Pozitia Inspectoratului Scolar Timis in problema parcarii Oituz, atacata dur de Universitatea de Vest Timisoara

De Marcel Hoster
16Comentarii
Pozitia Inspectoratului Scolar Timis in problema parcarii Oituz, atacata dur de Universitatea de Vest Timisoara
© Tion: Pozitia Inspectoratului Scolar Timis in problema parcarii Oituz, atacata dur de Universitatea de Vest Timisoara
Parcarea supraterană de pe strada Oituz continuă să nască opinii divergente între părțile implicate. După ce inspectorul școlar general Aura Danielescu a declarat că Universitatea de Vest Timișoara ar trebui să doneze gratuit acea „bucățică de la Oituz” și nu la schimb, UVT cerând la schimb campusul de la fostul Liceu CFR, conducerea instituției de învățământ superior reacționează destul de dur.

UVT și Primăria Timișoara se înțeleg, prima dă terenul de pe strada Oituz, iar cea de-a doua fostul liceu CFR la schimb, dar a doua zi după anunțarea înțelegerii, inspectorul școlar general intervine și spune că acele spații nu pot fi cedate. Scandalul se amplifică și Aura Danielescu declară că „Mărinimia colegilor noștri de la Universitate ar trebui să meargă până acolo încât să dea acea bucățică de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb”. După cum era normal, a venit și reacția Universității. Una destul de incisivă, universitarii vorbesc despre reprezentanta ISJ Timiș că „ocupă în prezent funcția de inspector școlar general” și că vorbește despre proprietatea administrației locale.

„În cursul zilei de ieri (n.r. marți), d-na. Aura Danielescu, care ocupă în prezent funcția de inspector școlar general, și-a manifestat, în mass-media, dezacordul cu privire la schimbul dintre un teren deținut de UVT și unul aflat în proprietatea administrației locale, astfel au fost preluate de presa locală declarațiile doamnei Danielescu”.

Oficialii UVT aduc o serie de precizări legate de subiect, spun că intențiile UVT sunt clar benefice orașului, că la rândul ei funcționează cu o lipsă acută de spații cu un număr triplu de studenți față de acum câțiva ani și că instituția funcționează pe baza principiilor economice.

„În acest context, ne vedem nevoiți să facem unele clarificări: În primul rând, dorim să reamintim faptul că UVT și Primăria Timișoarei se află în negocieri pentru un schimb de terenuri. Mai exact, administrația locală a solicitat instituției noastre cedarea fostei popote care se află în zona străzii Oituz, colț cu str. Popa Șapcă, în vederea edificării unei parcări supraetajate. În acest context, cele două instituții au ajuns la un acord de principiu pentru ca terenul din Oituz să fie dat la schimb cu Liceul CFR. Infrastructura Universității de Vest este semnificativ subdimensionată în raport cu activitatea pe care o desfășoară. În anul 1989/90, UVT avea 4.377 de studenți, în timp ce înmatriculările ultimilor ani se situează în jurul cifrei de 15 000. Dacă la nivel național rata acoperirii cererilor de cazare este de aproximativ 75% (conform studiului ANOSR – «Echitate în educație» din 2011), la nivelul Universității de Vest din Timișoara, rata acoperirii cererii de cazare este de doar 32 %, cu mult sub media națională. Pentru Universitatea de Vest din Timișoara extinderea infrastructurii nu este un capriciu, ci o necesitate. Universitățile se bucură de autonomie, în baza principiului responsabilității. Altfel spus, funcționează mai degrabă după o logică a pieței, pot înregistra și echivalentul profiturilor, dar și pierderi. Sunt semnificativ diferite de instituțiile publice, cum este și inspectoratul școlar, care funcționează după logica instituțiilor bugetare. Universitatea de Vest din Timișoara are o strategie de dezvoltare, iar conducerea universității poartă responsabilitatea pentru implementarea acesteia. Deciziile strategice, cum este cea pe care o sugerează d-na. Danielescu, pot avea un impact major asupra viitorului universității, îi pot afecta capacitatea de a atrage studenți. Privite din perspectiva responsabilității, afirmațiile d-nei. Danielescu sunt cel puțin nepotrivite”, se mai arată în poziția oficială a UVT pe tema acestui subiect.

Documentul oficial transmis de UVT, care nu poartă, ca de obicei, semnătura rectorului Marilen Pirtea, precizează că instituția a făcut deja o serie de demersuri benefice pentru comunitate, legat de acel teren.

„Cât despre materializarea interesului Universității de Vest pentru binele orașului, ne rezumăm să amintim următoarele aspecte: În anul 2008, Universitatea a dat în folosință gratuită un teren central de 4.500 mp, pentru edificarea de spații de învățământ destinate Liceului Lenau, care ajunsese într-o situație dificilă din cauza retrocedărilor. Universitatea a donat administrației locale terenurile necesare creării unei noi infrastructuri rutiere în zona viitorului campus studențesc din zona Oituz, o suprafață de 8.000 mp (între Piața Unirii și Iulius Mall). Din fonduri proprii, UVT a amenajat parcul de pe strada Oituz, a cărui utilizare se face în regim de acces liber”, se mai spune în poziția UVT.

„Ne păstrăm, așadar, dreptul de a decide singuri unde stabilim echilibrul dintre planurile de dezvoltare instituțională și sprijinul acordat administrației publice locale pentru dezvoltarea orașului Timișoara. Îi asigurăm pe timișoreni că vom sprijini în continuare proiectele de dezvoltare a orașului și suntem conștienți că o universitate poate fi puternică doar într-un oraș care investește în calitatea vieții locuitorilor săi”, se arată în încheiere.

Articole pe aceeași temă:

Inspectorul scolar general: UVT poate sa dea terenul pentru parcarea de la Oituz gratuit, nu la schimb

Viitoarea parcare supraetajata de pe strada Oituz, la mana Guvernului Grindeanu

Parcare supraetajata pe schelet metalic in zona Oituz, din 2017. Au reinceput negocierile cu UVT16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor