Primăria Timișoara a rămas fără Registrul Local al Spațiilor Verzi. Peisagiștii au reușit să-l anuleze în instanță

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
6Comentarii
Primăria Timișoara a rămas fără Registrul Local al Spațiilor Verzi. Peisagiștii au reușit să-l anuleze în instanță
© foto: arhiva
Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a reușit să anuleze Registrul Spațiilor Verzi elaborat de către municipalitate. Peisagiștii spun că registrul era incomplet, așa că au dat primăria în judecată. Și au câștigat, astfel că cer un registru în formă actualizată, care să protejeze spațiile verzi din oraș.

Totul a pornit de la tăierea copacilor, pentru a fi făcut loc modernizării în forță. Specialiștii de la AsoP nu sunt de acord cu măsurile luate de primărie pentru fluidizarea traficului pe mai multe artere din oraș și acuză administrația publică de o administrare iresponsabilă a spațiilor verzi. Cu ajutorul magistraților de la Tribunalul Timiș, care le-au dat dreptate în prima instanță, au reușit să clasifice evidența spațiilor verzi din oraș constituită în Registrul Local al Spațiilor Verzi drept una „nelegală”.

Conform Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, autoritățile administrației publice locale au obligația să țină evidența spațiilor verzi printr constituirea Registrului Local al Spațiilor Verzi (RLSV), pe care îl actualizează ori de câte ori intervin modificări. Practic, registrul este o bază de date ce expune în detaliu situația fiecărui teren definit ca spațiu verde. Cuprinde informații despre suprafață, despre speciile de arbori, despre dimensiunile trunchiului și a coroanei, starea de viabilitate și eventuale riscuri.

„După șapte ani de la obligația instituită prin lege, consiliul local a adoptat, în decembrie 2017, HCL 459 privind aprobarea Registrului Local al Spațiilor Verzi – parcuri și scuaruri la 19 obiective, respectiv Parcul Muzeului, Parcul Alpinet, Parcul Botanic, Parcul Campus Universitar, Parcul Central Scudier, Parcul Civic, Parcul Copiilor, Parcul Ilsa, Parcul Rozelor, Parcul Stadion, Parcul Tineretului, Parcul Universității, Parcul Vasile Pârvan, Scuarul Bastion, Scuarul Bihor, Scuarul Doina, Scuarul Operei, Scuarul Piața Crucii și Piața Plevnei. (…) Tribunalul Timiș a găsit întemeiate criticile formulate de AsoP Vest legate de caracterul incomplet al RLSV. Acesta este întocmit pentru 19 scuaruri și parcuri, adică pentru 14,99% din suprafața totală a spațiilor verzi din Timișoara, conform situației din 2016, deci într-o formă parțială”, spun peisagiștii.

Ei susțin că zonele verzi care nu sunt incluse în registru nu sunt recunoscute de administrație și nu beneficiază de protecție juridică și de măsurile de protecție instituite prin lege, fiind „vulnerabile și expuse la presiuni imobiliare, la dezvoltarea infrastructurilor, mai ales cea rutieră, reprezentând terenuri de sacrificiu”.

Tribunalul Timiș a dispus așadar, la finele lunii august, anularea HCL 459/2017 privind aprobarea RLSV. Primăria a contestat decizia dată de prima instanță, dar a pierdut recursul, anunță acum AsoP.

„AsoP Vest anulează Registrul Local al Spațiilor Verzi, în forma sa incompletă (15%) și neactualizată (1999-2001) elaborată de către Primăria Municipiului Timișoara. Curtea de Apel Timișoara a respins recursul Consiliului Local Timișoara împotriva Sentinței civile nr. 385/2019 prin care s-a hotărât anularea HCL nr.459/2017 privind aprobarea Registrului Local al Spațiilor Verzi din Municipiul Timișoara și obligarea la constituirea Registrului Local al Spațiilor Verzi, actualizat”, au transmis specialiștii din AsoP.

Practic, Timișoara a rămas fără un Registru Local al Spațiilor Verzi.

„Necesitarea elaborării Registrul Local al Spațiior Verzi în formă actualizată devine prioritară pentru asigurarea calității vieții cetățenilor, inclusiv pentru dezvoltarea proiectelor locale”, mai spun peisagiștii.

Potrivit acestora, spațiile verzi din oraș rămân sub protecția altor legi, cum ar fi OUG 195/2006 privind protecția mediului, care spune că „schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”, dar și a Legii 313/2009 pentru modificarea și completarea Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din zonele urbane, care spune că „până la realizarea registrelor locale, schimbarea destinației spațiilor verzi poate fi făcută doar pe baza unor documentații de urbanism legal aprobate, care să stabilească și lucrările de utilitate publică necesare”.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor