Primaria Timisoara inventariaza cladirile neintretinute pentru a le supraimpozita

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
13Comentarii
Primaria Timisoara inventariaza cladirile neintretinute pentru a le supraimpozita
© Primaria Timisoara inventariaza cladirile neintretinute pentru a le supraimpozita (foto: arhiva)
La nivelul Primăriei Timişoara s-a decis înfiinţarea unei comisii care să inventarieze clădirile din oraş care prin starea lor reprezintă un pericol public şi care nu sunt întreţinute. Comisia respectivă va evalua starea de degradare a imobilelor în vederea supraimpozitării. Vedeţi ce fel de lucrări sunt obligaţi, printr-o nouă hotărâre de consiliu, să realizeze proprietarii de clădiri din Timişoara.

Consiliul Local Timişoara a adoptat recent o nouă hotărâre privind obligativitatea întreţinerii clădirilor de pe raza municipiului.

Ce spune această hotărâre?

Proprietarii clădirilor care prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală afectează calitatea cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane sunt obligaţi să execute lucrări de zugrăveli şi vopsitorii exterioare şi lucrări de conservare şi restaurare a componentelor artistice ale construcţiilor, conform art. 11 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Proprietarii clădirilor care prezintă pericol public sunt obligați să execute lucrările de intervenție asupra imobilului după obținerea în prealabil a autorizației de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție în primă urgență, potrivit art. 7 al Legii nr. 50/1991”, se arată în HCL.

Asta, după ce autorităţile locale au constatat că pe raza oraşului sunt o mulţime de clădiri ajunse într-o stare deplorabilă.

Sunt prevăzute şi amenzi. Pentru nerespectarea obligaţiilor de mai sus, proprietarii ar urma să primească amenda maximă prevăzută prin Hotărârea de Consiliu Local 371/ 2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pentru astfel de fapte, adică 1.000 de lei.

Totodată, noua hotărâre prevede înființarea unei comisii care să inventarieze clădirile care reprezintă un pericol public şi care nu sunt întreţinute. Aceeaşi comisie, constituită prin dispoziţia primarului, ar urma să evalueze starea de degradare a imobilului, să vină cu o metodologie în acest sens.

Comisia va propune o metodologie de evaluare şi punctare a stării de degradare în vederea supraimpozitării conform Codului Fiscal”, se arată în HCL.

UPDATE. Primarul Nicolae Robu vorbeşte despre impozite majorate cu 300, până la 500% în cazul proprietăţilor degradate, clădiri şi terenuri lăsate în paragină. Aceasta va fi propunerea sa, care va trebui să treacă de votul consiliului local.

Lucrurile ar urma să fie tranşate în următoarea şedinţă a CLT.

La următoarea şedinţă de consiliu local se va adopta ceea ce s-a stabilit: se va institui comisia, se va aproba un regulament, criteriile după care vor fi evaluate clădirile degradate. Majoritatea vor intra la 500% în plus, minimum 300% în plus, pentru orice proprietăţi, clădiri şi terenuri, neîntreţinute şi abandonate. Se va nuanţa, în funcţie de nişte criterii de apreciere, dar marja de nuanţare va fi între 300% şi 500%. Aşa propun eu, evident că hotărăşte consiliul local. Va intra în vigoare din 2016, de la 1 ianuarie, intră noul Cod Fiscal, ne conformăm”, a afirmat, marţi, Robu.

Articole pe aceeași temă:

Primarii fac front comun pentru supraimpozitarea proprietatilor in paragina

Primarul anunta impozite de 500% pentru terenurile si cladirile in paragina din Timisoara13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor