Primaria Timisoara ameninta cu amenzi firmele care au cabluri pe stalpi, dar nu le poate sanctiona

De A. Strugariu
6Comentarii
Primaria Timisoara ameninta cu amenzi firmele care au cabluri pe stalpi, dar nu le poate sanctiona
© TION - Primaria Timisoara ameninta cu amenzi firmele care au cabluri pe stalpi, dar nu le poate sanctiona
Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat amenzi fără număr pentru operatorii de telecomunicaţii care nu duc în subteran cablurile ce atârnă pe stâlpi, ba chiar şi tăierea cablurilor, fără să ştie… că nu se pot aplica sancţiuni. Şi asta, pentru că hotărârea de consiliu local din 2009 care prevedea îngroparea reţelelor până la finele anului 2012 nu prevede sancţiuni, iar acest lucru nu a fost încă reglementat! Totuşi, în trecut s-au mai tăiat cabluri…


La Timişoara este în vigoare, încă din 2009, o hotărâre de consiliu local – HCL 184/28.04.2009 – care prevede ducerea în subteran a cablurilor aeriene, lucru care trebuia să se întâmple până la sfârşitul anului 2012.

Reţelele au fost însă îngropate doar pe câteva artere din oraş pe care au avut loc lucrări de reabilitare, şi nu peste tot nici în aceste cazuri.

O campanie privată de ducere în subteran a cablurilor a început în cursul anului trecut, acţiunea iscând multe nemulţumiri din cauza modului în care s-a lucrat, pentru că timişorenii s-au trezit că rămân cu trotuarele sparte, cu lucrări nesemnalizate şi mizerie. În rest, păienjenişul de cabluri poate fi admirat în continuare pe străzile urbei…

Dacă în trecut primarul Nicolae Robu spunea că operaţiunea este una costisitoare, iar lucrurile nu se pot schimba peste noapte, recent edilul a anunţat amenzi fără număr pentru operatorii care nu se conformează.

Sunt indignat să văd cum operatorii de diverse servicii prin cablu sfidează pur şi simplu hotărârea de consiliu local şi n-au făcut aproape nimic pentru a-şi duce cablurile aeriene în subteran, nici măcar acolo unde s-au creat deja tubulaturile. Inclusiv Piaţa Libertăţii este traversată şi acum de nişte cabluri… Pe strada Mareşal Constantin Prezan sunt nişte stâlpi pe care atârnă mănunchiuri grele de cabluri, există riscul prăbuşirii lor (…) Am dat dispoziţie directorului Poliţiei Locale să înceapă o campanie, în tot oraşul, şi să-i amendeze la maximum pe absolut toţi operatorii care nu şi-au rezolvat problema şi să repete amendarea atât cât permite legea, până când cablurile aeriene vor dispărea. Acolo unde există suport legal pentru a se interveni cu tăierea cablurilor, evident că se va proceda şi la aşa ceva…”, declara, în cursul săptămânii trecute, Robu.

Iar edilul se arăta dispus la tăierea cablurilor cu toate repercusiunile care ar putea să apară dacă timişorenii ar ajunge să nu mai poată beneficia de diverse servicii.

Oamenii vor trebui să-şi regleze problema cu furnizorii pentru care au optat. Dacă un furnizor face ceva ilegal trebuie lăsat? Suntem în al treilea an, aveau termen până în 2012…”, spunea Robu.

Ce pare să nu ştie primarul Timişoarei este că HCL 184/2009, care prevede amplasarea subterană a reţelelor de transmisii de date şi transmisii de voce situate pe domeniul public şi privat al municipiului – îngroparea tuturor reţelele supraterane până cel târziu la data de 31 decembrie 2012, nu prevede sancţiuni.

La ora actuală, Poliţia Locală este în faza de identificare și notificare a tuturor firmelor care oferă servicii timișorenilor prin intermediul unor astfel de rețele, amplasate suprateran, urmând ca în momentul finalizării acțiunii să facă publice măsurile legale luate”, ne-au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara.

În timpul fostei administraţii au fost iniţiate discuţii cu operatorii de servicii de date şi voce, s-au şi tăiat câteva cabluri de pe stâlpi, dar apoi demersul s-a blocat…

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara ameninta cu taierea cablurilor de pe stalpi6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor