Primul contract semnat pentru reabilitarea termica a blocurilor pe bani europeni la Timisoara

De A.S.
Reactualizat la:
8Comentarii
Primul contract semnat pentru reabilitarea termica a blocurilor pe bani europeni la Timisoara
© TION - Primul contract semnat pentru reabilitarea termica a blocurilor pe bani europeni la Timisoara
Banii sunt asiguraţi pentru reabilitarea termică a unui număr de şase blocuri din Timişoara, din 51 pentru care se aştepta finanţare. După lungi aşteptări, la Primăria Timişoara a fost semnat, luni, contractul de finanţare pentru eficientizarea energetică a primelor imobile prin programul pe fonduri europene. Autorităţile locale dau asigurări că în curând se vor semna contractele şi pentru celelalte. Primarul Nicolae Robu anunţă deja că se va lucra pe front larg: „După ce vom organiza licitaţiile vor apărea deodată schele pe 51 de blocuri…”.


Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu, şi directorul ADR Vest, Sorin Maxim, au semnat, luni, primul contract de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor cu finanţare europeană. Practic a fost aprobată una din cele cinci cereri de finanţare ale municipalităţii, care cuprind în total 51 de blocuri.

În acest moment este asigurată finanţarea unui număr de şase blocuri, totalizând 242 de apartamente: Calea Aradului nr. 12 Bl A3, Calea Aradului nr. 15 Bl 3A, Calea Aradului nr. 27 Bl 4C2, Bd. I.C. Brătianu nr. 5, Bd. Liviu Rebreanu nr. 150 şi Calea Torontalului nr. 15, Sc. A, B şi C. Valoarea acestui prim proiect este de 5,6 milioane de lei, valoarea finanţării nerambursabile este de aproape 3,2 milioane lei, iar perioada de implementare de 12 luni.

Cine pune banii? 60% din costuri sunt acoperite din fondurile Uniunii Europene, 30% pun asociaţiile de proprietari, iar 10% primăria în acest caz. Este vorba despre blocuri de locuinţe în care stau familii cu un venit mediu sub 500 de euro pe lună. Contribuția primăriei și a proprietarilor, în funcție de venituri, trebuie să fie de 40% la acest program, va fi împărțită și 20-20% în cazul altor imobile.

Lucrările de reabilitare termică se fac prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.

Primarul a dat asigurări că în curând urmează să fie semnate contractele de finanţare şi pentru celelalte blocuri şi, pe măsură ce se semnează câte un contract, municipalitatea va lansa licitaţiile pentru execuţie. Dincolo de eficientizarea energetică, aceste lucrări vor conduce şi la schimbarea aspectului pe care îl dau oraşului bătrânele blocuri gri.

„Aceste blocuri, 51 la număr, sunt toate blocuri de pe arterele principale, blocuri cu mare expunere, de mare vizibilitate. Sigur că ne putem aştepta să primim din nou critici că se lucrează pe un front prea larg, pentru că în perioada următoare, după ce vom organiza licitaţiile, vor apărea deodată schele pe 51 de blocuri. Noi ne bucurăm că putem face astfel de lucrări şi că putem susţine realizarea lor într-un timp atât de scurt. În total, cererile noastre de finanţare, cele cinci, valorează aproape 10 milioane de euro”, a declarat Robu.

Asta înseamnă că aproape 2.400 de familii se vor bucura de eficientizare energetică, potrivit autorităţilor locale.
În programul de reabilitare pe bani europeni intră imobile de pe principalele artere de circulaţie ale oraşului. Cele 51 de blocuri se află pe bulevardul Take Ionescu, Calea Aradului, Calea Şagului, bulevardul Liviu Rebreanu, străzile, Venus, Mareşal Constantin Prezan, Ana Ipătescu şi Brânduşei, Calea Sever Bocu, bulevardul I.C. Brătianu, Calea Torontalului, bulevardul Simion Bărnuţiu, Calea Martirilor şi bulevardul 16 Decembrie 1989.
Reabilitarea termică va fi o prioritate şi pe următoarele programe europene, în cadrul cărora se vor aloca finanţări şi pentru clădirile publice.
„Este o schemă pilot, care a pornit mai târziu în cadrul POR (…) Acest proiect va reduce costul la factură cu un minimum de 40% ca şi eficienţă energetică. Este şi un beneficiu arhitectural, pentru că va schimba faţa acestor blocuri, va creşte şi valoarea acestor imobile. Această componentă va continua şi pe următorul ciclu financiar 2014-2020, ea va fi mult mai amplă ca şi alocare, vor fi două mari categorii de clădiri: se va continua cu persoanele fizice şi va fi inclusă şi zona de clădiri publice, inclusiv clădiri istorice. Pe lângă anvelopare, vor fi incluse şi lucrări de consolidare, în cazul în care este nevoie”, a explicat şeful ADR Vest, Sorin Maxim.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor