Rechizite gratuite pentru aproximativ 8.900 de elevi din Timis, dar lumea nu se inghesuie, din cauza birocratiei

De Adrian Panduru
1Comentariu
Rechizite gratuite pentru aproximativ 8.900 de elevi din Timis, dar lumea nu se inghesuie, din cauza birocratiei
© Foto: arhiva
Copiii care provin din familii cu venituri reduse pot beneficia gratuit de rechizite. În Timiș sunt aproximativ 8.900 de beneficiari care ar putea primi rechizite gratuite pentru începerea anului școlar. Documentația este însă stufoasă, iar limita sumei în care se dau aceste rechizite aproape că nu merită efortul. Un pachet ajunge la 25 de lei, iar altul la 30 de lei, în timp ce costurile cu documentația care trebuie depusă sunt mult mai mari.

Sunt necesare tot felul de „hârtii” de la diferite instituții, fotocopii, dosar cu șină și…, te mai miri ce solicitări, în „cinstea” birocrației stufoase. Multe dintre aceste pachete cu rechizite rămân însă în depozite. Un proiect european pe care se vor acorda rechizite s-ar putea să mărească suma alocatăî fiecărui pachet de rechizite și poate să reducă birocrația. Până atunci însă, continuă programul clasic…

„Noi estimăm că ar fi aproximativ 8.900 de beneficiari de asemenea rechizite, acestea vor sosi în timp util și vor fi distribuite la unitățile de învățământ, dar după începerea anului școlar, când se face o verificare concretă a celor care sunt îndreptățiți să primească aceste rechizite și probabil pe parcursul anului școlar va mai apărea un program de rechizite, care a fost lansat de Ministerul Educației, pe un proiect cu finanțare europeană, care va fi mult mai consistent decât este programul actual. Adevărul este că pentru aceste pachete, care valorează 25 de lei, respectiv 30 de lei, părinții trebuie să depună o documentație. Rechizitele nu se dau din oficiu, ci la cerere. Lumea nu se înghesuie și sunt convins că sunt mult mai mulți îndreptățiți decât câte dosare se înscriu la unitățile de învățământ”, a spus inspectorul școlar general adjunct de Timiș Halasz Ferenc.

Ce trebuie să faceți și ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a beneficia de aceste rechizite?

Rechizitele şcolare se acordă elevilor din învăţământul de stat, primar şi gimnazial, cursuri de zi, care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie 2017, este de maximum 50% din salariul de bază minim.

Rechizitele vor fi acordate pe bază de: cerere de solicitare acordare pachet rechizite şcolare, formulată de reprezentantul legal al elevului; adeverință venit net pentru luna iulie 2017 . La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizaţii de şomaj pentru luna iulie 2017, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere aflate în executare, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de întreţinere pentru copii încredinţaţi sau daţi în plasament, burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii. Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare şi arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea (de la Administraţia Financiară).
Sunt necesare și copii după: certificat de căsătorie; certificate de naştere copii; sentinţa de divorţ cu menţionarea încredinţării tutelei copilului/copiilor; carte de identitate părinţi/fraţi/surori. Și dosar cu şină.

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor