Primul si singurul robot din Romania folosit in chirurgia pediatrica, instalat la Timisoara

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Primul si singurul robot din Romania folosit in chirurgia pediatrica, instalat la Timisoara
© Foto: Tion
În Timișoara există primul și singurul robot din România folosit în chirurgia pediatrică. Robotul acționează condus de mâna chirurgilor pediatri din Timișoara și este, cel mai probabil, singurul folosit în intervențiile asupra copiilor din Europa de Est.

La Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara a fost instalat robotul Da Vinci, instrumentul care va ajuta medicii chirurgi să realizeze operații minim invazive, cu o precizie microscopică și fără să se mai simtă tremolul mâinii.

Robotul a intrat în dotarea Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara cu ajutorul Fundației Botnar, din Basel, Elveția, care a pus banii pentru achiziționarea lui (aproximativ 2,4 milioane de euro) și pentru funcționarea lui timp de cinci ani. Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara a aplicat pentru acest proiect în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro și a câștigat această donație a Fundației Botnar. Primele operații cu acest robot vor avea loc în data de 12 februarie.

Robotul a fost instalat la Spitalul de Copii din Timișoara și va ajuta chirurgii să realizeze operații complexe, cu o precizie mai mare și minim invazive. Robotul mai are un frate la Spitalul Județean Timișoara, unde este, de asemenea, instalat un astfel de dispozitiv. Robotul de la Spitalul de Copii este însă primul care este folosit în chirurgia pediatrică din România.

„O asistență medicală chirurgicală net superioară pentru copii: spitalizare mai scurtă, suferință mai mică, pierdere sanguină mai redusă. Această investiție mai prezintă avantaje în cercetarea științifică pentru că ne va oferi date mult mai clare privind eficiența acestei tehnici în comparație cu cele clasice. Un alt avantaj este în domeniul educativ: Timișoara câștigă experiență în chirurgia robotică și are șansa de a deveni centru de pregătire pentru colegi din țară și străinătate.

Robotul a fost achitat integral și donat Universității de Medicină și Farmacie de către Fundația Botnar, în valoare de 2,4 milioane de euro, la care se adaugă diverse costuri pentru consumabilele care se folosesc la fiecare caz, pentru mentenanța lui. Momentan se pregătesc două echipe de medici. Se încheie pregătirea la sfârșitul lunii februarie și vor deveni operativi, iar ulterior, după ce va fi recunoscut ca centru de pregătire robotică, se vor organiza cursuri de pregătire. În februarie, în 12 și 13, vor fi realizate primele operații”, a spus doctorul Eugen Boia, de la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara.

Chirurgia robotică este minim invazivă, cu acuratețe și precizie chirugicală excepțională, cu vizibilitate mai bună și rezultate superioare celorlalte tehnici chirurgicale. Poate fi utilizată într-o varietate mare de afecțiuni ale copilului: chirurgia malformațiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau chirurgia oncologică.

Actualmente, costurile de utilizare ale robotului sunt destul de ridicate, aproximativ 4.000 de dolari pe operație, în ceea ce privește consumabilele.

„Momentan vrem să aplicăm pentru diverse programe europene care ar putea să fie un suport financiar. Vrem să ne adresăm Ministerului Sănătății, centrele de robotică, să reușim să redeschidem programul național de chirurgie robotică, care a fost sistat în urmă cu ceva vreme, despre necesitatea finanțării acestui prorgam național.

Sperăm din toată inima ca Ministerul Sănătății să înțeleagă că nu putem să fim contemporani și să desconsiderăm o astfel de modalitate terapeutică. Există deja demersuri de la celelalte centre, care au solicitat redeschiderea programului”, a mai spus doctorul Boia.

Echipa de proiect este formată din director științific: prof. univ. dr. Eugen Boia, manger proiect: șef lucrări dr. Vlad David, conf. dr. Călin Popoiu, șef. lucrări Dr. Radu Iacob, asistent universitar dr. Corina Stănciulescu, conferențiar doctor Sorin Ursoniu.

„Mă bucur să văd că la spitalul de copii se întâmplă acest lucru, inaugurarea unei dotări tehnice de vârf. Avem cadre excelente și este nevoie să asigurăm și o infrastructură excelentă. Am făcut pași importanți prin sumele pe care le-am alocat, vom aloca și mai mulți bani de acum înainte și când noua clădire a spitalului de copii va fi gata, în 2018, cred că am putea spune că suntem la alte standarde”, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu, prezent la eveniment.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !