Primaria Timisoara cere rejudecarea cazului Poli. Acuze grave la adresa Curtii de Conturi

De A. Strugariu
Reactualizat la:
9Comentarii
Primaria Timisoara cere rejudecarea cazului Poli. Acuze grave la adresa Curtii de Conturi
© TION: Primaria Timisoara cere rejudecarea cazului Poli. Acuze grave la adresa Curtii de Conturi
Reprezentanţii Primăriei Timişoara vor să apeleze la o cale extraordinară de atac după ce au pierdut procesul privind finanţarea clubului Poli şi speră să se ajungă la rejudecarea cazului. Vă prezentăm şi documentul pe care se bazează: o hârtie transmisă în 2010 de Departamentul Juridic al Curţii de Conturi către Camera de Conturi Timiş în care se spune că asocierea cu societatea patronată de Iancu, declarată ilegală în 2012, era… legală în 2010. Documentul intern a ajuns la secretarul primăriei, Ioan Cojocari.

Aşa cum vă spuneam încă de săptămâna trecută, reprezentanţii Primăriei Timişoara pregătesc o cerere de revizuire în cazul Poli, pe motiv că au probe noi.
Raportul Camerei de Conturi a Judeţului Timiş din 2012, prin care s-a stabilit că societatea patronată de Marian Iancu a beneficiat ilegal de milioane de euro de la bugetul local în timpul administraţiei Ciuhandu, a fost contestat în instanţă, dar municipalitatea a pierdut.

Instanţa a hotărât recent că decizia auditorilor a fost corectă, că echipa de fotbal a fost finanţată ilegal în trecut, contractul de asociere cu clubul lui Iancu fiind încheiat cu încălcarea legislaţiei în materie.

Secretarul primăriei, Ioan Cojocari, a scos acum de la naftalină o hârtie care ar putea conduce la răsturnarea situaţiei. Cel puţin asta speră oficialii municipalităţii.

Este vorba despre o adresă transmisă în iulie 2010 de către Curtea de Conturi a României – şefa Departamentului Juridic, Verginia Vedinaş, către Camera de Conturi a Judeţului Timiş – directorului Ştefan Ionel.

Cei din plan local au cerut un punct de vedere din partea reprezentanţilor la nivel naţional ai instituţiei „cu privire la legalitatea contractului de asociere încheiat între Municipiul Timişoara, prin consiliul său local, şi SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, club profesionist, organizat ca societate comercială pe acțiuni”. Se face referire la Hotărârea Consiliului Local Timișoara nr. 127 din 20 martie 2008, actul care a stat la baza încheierii contractului de asociere cu societatea patronată de Iancu.

Conducerea Departamentului Juridic al Curţii de Conturi face referire la Constituţia României și alte legi care reglementează funcționarea administrației publice locale și finanțarea activităților sportive și concluzionează că asocierea cu clubul Poli este legală.

„Din documentele transmise şi din interpretarea prevederilor Constituţiei României, ale Legii nr. 215/ 2001 privind administrația publică locală și ale Legii nr. 69/ 2000 a educației fizice și sportului, nu rezultă în opinia noastră, că actul de asociere în discuție a fost încheiat cu fraudarea legii”, se arată în răspunsul dat de consilierul de conturi Verginia Vedinaş, şefa Departamentului Juridic.

Cojocari lansează acuze grave: s-a acţionat la comandă

Secretarul Ioan Cojocari lansează acuze grave la adresa auditorilor Camerei de Conturi şi spune că aceştia ar fi acţionat la anumite comenzi, iar hârtia de la centru a fost ignorată.

„Ăştia de aici, în 2010, când a fost discuţia, au cerut punctul de vedere de la Departamentul Juridic. Verginia Vedinaş este cel mai mare specialist în drept administrativ pe care îl avem, o somitate. S-a făcut analiza în departamentul lor juridic şi au spus că este legală asocierea. După au mai venit două controale, au venit şi cu un îndrumar a treia oară, iar în 2012, la o comandă, nu ştiu de care, vin doi Popovici, împreună cu domnul Melciu, care a mai fost o dată şi a spus că este legal, şi superficial spun că nu mai este legal… Ce s-a întâmplat cu adresa asta? De ce nu a mai făcut nimeni referire la ea? Dacă erau de bună-credinţă, aveau o adresă de care ar fi trebuit să ţină cont obligatoriu. De ce au ţinut-o ascunsă? De ce au verificat Poli încă o dată? Totul este cusut cu aţă albă. Poate drept răsplată a ajuns adjunct Popovici? (n.r. – directorul adjunct al Camerei de Conturi Timiş, Florin Popovici). Facem cerere de revizuire. Sunt şi alte cazuri în ţară, la fel ca la noi, unde instanţele au spus că este legal. Legislaţia s-a modificat favorabil între timp, că şi-au dat seama că era ambiguă”, a declarat, pentru www.tion.ro, Cojocari.

Cum a ajuns acest document intern în posesia secretarului?

Aşa a vrut Dumnezeu, e virgină, e nouă, hârtia n-a mai fost prezentată până acum… Este o ruşine ce au făcut. Să spună că e fals documentul! În mod oficial nu a ajuns la primărie…”, afirmă Cojocari. Rămâne de văzut dacă hârtia va şi conta în instanţă, dacă va fi admisă cererea primăriei.

Cât despre cererile de demitere şi demisie cu care se confruntă el după pierderea procesului, secretarul Cojocari spune că are susţinere, şi nu doar din partea primarului Nicolae Robu.

„Ce mă bucură este că domnul viceprimar Traian Stoia nu este de acord cu măsurile pe care vor să le ia colegii săi de partid împotriva mea. Este un om cerebral, a venit la mine şi mi-a spus că e o porcărie ce fac ăştia”, susţine secretarul despre Stoia, care ”prevestea” încă de acum câţiva ani că se va ajunge ca finanţarea clubului să fie declarată ilegală şi la prejudicierea bugetului local.

Am dorit să solicităm un punct de vedere din partea reprezentanţilor Camerei de Conturi Timiş, dar ni s-a transmis să discutăm cu reprezentanţii instituţiei la nivel central. Vom solicita aşadar o reacţie din partea reprezentanţilor Curţii de Conturi a României.

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor