Primaria vrea sa infiinteze un liceu ortodox, prin preluarea Scolii Sf. Antim Ivireanul de la Mitropolia Banatului

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Primaria vrea sa infiinteze un liceu ortodox, prin preluarea Scolii Sf. Antim Ivireanul de la Mitropolia Banatului
© Tion: Primaria vrea sa infiinteze un liceu ortodox, prin preluarea Scolii Sf. Antim Ivireanul de la Mitropolia Banatului
Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei a cerut sprijin municipalității pentru înființarea unui liceu ortodox. Se va numi Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” și va însemna, de fapt, transformarea școlii private ortodoxe cu același nume. Procedura este complicată însă și ne este explicată chiar de primarul Nicolae Robu.

Primăria Timișoara și Mitropolia Banatului au început o colaborare pentru ca Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” să devină școală de stat. Procedura este inedită și foarte complicată, explică primarul Timișoarei, care spune că în regim privat școala ortodoxă nu va mai putea funcționa în clădirea primăriei de pe Bd. Liviu Rebreanu, pe care a primit-o gratis în urmă cu patru ani.

Povestea este într-adevăr complicată și a început încă din 2007, când Școala Gen. 9, de pe Rebreanu, a fost comasată cu Liceul de Arte Plastice. Activitatea de pe Bd. Liviu Rebreanu s-a mutat la Generală 25. Câțiva ani mai târziu, în 2011, clădirea de pe Bd. Liviu Rebreanu nr. 35 a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, dar nu s-a produs nicio mutare.

Clădirea a rămas goală până în primăvara lui 2014, când s-a găsit o altă destinație pentru spațiu. Consilierii locali au votat atunci „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timișoara, situat în Timișoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire școală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter și teren construit și neconstruit în suprafață de 7.956 mp”.

Traseul s-a făcut pe patru ani, în clădirea de pe Rebreanu funcționând Școala Ortodoxă Sf. „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități de învățământ private aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Părinții plătesc în jur de 700 de lei în fiecare lună pentru ca ai lor copii să învețe acolo.

Cum transferul a expirat, reprezentanții Mitropoliei Banatului au căutat o soluție pentru ca școala ortodoxă să funcționeze în continuare. Așa s-a născut un proiect de hotărâre, apărut în ultimul moment, care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a fost votat în ședința extraordinară de vineri, 15 iunie, a Consiliului Local Timișoara. Ce presupune acesta, de fapt? Ne explică primarul Nicolae Robu, care spune că școala ortodoxă ar urma să treacă la primărie cumva, deși legislația din România nu prevede proceduri pentru un astfel de transfer, spune Robu.

„Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației să se înființeze o școală de stat confesională și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (n.r. Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, a explicat primarul Timișoarei.

Practic, școala ortodoxă privată a Arhiepiscopiei Timișoara, la care învață sute de preșcolari și elevi, ar putea să-și oprească activitatea. Deocamdată funcționează ilegal în clădirea de pe Bd. Liviu Rebreanu nr. 35, cu știința primăriei, după ce perioada de patru ani în care imobilul a putut fi folosit de Mitropolia Banatului a expirat în urmă cu câteva săptămâni. Nu se poate vorbi despre un contract asemănător, pentru că sunt alte școli în Timișoara care au nevoie de acel spațiu.

„Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a spus edilul-șef, cel care în 2014 a fost de acord să cedeze gratuit imobilul către Arhiepiscopia Timișoarei.

Robu spune că dacă procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an școlar/universitar, atunci povestea s-ar putea complica și școala ortodoxă nu ar mai avea unde să funcționeze.

„Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis Nicolae Robu.

Articole pe aceeași temă:

Consiliul Local a decis, marţi, prin vot: clădirea în care a funcţionat pe vremuri Şcoala Generală nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu, aproape 8.000 de metri pătraţi cu teren cu tot, va fi dată gratuit în administrarea Mitropoliei Banatului, a Arhiepiscopiei Timişoarei. Acolo vor funcţiona o şcoa...11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor