Reabilitarea canalului Bega si a nodului de la Sanmihaiu Roman e mai aproape de realizare

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Reabilitarea canalului Bega si a nodului de la Sanmihaiu Roman e mai aproape de realizare
© Foto: arhiva
Dosarul întocmit pentru obţinerea finanţării reabilitării canalului Bega şi a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român este gata pentru a fi depus în vederea aprobării. Suma totală cheltuită va fi de peste 13 milioane de euro.

Reprezentaţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) s-a intâlnit marţi cu cei ai Biroului Regional de Cooperare Transfrontaliera şi partenerii din Serbia pentru verificarea finală a documentelor ce stau la baza precontractării fondurilor pentru proiectul „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”. Reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român este punct principal în acest proiect, partenerii făcând şi o deplasare pe teren pentru a se vedea care este situaţia aici. Zilele următoare comisia va vedea în ce stadiu se află canalul Bega şi pe partea sârbă.

Atât partea română cât şi cea sârbă şi-au propus să dezvolte prin acest parteneriat reabilitarea Canalului Bega, care va redeveni astfel navigabil, aşa cum era el cunoscut înainte de 1958, când navigația pe canal în sectorul românesc a fost închisă. În cadrul acestui proiect strategic de navigabilitate se impune și existența unui acord guvernamental interstatal privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-sârbe, naval, pe Canalul Bega dar și terestru, incluzând şi pista de cicloturism. Acordul este semnat deja de Ministerul Afacerilor Externe şi depus spre avizare la Ministerul Afacerilor Interne , urmând ca apoi să fie înaintat autorităţilor sârbe.

Lider de proiect este Administraţia Bazinală de Apă Banat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională și Administrație Regională – partener proiect (Serbia) şi VDP Vode Vojvodine – partener proiect (Serbia), a primit aviz pozitiv pentru eligibilitatea finanţării nerambursabile din fondurile programului IPA (Interreg Cooperare Transfrontalieră România – Serbia). Proiectul are o valoare totală de 13.877.987 euro, cu TVA inclus, din care părţii române îi revine 6.929.795 euro, restul sumei fiind accesată de către partenerii din Serbia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !