Primaria Timisoara, amenzi de doar 3.500 de lei pentru „agresarea” spatiilor verzi. AsoP acuza Garda de Mediu ca inchide ochii

De Roxana Deaconescu
3Comentarii
Primaria Timisoara, amenzi de doar 3.500 de lei pentru „agresarea” spatiilor verzi. AsoP acuza Garda de Mediu ca inchide ochii
© Tion: Primaria Timisoara, amenzi de doar 3.500 de lei pentru „agresarea” spatiilor verzi
Garda de Mediu a dat mai multe amenzi Primăriei Timișoara pentru încălcarea Legii spațiilor verzi și a reglementărilor privind protecția mediului, dar toate în 2016. Valoarea acestora se ridică la 3.500 de lei, se arată într-un răspuns oferit de Garda Națională de Mediu celor de la AsoP, Asociația Peisagiștilor din România. Peisagiștii spun că primăria „agresează” spațiul verde prin lucrările de modernizare a orașului și acuză inspectorii gărzii că „trec cu vederea prejudiciile aduse”.

Peisagiștii din AsoP Filiala Timiș au fost curioși să afle cum tolerează organismele guvernamentale în teritoriu administrarea deficitară a spațiilor verzi din Timișoara. Au cerut o situație de la inspectorii Gărzii de Mediu Timiș, care spune că cele mai multe amenzi s-au aplicat în anul 2016, atât Primăriei Timișoara, cât și agenților economici din oraș.

„Cu toții am observat că spațiul verde este agresat prin diferite lucrări de modernizare a orașului și prin intermediul lucrărilor de «întreținere» și «protecție» (tăierile în coroana arborilor), multe dintre acestea încălcând legislația în vigoare. Responsabilitatea pentru aceasta o poartă în primul rând Administrația Publică Locală care, conform legii, are în grijă administrarea spațiilor verzi. Cu toate acestea, prejudiciile aduse pentru nerespectarea Legii 24/2007 și a OUG 114/2007 sunt trecute cu vederea de către responsabilii în teritoriu cu protecția mediului, astfel cuantumul sancțiunilor aplicate de GNM Comisariatul Județean Timiș în ultimii trei ani cumulează doar 3.500 de lei”, acuză Asociația Peisagiștilor din România.

Ei au cerut inspectorilor Gărzii de Mediu să le spună cuantumul amenzilor aplicate primăriei și persoanelor juridice din oraș pentru încălcarea prevederilor Legii 24/2017 (n.r. Legea spațiilor verzi) și ale OUG 195/2005 privind protecția mediului.

primaria-timisoara-amenzi-de-doar-3-500-de-lei-pentru-agresarea-spatiilor-verzi-1

Primăria Timișoara n-a avut de plătit nicio amendă nici în 2017, dar nici în 2018, însă în 2016 a primit sancțiuni în valoare totală de 3.500 de lei.

În ceea ce privește agenții economici, aici amenzile sunt mai mari. În 2016 s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 6.500 de lei, iar în 2017 în valoare totală de 2.000 de lei. În 2018, până în 23 aprilie, nu s-a dat nicio amendă în acest sens.

Peisagiștii timișeni spun că și în alți ani s-au făcut lucrări de întreținere sau modernizare de primărie și au fost „agresate” spațiile verzi. Dau exemplu șantierul de pe Bd. Mihai Viteazu, deschis luna trecută, dar și șantierul de pe Take Ionescu, cel din Piața Bălcescu și cel din Piața Libertății, unde au fost puși la pământ aproape toți copacii și unde au fost desființate toate spațiile verzi.

„Spațiul verde este o moștenire care ne obligă pe toți la responsabilitate civică”, mai spun peisagiștii.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor