Retim: reciclabilele se aduna separat de gunoaiele menajere. Trebuie demolat un mit la Timisoara

De Roxana Deaconescu
41Comentarii
Retim: reciclabilele se aduna separat de gunoaiele menajere. Trebuie demolat un mit la Timisoara
© TION: Retim: reciclabilele se aduna separat de gunoaiele menajere. Trebuie demolat un mit la Timisoara
Timișorenii trebuie să colecteze deșeurile selectiv, iar gunoierii trebuie să le adune separat. Sau cel puțin așa ar trebui să fie într-un oraș care are pretenția să fie unul european. Oamenii nu prea o fac așa cum trebuie și îi acuză pe angajații societății de salubritate că aruncă toate gunoaiele în aceeași mașină. Conducerea Retim susține că acesta este un mit.

Vă spuneam, zilele trecute, despre colectarea selectivă și vă atenționam că reprezentanții Poliției Locale și angajații Retim se vor apuca de controale, urmând să dea amenzi asociațiilor de locatari unde găsesc deșeuri amestecate. Aici puteți găsi informații despre pubelele galbene și despre cele negre.

Practic, timișorenii care locuiesc la bloc trebuie să arunce reciclabilele în pubelele galbene, iar cei care locuiesc la case în saci galbeni. Saci pe care îi primesc gratuit de la Retim. Unii dintre cei care stau la case susțin încă că nu prea au cum să recicleze, pentru că angajații Retim nu le lasă saci. Pe de altă parte, mai există în Timișoara bătrâni care aruncă gunoiul direct din găleată la pubelă, dar și oameni care spun că gunoierii pun în aceeași mașină deșeurile menajere și cele reciclabile, iar toată munca lor este degeaba.

Reprezentanții societății de salubritate ne asigură însă că acesta este un mit, deși recunosc că au mai avut și ei plângeri. Mai mult, susțin că nici pubelele nu sunt destule și că au în plan să le înmulțească pe cele galbene, pentru deșeuri reciclabile.

„De două ori pe săptămână se face colectarea. Pentru o colectare corectă, infrastructura ar trebui să spună că măcar la o pubelă neagră ai o pubelă galbenă. Nu avem această infrastructură în teren. Suntem pe cale să continuăm în mod agresiv introducerea de pubele galbene în locul unor pubele negre. Volumul de deșeuri este același, el trebuie să se regăsească în alte locuri, corect. Vom aduce mii de pubele galbene, retrăgând din pubelele negre. Nu fără complet. Să ajungem 1 la 1. Avem patru pubele la un bloc, două trebuie să fie galbene și două să fie negre. Suntem conștienți de faptul că oamenii nu au informația potrivită. Avem asociațiile de locatari, unde simțim că trasabilitatea se pierde. Trecând în extrema cealaltă, în zonele de case nici nu știu, ei știu că se reciclează doar PET-urile. Ei umplu acel sac de PET-uri și nu mai pun nimic altceva, ard cartonul, crezând că este cea mai bună utilizare a lor”, a explicat Dan Pascu, director de Marketing al Retim.

La Timișoara, colectarea selectivă a fost introdusă încă din 2008. În opt ani de la implementarea sistemului, oficialii societății de salubritate susțin că există infrastructură, dar nu perfectă.

„Colectarea se face în aceeași zi, este un lucru pe care suntem pregătiți să-l schimbăm. Și nouă ni se spune că trece mașina și colectează totul. Avem monitorizarea mașinilor, în timp real, putem să vedem exact unde a fost. Da, trebuie demolat acest mit (n.r. al aruncării gunoaielor reciclabile și menajere în aceeași mașină), trebuie arătat că avem minimum zece mașini în teren, în fiecare zi, care acoperă, cu două frecvențe, în proporție de 90%, pentru pubela neagră și sacul galben. De două ori pe săptămână”, a mai spus Pascu.

Pe viitor, cei de la Retim susțin că ar putea marca mașinile, pentru a se vedea clar care sunt pentru gunoaie menajere și care sunt pentru deșeuri reciclabile. Până una alta, ei îi roagă pe timișoreni să facă sesizări dacă văd nereguli în munca gunoierilor.

„Avem multe sesizări. Există și excepții, când s-au colectat, de către aceeași mașină, cele două categorii de deșeuri. Nu avem foarte multe sesizări pe acest subiect, dar în discuțiile libere există acest mit și trebuie demolat. Ne-am oferit să schimbăm sistemul, să oferim cel puțin saci pentru jumătate de an sau pentru un an. De foarte multe ori, de bună credință, cetățenii au sesizat că nu s-au lăsat saci. Nu avem de ales, decât să schimbăm sistemul”, a conchis directorul de Marketing al Retim.

Vă reamintim, la stația de sortare a Retim din Calea Șagului se aleg gunoaiele reciclabile, care sunt transformate în baloturi ce iau drumul fabricilor de ciment. Acolo lucrează câte opt oameni, pe schimb. În total sunt 16 oameni, pe care cade toată treaba ce ar trebui să o facă timișorenii. Sortează, în fiecare lună, în medie, cam 1.000 de tone de gunoaie.

Atenție! În curând se va trece la amenzi, iar asociațiile de locatari care au pubele cu gunoi amestecat riscă să fie sancționate! Amenzile ajung la 2.500 de lei.

Articole pe aceeași temă:

Ghidul colectarii selective: ce se arunca in pubele si ce nu! Opt oameni separa gunoaiele timisorenilor41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor