Primaria vrea sa acopere pierderile Colterm, din surse de la bugetul de stat. Stim cat sunt datoriile

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
8Comentarii
Primaria vrea sa acopere pierderile Colterm, din surse de la bugetul de stat. Stim cat sunt datoriile
© Foto: arhiva
După ce timișorenii au stat aproape 24 de ore fără apă caldă, din cauza datoriilor Colterm către furnizorul de gaz, primarul Nicolae Robu îi convoacă „de îndată” pe consilierii locali, pentru ziua de vineri, 6 noiembrie. Cu această ocazie, vă prezentăm și datoriile societății de termoficare.

Conducerea primăriei vrea să acopere, integral, din surse de la bugetul de stat, pierderile Colterm, induse din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație. Practic, autoritățile locale încearcă să forțeze o hotărâre de guvern în acest sens, pentru ca Guvernul să aloce banii datorați către Colterm.

„Se aprobă acoperirea integrală de către Municipiul Timișoara, din surse de la bugetul de stat, a pierderilor induse din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, în valoare de 27.046.267 de lei. Se aproba demararea procedurilor legale în vederea alocării sumei din surse de la bugetul de stat”, se arată în proiectul de hotărâre.

Conducerea Colterm a trimis mai multe adrese către Primăria Timișoara, prin care solicită acoperirea integrală a pierderilor înregistrate de companie, în suma de 27 de milioane de lei, „reprezentând diferența între reactualizarea pierderilor induse înregistrate de companie în perioada 2006 – 31 decembrie 2014, în valoare de 108.623.254 de lei și a pierderilor recuperate în suma 81.576.987 de lei în lunile octombrie – noiembrie din 2014”.

Cele aproximativ 30 de milioane de lei vor fi folosite pentru achitarea obligațiilor de plată înregistrate de companie către furnizorii de combustibili, inclusiv transport. Oficialii Colterm susțin că, potrivit prevederilor legii, aceste pierderi induse pot fi acoperite din bugetele locale.

Ce datorii are societatea de termoficare a Timișoarei?

Potrivit unei adrese trimisă de conducerea Colterm către Primăria Timișoara, în luna mai a acestui an, societatea „înregistrează datorii către furnizori în sumă de 103,4 milioane de lei, din care cu scadență depășită 92 de milioane de lei. Această situație a fost determinată de înregistrarea a 108,6 milioane de lei, pierderi induse ca urmare a încasării cu foarte mare întârziere a subvențiilor cuvenite de la bugetul de stat și local, în perioada 2006 – 30 iunie 2012. De asemenea, în perioada 2012 – 2013, s-au rambursat 62,5 milioane de lei credite, în condițiile în care societatea a înregistrat pierderi, și, ca atare, aceste rambursări s-au făcut prin neplata la termen a furnizorilor și a obligațiilor de plată către ANAF”.

În luna iunie 2015, Colterm ducea deja tratative cu băncile comerciale pentru majorarea plafoanelor de credite curente. CEC ar fi fost de acord, în principiu, să refinanțeze un plafon de credite de 8 milioane de lei și, în baza documentațiilor prezentate, să acorde un plafon de credite de 50 de milioane de lei, pe o perioadă de 10 ani.

Vă reamintim că, în luna octombrie, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, declara că nu cunoaște datoriile Colterm și că nu e treaba lui să le știe. Atunci a iscat un adevărat scandal, ajungând să jignească și jurnaliștii prezenți la o conferință de presă pe care o susținea la partid.

Culmea, într-o adresă trimisă de Colterm încă din septembrie 2015 către Primăria Timișoara, conducerea societății de termoficare anunța municipalitatea și ce datorii are. Astfel, Colterm datora, în 8 septembrie, 10,73 milioane de lei către E.ON Energie, pentru perioada aprilie – august 2015, 28,74 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru perioada septembrie 2013 – ianuarie 2015, 2,69 milioane de lei către AMV Style, pentru perioada martie – mai 2015 și 35,93 milioane de lei către SNT CFR Marfă, pentru perioada ianuarie 2013 – mai 2015. În total, vorbim despre 78.090.000 de lei.

Edilul-șef a emis, joi, o dispoziție privind convocarea de îndată a Consiliului Local, în „ȘEDINȚĂ”, pentru ziua de vineri, 6 noiembrie. În dispoziție scrie foarte clar că primarul, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. 4 și art. 68 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, „dispune convocarea de îndată a membrilor Consiliului Local în ședință în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul”.

Proiectul privind acoperirea pierderilor Colterm este singurul de pe ordinea de zi a ședinței de vineri. Așadar, vineri, primăria încearcă să obțină de la Guvern aproximativ 30 de milioane de lei, reprezentând subvențiile neachitate. Rămâne de văzut ce vor decide consilierii locali.

Alte articole pe aceeași temă:

Cum rezolvi o problema – arunci cu bani in ea! Datoriile Colterm ar putea fi platite de primarie

Timisoara, fara apa calda dupa ce E.On a oprit furnizarea gazului catre Colterm8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor