Proiectele respinse initial pentru finantarea din fonduri europene vor putea fi redepuse

De Marcel Hoster
Proiectele respinse initial pentru finantarea din fonduri europene vor putea fi redepuse
S-au modificat condiţiile necesare a fi îndeplinite pentru accesarea fondurilor europene pe noul ciclu de finanţare. Cea mai importantă prevedere se referă la faptul că proiectele respinse iniţial vor putea fi redepuse pentru a obţine fonduri.

În urma demersurilor Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management pentru POR, a modificat și publicat Ghidul general al solicitantului pentru POR 2014-2020 – ghid ce conţine condiţiile generale pentru accesarea fondurilor în cadrul programului – dar și ghidurile specifice corespunzătoare, atât pentru mediul privat, cât și pentru cel public.

În data de 13 octombrie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminisraţiei Publice a emis ordinul nr. 2735 de modificare a Ghidului general al solicitantului pentru POR 2014-2020. În primul rând, proiectele respinse în cadrul etapei de verificare a conformității administrative și eligibilității pot fi redepuse doar dacă se respectă termenul limită de închidere al apelului, fiind tratate din punct de vedere procedural ca proiecte nou-depuse. Această prevedere se aplică inclusiv proiectelor respinse în cadrul etapei de verificare a conformității administrative și eligibilității până la data publicării ordinelor de modificare ale ghidurilor specifice emise în 13.10.2016.

Prevederea nu se aplică și proiectelor respinse în etapa de evaluare tehnică și financiară, cu excepția apelurilor necompetitive. De asemenea, are loc o flexibilizare a motivelor privind solicitarea de clarificări în cadrul etapei de verificare a conformității și eligibilității și de evaluare tehnică și financiară. Acum se aplică şi acordarea posibilității ca documentația tehnică/tehnico-economică să se poată depune inclusiv în format electronic (format PDF), sub semnătura electronică extinsă a reprezentantului legal al solicitantului sau a persoanei împuternicite.

Conform ghidului există posibilitatea acceptării înscrierii provizorii în cartea funciară a dreptului de proprietate la depunerea cererii de finanțare, cu condiția depunerii unui extras de carte funciară cu înscrierea definitivă a dreptului respectiv cel mai târziu în termen de maxim 30 zile lucrătoare de la primirea notificării privind demararea etapei precontractuale – în caz contrar proiectul va fi respins.

O altă prevedere importantă se referă la ajustarea termenelor de răspuns la solicitările de clarificări în cadrul apelurilor de proiecte în care se depun cereri de finanțare cu mai multe componente.

Tot în data de 13 octombrie 2016, ca urmare a modificărilor realizate în cadrul Ghidului general, MDRAP a publicat revizuiri ale Ghidurilor specifice dedicate apelurilor de proiecte lansate.

Modificările referitoare la etapa de verificare a conformității administrative și eligibilității nu se aplică proiectelor aflate în proces de evaluare și selecție la data de 13 octombrie 2016. În cadrul etapelor procesului de evaluare și selecție, ulterioare conformității administrative și eligibilității, proiectelor depuse în cadrul apelurilor de proiecte lansate li se aplică prevederile ghidului general și a ghidurilor specifice modificate în data de 13 octombrie 2016.

Forma consolidată a ghidului general, precum și o sinteză a prinicipalelor modificări sunt publicate pe site-ul ADR Vest, la secțiunea Finanțări Europene/POR 2014-2020/Ghiduri de finanțare: http://adrvest.ro/por-2014-2020/ghiduri-de-finantare/.

Ghidurile specifice consolidate/revizuite se găsesc pe pagina web a ADR Vest, la secțiunea Finanțări Europene/POR 2014-2020/Ghiduri de finanțare/Apeluri lansate: http://adrvest.ro/apeluri-lansate/.

Atât Ghidul general consolidat, cât și cele specifice revizuite se găsesc și pe pagina web a POR 2014-2020, www.inforegio.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !