Medicii au mai multe recomandări pentru timișenii care își doresc sărbători liniștite. Primii vizați sunt cei care au ținut post și care trebuie să își controleze dieta și în perioada sărbătorilor Pascale.
“Noi medicii recomandăm ca după perioada de post, în care lumea încerca să nu mai mănânce abundent, să nu mănânce grăsimi, carne, ouă, faptul că nu nu mai este post și încep sărbătorile pascale să nu facă abuz de mâncare, mai ales mult odată. Să mănânce cu pondere, să mănânce puțin și des, decât să mănânce multă carne de miel”, a declarat pentru Tion vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie, Claudia Iftode.
O atenție deosebită trebuie să acorde meniului de Paști și cei care suferă de afecțiuni biliare sau stomacale, deoarece excesele le pot acutiza afecțiunile. Cei care în zilele de Paști prezintă dureri sau vărsături sunt sfătuiți să se adreseze unităților de primire urgențe ale spitalelor.
“În mod particular ei care știu că au afecțiuni ale căilor biliare, de exemplu au litiază biliară sau piatră la fiere sau scos fierea, sau au gastrită sau ulcere să nu mănânce în mod abundent carnea de miel și să nu consume băuturi alcoolice în cantitate mare pentru că pot să acutizeze acele afecțiuni care au stat în stare latentă. Pot ajungă de urgență la spital cu colicistite acute, deci o litiază biliară care este multiplă. Sunt în perioada aceasta destul de periculoase pentru că un calcul, o pietricică poate să plece de la locul ei și poate să blocheze, să obtureze căile biliare și atunci să ajungă de urgență la spital. Dacă se știu cu astfel de afecțiuni și au dureri, vărsături, grețuri, să cheme de urgență salvarea sau să se deplaseze la centrele de permanență ale medicilor de familie pentru a evita situațiile de urgențe medico-chirurgicale”, a explicat medicul Claudia Iftode.
Medicii le recomandă timișenilor să nu uite să se hidrateze, band multe lichide non-alcoolice și să include în programul de Paște și activități fizice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!