Rectorul Universitatii de Vest Timisoara recomanda lansarea unui program de genul Prima Slujba

De M. Hoster
3Comentarii
Rectorul Universitatii de Vest Timisoara recomanda lansarea unui program de genul Prima Slujba
© TION: Rectorul Universitatii de Vest Timisoara recomanda lansarea unui program de genul Prima Slujba
Înfiinţarea de către autoritățile române a unui program care să ajute tinerii să-şi găsească o primă slujbă după absolvire ar fi soluţia ideală pentru a rezolva problemele de pe piaţa muncii, este de părere rectorul Universității de Vest din Timișoara. Tinerii ar putea beneficia de sprijin, fie în domeniul public, fie în mediul de afaceri.


În medie, unui tânăr absolvent român îi trebuie 10 luni până la găsirea unui loc de muncă după terminarea studiilor, în interiorul Uniunii Europene, situația fiind mai proastă doar la nivelul Italiei și Greciei. Mai mult decât atât, jumătate dintre absolvenți nu își găsesc de lucru în primul an de la terminarea studiilor, arată un studiu realizat de Uniunea Europeană. Mulți dintre tinerii români se lovesc de veșnica problemă: o piață a muncii închisă pentru cei fără experiență de lucru. În plus, dificultățile unei economii șubrede fac ca aceștia să aleagă un loc de muncă departe de pregătirea educațională, cu o remunerație ce lasă de dorit.

„În acest context, România are nevoie imediată de măsuri concrete pentru integrarea tinerilor absolvenți în muncă. Pe modelul programelor Prima casă și Prima mașină menite a stimula consumul și creditarea, consider că statul ar trebui să finanțeze și să implementeze un program prin care tinerii să poată accesa mult mai ușor un prim loc de muncă. Prevederile unei asemenea măsuri sunt multiple și pot viza atât mediul de afaceri, cât și administrația publică”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.

În program, salariile tinerilor ar putea fi subvenționate substanțial de către stat o anumită perioadă de timp, cât să le permită a câștiga experiența necesară accesării unui loc de muncă. Se poate stabili, astfel, împreună cu participanții la acest program, adică firme, companii sau instituții, un cadru contractual uniform care să respecte limite salariale convenabile, plus o legătură directă între competențele tinerilor și locul de muncă oferit, mai spune Pirtea.

„Un program de stimulare și dinamizare a pieței muncii în România este cu atât mai necesar, cu cât presiunea este foarte mare pe cei doar 4.800.000 de angajați, din care 1.800.000 în sectorul public, numărul pensionarilor fiind dublu față de cel al contribuabililor. Avem nevoie de un program concret, iar un program precum <Primul job> ar fi binevenit”, spune rectorul UVT.

„Mie, contribuabil la bugetul statului, îmi este greu a găsi modalități mai bune de a se cheltui banul public decât pentru viitorul tinerilor noștri. Este un efort național necesar și indispensabil”, a încheiat Pirtea.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor