Reactia reprezentantilor Universitatii Politehnica dupa ce au fost acuzati ca saboteaza campania pentru alegerea noului rector

De Marcel Hoster
Reactia reprezentantilor Universitatii Politehnica dupa ce au fost acuzati ca saboteaza campania pentru alegerea noului rector
© TION: Reactia reprezentantilor Universitatii Politehnica dupa ce au fost acuzati ca saboteaza campania pentru alegerea noului rector
Campania pentru alegerea viitorului rector al Universității Politehnica Timișoara a fost una presărată de incidente. Lupta dintre Viorel Șerban, actualul rector, și Ilare Bordeașu, contracandidatul acestuia, ar fi fost una mai încrâncenată decât o impun rigorile academice, unul dintre cei doi candidați acuzând inclusiv că i s-au rupt afișele electorale. Reprezentanții Universității Politehnica au organizat o conferință de presă aproape ad-hoc, în care au încercat să se disculpe.


Joi, la Universitatea Politehnica Timişoara se va stabili cine va conduce instituţia în următorii patru ani. Actualul rector, Viorel Şerban, va intra în competiție cu Ilare Bordeaşu. Cel din urmă a acuzat existența unor şicane în procesul electoral. Bordeașu susține că o serie de afişe lipite i-ar fi fost rupte de concurenţă, iar un e-mail trimis cadrelor universitare ar fi ajuns cu întârziere la destinatari.

Biroul electoral din cadrul UPT a chemat presa, la interval de o oră de la anunţul lansat, la o întâlnire, pentru a prezenta scrutinul care are loc joi. În fapt era vorba doar de o prezentare a apropierii votului, a modului corect în care s-a desfăşurat procesul electoral, unul foarte bine pus la punct, chiar cu un element inedit, o confruntare faţă în faţă între cei doi candidaţi, o dispută foarte utilă şi bine realizată, în faţa electorilor, fără niciun fel de acuze sau discuţii în contradictoriu, într-un cadru plin de discuţii în armonie. Cum ar fi fost, de fapt, tot procesul electoral.

“Noi nu am avut niciun fel de contestații în ceea ce privește desfășurarea alegerilor pentru funcția de rector. În funcție de voturile de mâine (n.r. joi), va exista un tur sau două de scrutin, dacă se ajunge în situația de egalitate, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Candidații s-au putut înscrie în perioada 1-12 februarie, iar CV-urile și planurile manageriale au fost făcute publice. Candidații au putut și au organizat întâlniri cu electorii, vineri a fost și o dezbatere la care au participat cei doi candidați. Toate informaţiile, CV-urile, cererile de înscriere, toate documentele ataşate au fost depuse şi făcute publice pe afişierul electronic, de pe pagina de internet a UPT. Deci toată lumea a avut dreptul şi posibilitatea de a obţine aceste documente”, a declarat Marius Crișan, președintele Biroului Electoral Central al Universității Politehnica Timișoara.

Deşi iniţial nu s-a insistat asupra apariţiei unor incidente, reprezentanţii biroului electoral au răspuns totuşi la astfel de acuzaţii. Referitor la eventuale e-mailuri ajunse cu întârziere, Doru Vătău, vicepreședinte al Biroului Electoral, a declarat: „Informațiile au fost transmise în ordinea depunerii candidaturilor. Dacă s-ar fi transmis cu o întârziere de câteva ore sau o zi, deși nu s-a întâmplat acest lucru, nu influențează cu absolut nimic alegerile. Regulamentul nu specifică faptul că noi trebuie să păzim afișele lipite de candidați. Sigur alegerile de mâine vor fi corecte și noi vom garanta asta”.

De asemenea, întrebat de ruperea unor afişe, Vătău a mai declarat: „Nu pot să comentez, nu pot să afirm ceea ce nu cunosc. Este opinia unei persoane sau a alteia. Regulamentul alegerilor este foarte clar, acesta nu specifica să ne ocupăm de afişe, era decizia fiecăruia să o facă, să le pună sau nu. În regulament nu există asemenea mijloc de promovare, deci nici nu precizează dacă trebuie păzite sau nu şi ce sancţiuni ar exista”.

Unul dintre profesorii de la UPT spunea chiar că nu e exclus ca acele afişe să fie date jos chiar de personalul de curăţenie, fără a şti despre ce este vorba, instituţia având un regulament foarte strict în ceea ce priveşte hârtiile lipite sub această formă în diferite locuri. Mai precis, nu mai este permisă niciunde în incinta universității lipirea de afişe, indiferent ce tematică ar avea.

În general, oamenii cu drept de vot de la UPT au considerat că procesul electoral a fost unul cât se poate de corect şi de lipsit de încrâncenare. Joi, la sediul Rectoratului, un număr de 664 de persoane cu drept de vot se vor putea prezenta pentru a alege nou (sau vechiul) rector, pentru a conduce Universitatea Politehnica în următorii patru ani. Un număr de 59 dintre aceştia sunt reprezentanţi ai studenţilor. Rezultatele scrutinului sunt aşteptate joi, la orele serii.

 

Alte articole pe aceeași temă:

Lupta pentru postul de rector al Universitatii Politehnica Timisoara se apropie de final0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor