Primăria ia credit pentru Pasajul Solventul. Sunteți de acord cu împrumutul de 46 de milioane de euro? Haideți la dezbatere!

De Roxana Deaconescu
79Comentarii
Primăria ia credit pentru Pasajul Solventul. Sunteți de acord cu împrumutul de 46 de milioane de euro? Haideți la dezbatere!
© Tion: Primăria ia credit pentru Pasajul Solventul. Sunteți de acord cu împrumutul de 46 de milioane de euro?
Creditul de aproape 214 milioane de lei pe care vrea să-l ia Primăria Timișoara intră în dezbatere publică, săptămâna viitoare. Sunteți așteptați să vă spuneți părerea chiar dacă sunteți de acord ca municipalitatea să se împrumute de aproape 46 de milioane de euro. Mai puțin de jumătate din bani vor fi folosiți pentru realizarea Pasajului Solventul.

Așa cum Tion.ro vă anunța deja, primarul Nicolae Robu merge mai departe cu planurile de a contracta un credit. Vorbim despre un împrumut de aproximativ 214 milioane de lei, din care mai puțin de jumătate va fi folosit pentru investiții. Primăria Timișoara a plătit deja cu puțin peste 20.000 de euro o firmă care s-o ajute cu consultanța în vederea accesării creditului. Oficialii PMT susțin că este nevoie de un împrumut pentru „realizarea unor obiective de investiții de interes local”.

S-a propus ca, din totalul de aproape 214 milioane de lei, 113,7 să fie folosiți pentru refinanțarea creditelor actuale. PMT are la BCR un sold credit de 23,49 milioane lei/echivalentul în lei, la un curs estimativ de 4,8 lei/euro, a soldului de 4,89 milioane de euro – maturitate finală 2030, tot la BCR un sold credit de 11,8 milioane lei – maturitate finală 2023 și la IFC suma de 78,4 milioane lei – maturitate finală 2025.

Maximum 100 de milioane de lei din împrumut ar urma să fie folosiți pentru investiții. Singura investiție trecută în proiectul de hotărâre este Pasajul inferior Solventul, care ar avea nevoie de fix 100 de milioane de lei, se arată în proiectul ce va fi supus dezbaterii publice. Valoarea estimată a pasajului care să facă legătura între cartierele Ronaț, respectiv Blașcovici și Iosefin este de 27,8 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate care datează de acum patru ani.

Se vorbește despre un credit pe termen lung (10-15 ani), cu o perioadă de tragere de minimum 36 luni, care poate fi luat atât în lei, cât și în euro. În prezent, potrivit edilului-șef, rata de îndatorare a PMT este sub 8%.

Puteți și voi să vă spuneți părerea pe marginea proiectului de hotărâre „privind aprobarea contractării unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei din care maximum 100.000.000 lei în vederea asigurării finanțării investițiilor publice de interes local, precum și 113.705.516 lei necesari refinanțării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei”.

Dezbaterea organizată de PMT are loc marți, 11 decembrie, la ora 13, în sala de consiliu a primăriei. Fiecare persoană poate vorbi maximum 5 minute după ce se înscrie la cuvânt. Cei interesați se pot adresa și în scris, către Direcția Secretariat General – Serviciul Administrație Locală, sau pe emailul camelia.crisan@primariatm.ro, până în 11 decembrie la ora 11.

AICI puteți analiza proiectul de hotărâre!

Articole pe aceeași temă:

Primarul Nicolae Robu merge mai departe cu planurile de a contracta un credit. S-a decis că e nevoie de suma de aproape 214 milioane de lei, din care mai puțin de jumătate vor fi folosiți pentru investiții. Restul se vor duce pe refinanțarea unor împrumuturi. Ultimul cuvânt îl au consilierii locali....
Suntem tot mai aproape de viitorul pasaj subteran de la Solventul, susține primarul Nicolae Robu, care anunță că „se pare că în sfârșit vom intra în linie dreaptă” cu proiectul. Reprezentanții primăriei au stabilit o primă întâlnire cu proprietarul platformei, care ar fi de acord să cedeze PMT teren...
Dacă ați crezut că ceea ce a fost până acum a fost greu, atunci pregătiți-vă să trăiți un calvar în următorii doi ani! Primarul Nicolae Robu anunță iarăși șantiere nenumărate, ca până în 2021 să avem un alt oraș, demn de titlul de Capitală Culturală Europeană. Proiectul Solventul, Inelul IV, Calea B...79Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor