SDM nu mai face parcarea de la Hotel Central. Primaria cauta singura un investitor privat

De Roxana Deaconescu
12Comentarii
SDM nu mai face parcarea de la Hotel Central. Primaria cauta singura un investitor privat
© Tion: SDM nu mai face parcarea de la Hotel Central. Primaria cauta singura un investitor privat
Societatea de Drumuri Municipale nu mai primește terenul parcării de lângă Hotel Central să amenajeze acolo o parcare subterană. Aleșii nu au fost de acord să atribuie terenul către SDM, așa că de proiect se va ocupa doar primăria. Municipalitatea va căuta un investitor pentru realizarea parcării.

SDM ar fi trebuit să primească, în ședința de consiliu local de vineri, prin atribuire directă, suprafața de teren de la parcarea de lângă Piața Victoriei. Este vorba despre terenul de pe str. Nikolaus Lenau, care urma să fie atribuit prin contract de concesiune pe o perioadă de 49 de ani, „în vederea realizării unei parcări subterane, prin asociere cu terțe persoane”. Primăria ar fi trebuit să primească o redevență în cuantum de 1% din veniturile rezultate din exploatarea parcării.

Pentru realizarea construcției ar fi trebuit să fie ales un investitor, de către o comisie specială numită prin hotărârea consiliului local, care să susțină finanțarea și realizarea obiectivului. Din comisie ar fi trebuit să facă parte un viceprimar, cinci membri din partea SDM și patru consilieri locali. Unii aleși locali, social democrați, nu au fost de acord ca SDM să se ocupe de parcare, astfel că primarul Nicolae Robu a decis retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței de vineri.

„Grupul de consilieri PSD, prin vocea mea, nu a avut o nemulțumire față de oportunitatea construirii unei parcări. Suntem cei care criticăm în permanență administrația că de 7 ani nu a reușit să realizeze o parcare. E foarte bună ideea, o susținem, dar nu în mod ilegal. Nu cum scria în referatul proiectului, că investiția și concesiunea vor fi realizate de SDM și asociați. Această asociere presupunea organizarea obligatorie a unei licitații pentru concesionarea acestui serviciu atât de important pentru primărie și pentru cetățenii orașului. Dar nu sub «acoperișul» unei idei frumoase SDM să preia alții, să facă alții lucrarea. Era eludarea legii și ne punea într-o mare dificultate, inclusiv penală (…) la parcare să spui din start că încredințăm direct, fără licitație, unor asociați ai SDM, era ilegal și nu putea fi votat”, ne-a explicat consilierul PSD Daniel Idolu.

Primarul Nicolae Robu a recunoscut că ideea ca SDM să lucreze cu cineva nu este una tocmai bună. Mai mult, el spune că a fost informat greșit de subalternii din primărie.

„Eu am fost informat că parcarea e data în concesiune către SDM. Drept urmare, proiectul viza, din ceea ce mi se spusese mie, doar să se facă parcare subterană. Parcarea nu e dată către SDM, ea este în jurisdicția primăriei. Primăria trebuie să facă parcarea, nu SDM. Ar fi trebuit să concesionăm la SDM, care, la rândul ei, să organizeze licitație pentru contractarea execuției. Este un non-sens. Dacă aparține primăriei, primăria trebuie să facă licitație”, ne-a spus Robu.

SDM a ieșit de tot din schemă, astfel că urmează ca primăria să se ocupe de realizarea parcării. Mai precis, PMT va face o licitație pentru a găsi o firmă care să construiască prima parcare publică subterană a orașului.

„Vom scoate la licitație la pachet, proiectare și execuție, pentru parcarea subterană de la Hotel Central”, a precizat Nicolae Robu.

Tot el spunea, la începutul lunii octombrie, că realizarea parcării va cădea în sarcina Societății de Drumuri Municipale, care administrează oricum parcările orașului.

În locul fostei parcări cu barieră de lângă Hotel Central/Cinema Studio ar urma să fie amenajată o parcare subterană cu două niveluri. Primarul Timișoarei este optimist că șantierul poate începe chiar în 2019. Lângă parcare se află însă și Castelul Huniade, un monument istoric de clasă A al orașului. Demn de menționat este și faptul că SDM n-a fost în stare să amenajeze nici măcar una dintre parcările supraterane de cartier promise de Nicolae Robu.

Articole pe aceeași temă:

Societatea de Drumuri Municipale primește terenul parcării din zona Hotelului Central. Scopul e să amenajeze acolo o parcare subterană cu două niveluri și să caute un investitor privat. Vom afla abia mai târziu la ce valoare se ridică investiția și dacă se poate face o astfel de parcare acolo. Șo...12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor