel mai puternic sentiment pe care-l am e de a fi parte al unei comunități care a fost cândva biserica reformată maghiară, care a primit un ajutor de la locuitorii acestui oraș, aparținând în majoritate comunității românești. Unirea lor în spirit, în idealuri și tăria lor de suflet de a se ridica împotriva dictaturii comune și dușmanul lor comun, a dictatorii ceaușiste, este este ceva exemplar și îmi pare foarte rău că ulterior s-a refăcut atmosfera naționalistă ațâțătoare și divizatoare a populației orașului și întregii țări, dar chiar la aniversare ar trebui să ne înălțăm la culmile spiritului declarației din Alba Iulia, de 100 de ani, care în spiritul pluralist al Transilvaniei a închipuit viitorul comun al celor care trăiesc pe aceste meleaguri. În 1989 am avut o nouă șansă de a atinge aceste scopuri și hai să încercăm iarăși să ajungem la înțelegere care, chiar în sensul unirii celor patru orașe din Vestul Transilvaniei, României, ar putea reprezenta drumul spre viitor”, a spus László Tőkés.

De la ora 17 a avut loc o masă rotundă cu titlul: Moștenirea revoltei populare timișorene – solidaritatea româno-maghiară, la Centrul Ecleziastic Noul Mileniu.

Articole pe aceeași temă:

În urmă cu 29 de ani, Timișoara dădea startul revoluției care a scăpat România de comunism. Revoluționarii au început încă de vineri să marcheze momentele din Decembrie 1989. Vor fi marșuri pentru eroi, depuneri de coroane, lansări de carte sau proiecții de film și chiar concerte, pe parcursul mai m...10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor