Primarul Robu, dus cu zaharelul de Colterm si de subalterni: Au vrut in mod clar sa oblige oamenii sa se lege la Colterm

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
10Comentarii
Primarul Robu, dus cu zaharelul de Colterm si de subalterni: Au vrut in mod clar sa oblige oamenii sa se lege la Colterm
© Foto: arhivă
Ba au vrut să facă altceva, ba nu au vrut să facă altceva și au dorit „în mod clar” să-i oblige pe timișorenii care construiesc locuințe noi să se lege la Colterm și să interzică centralele pe gaz. Sunt cuvintele primarului Nicolae Robu, care recunoaște că a semnat documentele care urmau să ajungă în atenția consilierilor locali cu privire la modificarea Regulamentului serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timișoara.


Vă reamintim, reprezentanții Colterm și ai Primăriei Timișoara au pregătit un proiect de hotărâre pentru modificarea Regulamentului serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timișoara. Practic, ei voiau să îi oblige pe constructori să se lege automat la Colterm atunci când ridică o locuință în „zona unitară de încălzire” din oraș, interzicând centralele pe gaz.

Timișorenii au fost chemați la o dezbatere publică, programată săptămâna viitoare. Aceasta nu va mai avea însă loc, după ce primarul Robu spune că a analizat proiectul propus. Robu spunea ca nu vrea să oblige oamenii să se lege automat la Colterm.

Edilul-șef a venit însă și cu noi precizări, care se bat însă cap în cap. În primă fază spune că subalternii lui i-au spus că au vrut să facă cu totul altceva, iar apoi recunoaște că era evident că cei de la Colterm și specialiștii de la Direcția Edilitară din primărie își doreau să interzică centralele pe gaz în Timișoara și „să le bage pe gât” constructorilor racordarea la sistemul centralizat de încălzire.

„Mi-au spus că altceva au vrut să facă. Textul era limpede, așa cum l-am înțeles cu toții, și eu, și cetățenii, prin acel text se introducea obligativitatea tuturor celor care vor fi proprietari de locuințe sau de clădiri de birouri de a se conecta la Colterm. Așa rezulta din acel text indubitabil, nu că unii au interpretat așa. Or, așa ceva este inadmisibil. Nu voi promova așa ceva cât voi fi primar”, a anunțat, vineri, primarul Timișoarei.

Nicolae Robu susține că, de fapt, cei de la Colterm și de la Direcția Edilitară ar fi vrut să modifice regulamentul astfel încât constructorii care ridică locuințe noi să prezinte un aviz pentru certificatul de urbanism, dar nu obligatoriu. Or, în hotărâre scria clar: „în cazul construcțiilor noi, la solicitarea certificatului de urbanism, Direcția Urbanism va solicita dezvoltatorului aviz tehnic de la operatorul SACET, pentru soluția de încălzire”.

„Ei au vrut să ceară cumva un aviz, neconform, deci nu obligatoriu. Ceva de genul acesta, s-au exprimat cam încâlcit”, a mai explicat Robu.

Cu toate acestea, primarul Timișoarei a semnat proiectul de hotărâre pentru a fi pus pe mesele aleșilor locali. Spune că nu a văzut ce-a semnat.

„Ca să fiu sincer… eu sunt obligat de legile tâmpite care sunt în țara asta să semnez tot felul de documente pe care nu le poate citi în integralitatea lor un om. Oricine ar fi el. Eu am citire rapidă, arunc o privire, în atâția ani de funcții m-am format ca să arunc o privire, văd ce este pe acea pagină, dar îmi scapă unele idei, cuvinte mai degrabă.

Dar, uneori, scăpând unele cuvinte, scapi sensul ideii. Nu poți fizic să citești metri cubi de hârtii, nici dacă nu faci altceva decât stai și le citești. De aceea există un aparat de specialitate, ca să verifice totul și când se aduce acel material la semnat să-ți spună că e în regulă din toate punctele de vedere. Altfel, pentru ce sunt ei plătiți? Nici nu ar trebui să semneze primarul astfel de documente, care sunt tehnice. De ce să semneze primarul?”, a mai spus Robu.

În orice caz, un lucru este clar: s-a încercat interzicerea centralelor pe gaz în Timișoara.

„Am citit și eu, nu are rost să mai zăbovim, de aia se încurcă ei puțin în explicații, pentru că încearcă s-o întoarcă puțin, s-o dea pe după plopi, cum se spune, și n-au ce s-o dea, pentru că au vrut în mod clar să oblige oamenii să se racordeze la Colterm. Asta v-o spun eu ca primar. Sunt un tip direct”, a conchis Robu.

Ce vrea de fapt edilul-șef? Să promoveze Colterm și sistemul centralizat de încălzire. De ce era nevoie de o hotărâre de consiliu local pentru acest lucru? Nu știe nici primarul…

„Ce trebuie însă făcut, și asta mi-au spus inițiatorii că ar fi vrut să asigure. Trebuie să îi informăm corect, să îi ajutăm pe cetățeni să se informeze și asupra ofertei noi a Colterm, pentru că se pare ca s-a ajuns la o soluție tehnică ce asigura reducerea la jumătate a prețurilor facturilor la aceleași consumuri pentru cetățean, deci la aceleași confort.

Costurile, spun cei de la Colterm, sunt mai mici decât cele pe care le-ar avea, le are cu centrală termică proprie. Ei furnizează agentul tehnic din primar, nu mă pricep la detalii tehnice. Cu distribuție pe orizontală au făcut asta în regim pilot și cetățenii care au beneficiat de această abordare au avut facturile la mai puțin de jumătate decât au avut cu un an în urmă, la același confort”, a mai explicat Robu.

De altfel, despre sistemul cu distribuție pe orizontală se vorbește de ani buni la Timișoara, iar tion.ro a scris despre beneficiile acestuia în mai multe rânduri. Colterm a avut însă alte lucruri de făcut decât să își promoveze serviciile.

„Atunci este normal să facem astfel încât cetățenii care vor avea noi clădiri să fie informați și asupra ofertei Colterm, dar decizia le aparține lor. Eu îndemn cetățenii să nu se debranșeze. Vom extinde acest sistem, dar durează câțiva ani până vom reuși să-l generalizăm. Dar dacă experimentul pilot a fost de un asemenea succes, evident că va trebui să mergem mai departe și să-l extindem la scara întregului oraș. Nu se paote face peste noapte. După cum spun, cei de la Colterm ar fi de așteptat să se creeze cozi pentru abonare la Colterm, atât de avanatajoase vor fi condițiile”, a conchis Robu.

Articole pe aceeași temă:

Nu mai are loc nicio dezbatere pentru modificarea Regulamentului serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timișoara. Primarul Nicolae Robu a decis să retragă proiectul în forma actuală, pentru că, spune el, nu vrea să-i oblige pe constructori să se lege automat la Colterm at...
Oricine va dori să construiască o locuință în Timișoara va trebui să se racordeze la sistemul centralizat de încălzire. Așa vor Primăria Timișoara și Colterm, care îi obligă pe constructori, fie că sunt dezvoltatori, fie că sunt persoane fizice, să se lege la SACET și să renunțe la centralele de apa...
Primarul Timișoarei și directorul societății de termoficare a orașului, societate care asigură încălzirea și apa caldă în zeci de mii de case din oraș, habar nu au la cât se ridică datoriile Colterm. Acestea pot îngropa însă Coltermul, care se zbate în fiecare sezon de încălzire să se mențină pe lin...10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor