PUZ controversat, in dezbatere la Timisoara. Terenul propus ar avea interdictie de construire

De Roxana Deaconescu
17Comentarii
PUZ controversat, in dezbatere la Timisoara. Terenul propus ar avea interdictie de construire
Timișorenii sunt chemați, joi, la o dezbatere publică pe marginea unui proiect de hotărâre privind aprobarea unui PUZ pentru un bloc pe str. Dumitru Kiriac. Proiectul este unul cu cântec, spun cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei: ar fi aparținut unui fost angajat al primăriei și are interdicție definitivă de construire. Din partea municipalității are însă undă verde.

Joi, 19 iulie, de la ora 14, la primărie va fi dezbătut Planul Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective” pe str. Dumitru Kiriac nr. 17A. Beneficiar este SC Sedako Group SRL, iar proiectul a fost întocmit de SC RD SIGN SRL.

Proiectul de hotărâre care va fi supus în cele din urmă consilierilor locali are toate avizele de la primărie, inclusiv cel juridic. Reprezentanții Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei spun însă că PUZ respectiv este cu cântec, pentru că terenul are interdicție definitivă de construire și îi acuză pe cei de la Direcția de Urbanism din instituția de pe C.D. Loga că știau acest lucru.

„Conform Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Timișoara și planșelor aferente de pe site-ul primăriei, terenul care este supus dezbaterii publice are interdicție definitivă de construire. Conform RLU, reguli cu privire la forma și dimensiunile terenurilor pentru construcții, aliniatul 9.10 spune că «suprafețele neconstruibile dintr-un teren sunt cele destinate pentru scopul de utilitate publică». Deși cei care au întocmit PUZ fac referire la RLU, ei nu iau în considerare culoarea albă conform Legendei Planșei PUG-ului. Cvartalul menționat de pe strada Dumitru Kiriac nr. 17A are interdicție definitivă de construire, fapt știut și de cei de la Direcția de Urbanism. Solicităm clarificări”, a atras atenția Ilie Sîrbu, din partea asociației.

Cei de la Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei spun că și povestea parcelei în discuție este puțin ciudată, pentru că a aparținut unui funcționar public din primărie. Acesta ar fi lucrat chiar la Banca de Date Urbane.

„Din această parcelă retrocedată unei familii face parte și o bucată din strada Kiriac. Imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public. În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar. Lucrurile enunțate de noi ar trebui verificate în amănunt, pentru a nu se încălca Regulamentul Local de Urbanism și nici legile. Noi avem suspiciunea că s-au produs fapte ilegale”, a mai spus Ilie Sîrbu.

Reprezentanții asociației vor ca proiectul de hotărâre să fie retras până când se vor face clarificări cu privire la cele solicitate de ei.

Proiectul prevede ridicarea unui bloc pe un teren ocupat în prezent de câteva garaje și de un loc de joacă și are inclusiv aviz de la Serviciul Juridic din primărie. În documentația care este publicată de aproape două săptămâni pe site-ul primăriei apare și un răspuns dat de proiectant la un număr de 12 sesizări făcute de asociațiile de proprietari din zonă: Șagului 3, Șagului 5, Kiriac 14, Kiriac 12, Kiriac 7, Kiriac 3, scara B, C și D, Kiriac 5, bl. A8, Kiriac 13, Kiriac 16, Kiriac 20, bl. A28, și Kiriac 19. Sesizările nu sunt însă făcute publice.

„Instituirea unilaterală de către o autoritate publică a funcțiuni de spațiu verde sau a altor funcțiuni similar de interes public pe un teren proprietatea privată încalcă dreptul de proprietate privată. Insinuările tendențioase referitoare la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului în cauză fac apel la o analiză juridică, care excede competențele noastre profesionale. Din datele de care dispunem în prezent, regimul juridic asupra terenului este unul legitim și de necontestat (…) problemele care țin de gestionarea traficului auto și parcaje sunt chestiuni care exced PUZ în cauză. Acestea pot fi rezolvate printr-un studiu de trafic, întocmit la comanda și prin grija autorităților locale”, explică proiectantul.

Terenul reglementat este în suprafață totală de 774 mp, din care 725 teren intravilan curți-construcții și 49 mp teren intravilan categoria de folosință drum.

Ca de obicei, ce interesați își pot spune părerea fie la sediul primăriei, fie în scris, pe adresa camelia.crisan@primariatm.ro, în atenția Serviciului Administrație Locală, Direcția Secretariat General, până în 19 iulie, la ora 12. Reamintim că dezbaterea publică are loc joi, la ora 14, în Sala de consiliu a primăriei.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor