Progrese, întârzieri, măsuri de monitorizare

Consiliul Europei
Consiliul Europei
Raportul începe prin a constata că atât România cât şi Bulgaria au făcut progrese de la ultimul raport din mai 2006 şi că au demonstrat capacitatea lor de a aplica principiile şi legislaţia europeană de la 1 anuarie 2007.

Comisia Europeană îndeamnă cele două ţări să folosească lunile rămase până la sfârşitul anului pentru a lua măsuri de corectare a neajunsurilor specificate în raport.

Progrese şi întârzieri pe sectoare

Comisia Europeană subliniază progresele făcute în continuare de România în domeniul justiţiei, mai ales în unificarea interpretării legii, a numărului de personal, ca şi a dotării tuturor instanţelor cu tehnică de calcul.

Totuşi, raportul remarcă deficienţe ale aplicării unitare în practică a legilor, precum şi persistenţa conflictului de interese la unii magistraţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, Comisia Europeană laudă introducerea responsabilităţii penale a persoanelor juridice precum şi precizarea cadrului legal al finanţării partidelor politice, precum şi sporirea numărului de anchete non-partizane ale Departamentului Naţional Anticorupţie.

La capitolul minusuri, în raport sunt remarcate tentativele făcute în Parlament de a dilua eforturile executivului de a lupta eficient împotriva corupţiei.

Comisia Europeană notează progresele în cazul agenţiilor de plăţi şi a Sistemului Integrat de Administraţie şi Control. Comisia atrage însă atenţia că există pericolul ca acest sistem de verificare a transferurilor de bani de la Uniunea Europeană să nu funcţioneze până la data aderării României.

Raportul laudă progresele făcute de România în colectarea animalelor moarte şi a produselor animale secundare. Tototdată sunt remarcate progresele în interconectarea sistemelor de calcul în domeniul taxării.

România a făcut progrese şi în domeniul politicii regionale, dar mai are de făcut eforturi pentru a putea cheltui fonduri structurale primite de la Uniunea Europeană.

Alte domenii unde Comisia Europeană consideră că mai sunt necesare progrese sunt: politici sociale şi de muncă, inclusiv în domeniul sănătăţii, organismele modificate genetic, asigurare auto, nivel de capitalizare al instituţiilor de credit, spălare de bani, lupta împotriva corupţiei şi fraudei şi epizootii.

Măsuri de monitorizare

Comisia va continua să monitorizeze modul în care atât Bulgaria şi România luptă împotriva rasismului şi a discriminării. Alte măsuri bazate pe acquis-ul comunitar pot fi luate în domenii precum transportul, securitatea alimentară sau securitatea zborurilor.

Comisia enumeră şi restricţionarea fondurilor pentru agricultură şi a celor structurale în cazul că mecanismele de plată şi verificare a cheltuirii fondurilor comunitare nu sunt funcţionale.

Raportul Comisiei Europene invocă şi posibilitatea nerecunoaşterii în statele membre UE a deciziilor instanţelor civile şi penale din România şi Bulgaria, dacă până la 31 martie 2007 nu sunt luate măsurile necesare specificate în raport.

României i se cere să facă mai transparentă activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, să înfiinţeze Agenţia de Integritate care să verifice potenţialele conflicte de interese şi să continue anchetele non-partizane de corupţie la nivel înalt. În raport se specifică faptul că pesta porcină continuă să fie o problemă şi ca atare României vor continua să i se impună restricţii la exporturile de produse din porc.

În anexa privind România sunt enumerate în detaliu toate măsurile care trebuie luate, inclusiv traducerea în limba română a 8 la sută din acquis-ul comunitar (circa 7 mii de pagini) şi revituirea traducerii alor circa 12 procente (circa 12 500 de pagini).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor