Punct de prim-ajutor in caz de canicula din Timisoara fara niciun vizitator. Acces greoi in Opera

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Punct de prim-ajutor in caz de canicula din Timisoara fara niciun vizitator. Acces greoi in Opera
© TION: Punct de prim-ajutor in caz de canicula din Timisoara fara niciun vizitator. Acces greoi in Opera
La Timişoara s-au deschis mai multe puncte de prim-ajutor, dar nu toate sunt accesate de locuitorii Timişoarei, deşi temperaturile în urbea de pe Bega ating în aceste zile praguri de până la 39 de grade la umbră. La punctul de prim-ajutor din holul Operei Române din Timişoara nu a călcat nimeni marţi, până la ora prânzului… O explicaţie ar fi şi faptul că în faţa instituţiei de cultură încă se mai întind scena şi instalaţiile care au fost folosite la festivalul Jazz Tm.

Punctul de prim-ajutor din holul Operei din Timişoara este deschis, este prezent acolo un voluntar al Crucii Roşii, dar până la ora prânzului nu a venit niciun locuitor al Timişoarei să se răcorească. Voluntarul prezent acolo e gata să dea primul ajutor, un pahar cu apă şi tot ce e nevoie pentru ca cetăţenii să ia „o gură” de răcoare şi să fie sub supravgeherea unui specialist. În aceste puncte nu se mai ia tensiunea însă. Înainte se făcea acest lucru, dar mulţi pensionari veneau acolo doar pentru a-şi lua tensiunea, nu pentru că erau toropiţi de căldură.

Luni, la punctul de prim-ajutor de la Opera din Timişoara a venit un singur cetăţean al Timişoarei, care a cerut un pahar cu apă. Probabil că această lipsă de „solicitanţi de răcoare” este explicabilă şi prin prisma faptului că în faţa Operei se află încă instalaţiile şi scena de la Jazz Tm, festival care s-a desfăşurat la finalul săptămânii trecute la Timişoara. Când înaintezi spre Operă ai doar o mică intrare pe lângă gardul care împrejmuieşte scena, iar dacă nu te uiţi de aproape ai impresia că accesul în operă este restricţionat – nici nu se vede locul liber dintre gradenă şi zidul Operei, prin care te poţi strecura în clădire pentru a bea un pahar de apă.

În Timişoara au fost deschise locurile unde funcţionează punctele de prim-ajutor încă de luni, 6 iulie: Oficiul Poştal nr 1 (Poşta Mare), Opera Naţională Română, Piaţa 700, Piaţa Iosefin, iar în Lugoj în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor de pe strada N. Bălcescu nr.1. În intervalul orar 11-18, de luni şi până vineri, în aceste locuri este asigurată asistenţa medicală şi apă potabilă, sunt prezenţi medici ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş şi voluntari instruiţi de organizaţia Crucea Roşie, pot fi făcute recomandări şi vor fi accesibile pliante cu informaţii medicale. Punctele sunt semnalizate vizibil.

“Aceste puncte nu substituie asistenţa medicală de specialitate şi nici interacţiunea cu medicul de familie sau cel curant”, spune Dana Şpac, purtător de cuvânt al DSP Timiş.

În prima zi, la punctele de prim-ajutor deschise în Timișoara s-au prezentat zece persoane.

Medicii vă recomandă să evitaţi ieșirile din casă la orele amiezii, să vă hidrataţi, să vă protejaţi corpul, ochii şi capul, să purtaţi îmbrăcăminte uşoară şi în culori deschise și să vă rezolvaţi toate obligaţiile în perioada dimineţii. Purtaţi pălării şi tot ce vă poate proteja de soare. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi, dar și să evitați alcoolul şi cafeaua în această perioadă. Totodată, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.

E bine să se consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, dar cea mai importantă regulă este consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu şi magneziu, dar săracă în sodiu, cloruri şi sulfaţi. Este contraindicat consumul regulat de apa minerală carbogazoasă cu conţinut ridicat de sodiu pentru toate persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă pentru persoanele care suferă de boli ale rinichilor.

Cei care suferă de diferite afecţiuni trebuie să îşi continue tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor