Protest al Consiliului Judetean al Elevilor Timis de Ziua Educatiei: Elevii nu sunt ascultati

De Adrian Panduru
1Comentariu
Protest al Consiliului Judetean al Elevilor Timis de Ziua Educatiei: Elevii nu sunt ascultati
© foto: arhiva
Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș au lansat un protest online chiar de Ziua Mondială a Educației, 5 octombrie. Structura de reprezentare a elevilor din județul Timiș condamnă „cu fermitate, practicile desuete care duc la degradarea sistemului de învățământ preuniversitar”.

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș transmit că practici precum privarea elevilor majori de dreptul de a părăsi incinta unității de învățământ nu vor fi trecute niciodată cu vederea de structura pe care o reprezintă.

„Anual, ziua de 5 octombrie aduce cu sine activități festive menite să ne constrângă în a trece cu vederea starea actuală a sectorului educațional din județul Timiș (și nu numai!). Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, structura de reprezentare a elevilor din județul nostru condamnă, cu fermitate, practicile desuete care duc la degradarea sistemului de învățământ preuniversitar, încurajate de tot mai mulți actori cu activitate relevantă în domeniu, de tot mai mulți decidenți al căror interes personal surclasează interesul superior al principalilor beneficiari ai educației – elevii. Practici precum privarea elevului de drepturile sale fundamentale, cum ar fi dreptul elevilor majori de a părăsi incinta unității de învățământ – problemă din ce în ce mai întâlnită în școlile timișene – nu vor fi trecute niciodată cu vederea de structura noastră. În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor Timiș reamintește factorilor decizionali nevoia respectării tuturor drepturilor elevilor, fapt pentru care le înaintăm, din nou, statisticile îngrijorătoare care ne îndeamnă să recurgem la acest protest mediatic: 70% elevi din învățământul preuniversitar, care au împlinit vârsta de 18 ani au afirmat, în cadrul procesului de consultare ce a precedat elaborarea Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean, că le este interzisă părăsirea perimetrului școlii. Chiar și după publicarea acestui document statistic, realizat de CJE Timiș, școlile continuă să ignore vocea elevilor reprezentanți, decidenții invocând faptul că părăsirea unității de învățământ este interzisă prin Regulamentul de Ordine Interioară al școlii, aspect care intră în contradicție cu prevederile Statutului Elevului”, transmit reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

Aceștia mai transmit că elevii reprezentanți nu sunt consultați cu privire la conținutul regulamentelor interne ale unității de învățământ și că există o lipsă de interes pentru nevoile și interesele elevilor.

„Ce sărbătorim, de fapt, de Ziua Mondială a Educației? Lipsa de interes acordată nevoilor și intereselor elevilor este, și de această dată, mușamalizată – ei nu sunt consiliați, ci doar îndoctrinați; ei nu sunt ascultați, ci doar contracarați atunci când își cer respectarea drepturilor, acțiune care, în viziunea beneficiarilor primari ai educației, ar trebui să fie însoțită de mai puțină rezistență din partea personalului didactic. Mai mult decât atât, suntem îndemnați să semnalăm absența unui cadru care să permită dialogul constructiv dintre elevi și factorii decizionali, care să asigure un tratament incluziv pentru «cei în care ne punem speranța că vor reprezenta viitorul»”, transmit reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor