Primarul Timisoarei o da in balbaiala cu parcarile subterane din centru

De Roxana Deaconescu
26Comentarii
Primarul Timisoarei o da in balbaiala cu parcarile subterane din centru
© foto: arhiva
Timișoara are mare nevoie de o parcare mare în centru, promisă încă de acum șase ani de primarul orașului. S-a sărit de la idee la idee, dar tot ce s-a reușit a fost desființarea a peste 500 de locuri de parcare în zona Cetate, odată cu transformarea a zece străzi în alei pietonale, cu fonduri europene. Acum s-a ajuns la idei pentru parcări lângă Hotel Central, sub Parcul Botanic și din nou sub Parcul Civic.

În 2012, când a candidat din partea USL pentru fotoliul de primar al orașului, Nicolae Robu le-a promis timișorenilor, pe lângă un nou mare spital, sală polivalentă, stadion ultramodern, un bazin olimpic și alte patru semiolimpice, poduri și pasaje, și cinci parcări de mari dimensiuni. S-a discutat mai întâi despre o parcare supraterană cu mai multe etaje în locul fostei popote militare de lângă Punctele Cardinale, proprietate ce aparține Universității de Vest, însă primăria nu a reușit în cele din urmă un schimb de terenuri. S-a vorbit și despre o parcare, tot supraterană, lângă Parcul Civic, în spate la Bega, însă terenul a ajuns să fie proprietate privată, iar primăria a mers în instanță pentru el. S-a vorbit apoi despre parcări subterane în Parcul Civic și în Parcul Brătianu, idei care au fost lăsate încet-încet deoparte.

Acum, în planurile primarului se regăsesc proiecte pentru parcări sub Parcul Botanic și sub actuala parcare de la Hotel Central. Robu a scos la înaintare și ideea mai veche de a amenaja o parcare subterană sub Parcul Civic, parc care de anul acesta ar fi trebuit deja să intre în șantier pentru modernizare, cu aproape 2 milioane de euro.

Au fost discuții aprinse în ultimele ședințe de consiliu local pe marginea proiectului Spitalului Municipal privind amenajarea unei parcări sub Parcul Botanic, însă până la urmă aceasta a primit undă verde, iar primarul a anunțat că vrea să ia un credit pentru a putea suporta investiția. Citiți detalii AICI!

Parcarea subterană de la Hotel Central se poate întoarce la SDM

Discuții au fost și pe marginea unei parcări subterane sub actuala parcare de la Hotel Central, una dintre fostele parcări cu barieră din centrul Timișoarei. Reprezentanții primăriei au vrut să atribuie terenul către Societatea de Drumuri Municipale pentru 49 de ani, iar SDM să se ocupe de investiție, inclusiv să-și caute un partener privat. Aleșii PSD n-au fost însă de acord, așa că proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei ședințe de consiliu local. Robu a concluzionat atunci că mai bine face primăria parcarea. Acum s-au schimbat iar planurile, astfel că proiectul s-ar putea întoarce iar în curtea SDM.

„Trebuie să facem o parcare, însă într-o abordare corectă. Trebuie să se valorifice această posibilitate, dacă este reală, de a face o parcare subterană la Hotel Central, cu posibilități de extindere a ei dincolo de platoul reprezentând parcare la sol în momentul de față și în subteran raportat la spațiul verde din zonă. Studiul de fezabilitate va arăta dacă se poate asta și cu ce costuri se poate. În principiu, orice se poate pe lumea asta, dar trebuie să ai în vedere beneficiile și costurile”, a explicat, marți, Nicolae Robu.

Edilul vrea să repună în discuție proiectul de hotărâre, după ce aparatul primăriei a dat-o iarăși în bară. Funcționarii PMT au vrut să atribuie terenul pentru 49 de ani către SDM, dar Robu spune că el este atribuit deja prin Timpark pentru 17 ani către Societatea de Drumuri Municipale.

„Am cerut aparatului de specialitate să reanalizeze. M-am lămurit inclusiv ce era cu proiectul de hotărâre, spunea că se atribuie către SDM acea parcare, iar la ședință eram surprinși cum se atribuie, că eu știam că e deja dată SDM, de aceea avem TimPark. Era doar pe 17 ani, pe un număr chiar mic de ani, dată administrarea către SDM și, evident, pentru a face o investiție mare, parcaj subteran, cu două niveluri, probabil, încă nu ne putem antepronunța până nu se fac studiile, e nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru amortizarea investiției și atunci se făcea o atribuire către SDM pe 49 de ani, dar nu rezulta de fapt destul de limpede că atribuirea era dată pentru o perioadă mai scurtă. În fine, trebuie așezate lucrurile pe făgașul normal și, cu respectarea legii, trebuie să se valorifice această posibilitate, dacă ea se confirmă a fi reală, de a face o parcare subterană aici la Hotel Central, cu parcare la sol și în subteran. Dacă era al primăriei terenul, făcea primăria, dar nu e al primăriei, drept urmare noi nu putem face în momentul de față. Analizăm să vedem cum vom proceda, dar trebuie să analizăm, că o parcare aici ar fi aur curat”, a explicat Robu.

Mai mult decât atât, primarul spune că a dat în lucru Direcției Edilitare din primărie, din nou, ideea de a face o parcare subterană sub Parcul Civic și sub Parcul Brătianu. Ideea mai veche, desigur.

„Am dat în studiu Direcției Edilitare și ideea de a face o parcare subterană, o idee mai veche pe care am și avut-o prinsă în proiectul Inelul I, de a face o parcare subterană sub Parcul Civic și, dacă se poate, și sub Parcul Brătianu, inclusiv peste drum, sub Parcul CD Loga, așa cum îi spunem acelei porțiuni din Parcul Civic care este dincolo de Michelangelo. Se studiază deocamdată de către specialiști, dar probabil că e o idee fezabilă. Noi avem de gând să facem așa ceva odată cu Inelul I de trafic, când prin Piața Victoriei se mergea subteran și apoi în zona Miu mașinile puteau să intre în parcajele subterane gândite cam în ideea a ceea ce v-am prezentat mai devreme (…) Vrem să rupem din conceptul mai amplu partea aceasta de parcaje de sub Parcul Civic (…) Nu am renunțat la ideea de Inel I pe acest circuit care cel mai scurt cu putință și care este cel mai util, însă nu ne putem aventura să facem lucrări în subteran în fața Operei cu așa de puțin timp înainte de 2021, pentru că oricine înțelege că nu-ți poți asuma riscul să stai blocat în cercetări arheologice cu zona 0 a orașului din punct de vedere al posibilităților de găzduire de evenimente”, a conchis primarul Timișoarei.

Toate acestea sunt doar idei, iar tot ce-a reușit primăria în ultimii ani a fost să desființeze sute de locuri de parcare în zona Cetate, odată cu transformarea străzilor în alei pietonale. An de an, reprezentanții PMT închid tot mai multe străzi mașinilor și desființează tot mai multe locuri de parcare. Fără alternative pentru șoferi.

Articole pe aceeași temă:

Societatea de Drumuri Municipale nu mai primește terenul parcării de lângă Hotel Central să amenajeze acolo o parcare subterană. Aleșii nu au fost de acord să atribuie terenul către SDM, așa că de proiect se va ocupa doar primăria. Municipalitatea va căuta un investitor pentru realizarea parcării. ...
Controversata parcare de sub Parcul Botanic a ajuns pentru a treia oară în atenția consilierilor locali, iar de data aceasta a primit undă verde. Se află încă la faza de documentație, dar primarul Nicolae Robu speră că va reuși să ia un credit sau să găsească fonduri externe pentru a o putea ridica ...
Încurcata poveste a parcării din spatele magazinului Bega, unde Primăria Timișoara dorea să construiască prima parcare supraetajată din municipiu, este blocată de un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție. Între timp, primăria caută alte soluții împreună cu Universitatea de Vest, una dintre e...
Primăria Timișoara nu poate amenaja parcarea supraterană pe model nemțesc în centrul Timișoarei. Municipalitatea nu poate face un schimb de terenuri cu UVT, pentru că reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș refuză să schimbe destinația spațiului de la Colegiul Leonida, pe care cei de la Universi...
Primarul Timișoarei nu vrea să riște și să înceapă amenajarea unei parcări subterane în centrul istoric, ca să nu îl prindă anul 2021, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană, cu șantier în centru. Cel mai bun loc ar fi fost Piața Unirii, spune el, dar aceasta a fost reabilitată recent, așa...26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor