Rectorul Universitatii de Vest Timisoara solicita evaluarea scolilor doctorale

De Marcel Hoster
3Comentarii
Rectorul Universitatii de Vest Timisoara solicita evaluarea scolilor doctorale
© Tion: Rectorul Universitatii de Vest Timisoara solicita evaluarea scolilor doctorale
Școlile doctorale din România au fost „sărite” atunci când vine vorba despre evaluarea procesului educativ, chiar dacă există o necesitate evidentă în acest scop. Șeful Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, solicită imperativ realizarea acestei proceduri, dar nu e deloc optimist, considerând că solicitarea ar putea deveni realitate doar în decembrie 2019.

Chiar dacă legea prevede foarte clar că toate ciclurile de studii sunt supuse unui proces de evaluare, acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul studiilor doctorale, putându-se astfel concluziona că și acesta este un motiv pentru care realitatea ultimilor ani a evidențiat o multitudine de probleme în domeniu. Nu lipsesc numeroasele acuzații de plagiat, acuzații referitoare la calitatea unor conducători de doctorat, dar și calitatea științifică discutabilă a unor teze de doctorat. Se poate astfel spune că studiile universitare de doctorat din acest deceniu au funcționat în absența oricărui filtru extern de evaluare a calității programelor oferite, fapt de neconceput pentru un sistem de învățământ superior sănătos și competitiv. Din acest punct de vedere, rolul ARACIS este unul foarte important, atât din perspectiva asumării demersului de inițiere a acestei metodologii, cât și din perspectiva implementării acesteia, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Pe lângă ordinul de ministru privind evaluarea școlilor doctorale recent aprobat, Ministerul Educației Naționale are responsabilitatea de a asigura cadrul și mediul de lucru potrivite pentru ca învățământul superior, în general, și studiile doctorale, în particular, să-și dobândească respectul și credibilitatea în fața societății românești. Dincolo de necesitatea unui asemenea ordin, în conținutul său pot fi identificate o serie de prevederi care vor conduce, în timp, la creșterea calității învățământului doctoral din România. Măsurile vizează exigențe sporite față de activitatea științifică a doctoranzilor, resurse pentru dezvoltarea lor profesională și pentru mobilități naționale și internaționale, exigențe sporite pentru existența domeniilor de studii de doctorat prin raportarea activităților științifice ale conducătorilor de doctorat la criteriile în vigoare, precum și o serie de măsuri de stimulare a internaționalizării studiilor de doctorat și de creștere a relevanței acestora în plan național și internațional”, spune Pirtea.

Conform oficialului UVT, un control al acestui sector academic nu ar putea deveni realitate, ca toate școlile doctorale să fie evaluate, mai devreme de decembrie 2019.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor