Premiera in Romania: UVT, prima universitate care si-a deschis birou la Bruxelles

De M. Hoster
1Comentariu
Premiera in Romania: UVT, prima universitate care si-a deschis birou la Bruxelles
© TION: Premiera in Romania: UVT, prima universitate care si-a deschis birou la Bruxelles
Universitatea e Vest Timişoara a realizat o nouă premieră în învăţământul superior românesc. Instituţia va fi prima în România care va avea o reprezentanţă permanentă la Bruxelles, acolo unde se acordă finanţările pentru principalele proiecte de cercetare şi învăţământ din fonduri europene. Iniţiativa este rezultatul unui parteneriat cu europarlamentarul Cristian Buşoi.


Una dintre realizările concrete ale deplasării delegaţiei timişorene la Bruxelles, în urmă cu câteva săptămâni, este deschiderea unui birou permanent de reprezentare a Universităţii de Vest Timişoara în capitala Europei. UVT va avea o persoană care va reprezenta instituţia, va culege date despre proiectele de cercetare finanţate din bani europeni, va oferi o imagine mai bună a UVT la acest nivel şi va stabili contacte şi colaborări la cel mai înalt nivel.

„Acest birou este rezultatul colaborării cu europarlamentarul Cristian Buşoi. Noi suntem o instituţie dinamică şi ne place să lucrăm cu parteneri dinamici. De aceea am ales să colaborăm cu domnul Buşoi. Nu este ceva nou ca o universitate să fie reprezentată la acest nivel la Bruxelles, este o premieră pentru România, un proiect la care mă gândesc de ani buni”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Persoana care se va ocupa de noul birou este o doctorandă a universităţii timişorene şi a Universităţii Libere din Bruxelles, Emanuela Gârboni. Biroul UVT la Bruxelles nu presupune chelutuieli importante din partea timişorenilor, fiind doctorandă, noua reprezentantă a instituției beneficiază de bursă din bani europeni. Totuşi, Emanuela Gârboni este şi angajată a UVT, pentru a oferi mai o mai bună reprezentativitate postului pe care îl va avea.

„Ne-am dorit acest birou pentru că în acest moment competiţia pentru bani e acolo, nu mai e aici în ţară. Obţinerea de resurse se poate face doar jucând la nivel internaţional. Prin această reprezentare ne dorim o apropiere de organismele care asiură finanţări pentru cercetare şi învăţământ, pentru a avea o prezenţă şi reprezentare la evenimentele de acolo. De asemenea, vom putea intra mai uşor în legătură cu reprezentanţii altor universităţi, pentru a intra în consorţii universitare. La următoarele proiecte europene se ia în calcul cantitatea, de aceea se preferă consorţiile. De asemenea, se va insista pe clustere, pe colaborări împreună cu mediul economic”, a mai declarat Pirtea.

„Roadele acestui efort se vor vedea nu peste mult timp. Mă simt ataşat şi reprezentativ pentru Regiunea de vest a României şi mai ales pentru Timiş şi Timişoara. Persoana desemnată să reprezinte UVT la Bruxelles va fi colaborator permanent al cabinetului meu parlamentar, va deţine o legitimaţie de acces la Parlamentul European, va avea şi o zonă de lucru. Va putea avea întâniri cu membrii importanţi ai parlamentului, cu lideri de acolo. Aceste persoane vor putea cunoaşte oportunităţile pe care le oferă Universitatea de Vest, se vor deschide noi orizonturi de discuţii, de parteneriate”, a declarat Cristian Buşoi, europarlamentar.

Marilen Pirtea a mai anunţat că UVT nu doreşte o exclusivitate la Bruxelles, dacă vor fi proiecte care se vor putea potirivi celorlalte universităţi timişorene va oferi posibilitatea colaborării cu acestea: „Dacă putem ajuta să colaborăm, interesul nostru este să ridicăm nivelul educaţiei şi cercetării în Timişoara”.

Despre persoana aleasă să conducă noul birou a vorbit Dan Lazea, prorector al Universităţii de Vest: „Am căutat pe cineva care cunoaşte UVT, un alumna, o persoană care să să fi avut un parcurs academic şi profesional în acest domeniu. Emaniela Gârboni este absolventă de master al Universităţii din Genova, iar în prezent este doctorand în paralel al UVT şi al Universităţii Libere din Bruxelles. Ea studiază Ştiinţele Politice”.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor