Potop de lume si cascade de aplauze pentru Mesterul Manole, la prima auditie absoluta

De S.P.D.
6Comentarii
Potop de lume si cascade de aplauze pentru Mesterul Manole, la prima auditie absoluta
Sala Capitol a fost plină, sâmbătă seara, la prima audiție absolută a operei rock-simfonice Meșterul Manole, un eveniment care a adus pe scenă, alături de orchestra și corul Filarmonicii Banatul și de soliștii invitați, trei foști componenți ai trupei Phoenix: Josef Kappl, compozitorul operei, Mircea Baniciu și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Printre sutele de spectatori ai premierei s-au aflat oameni de toate vârstele, unii atrași de mirajul unei prime audiții absolute, de ineditul programului muzical în cadrul stagiunii clasice, alții admiratori înfocați ai legendei rock-ului românesc, deși Kappl a subliniat adesea că Meșterul Manole nu are nicio legătură cu Phoenix, nu puțini veniți tocmai fiindcă vin toți ceilalți. Pentru a face față afluxului previzibil de public, organizatorii au suplimentat cu zeci de scaune de plastic locurile, chiar și așa, mulți oameni au rămas în picioare, să asculte concertul.

Au avut ce auzi căci, îndrăzneață, complexă, colorată stilistic, partitura scrisă de Kappl a adus, într-un areal contemporan, generosul filon etno, dar și inflexiuni orientale amintind de năvălirile otomane, vivacitatea rock-ului, caracterul puternic al operei moderne, iar libretul lui Victor Cârcu a servit muzicii cu o rescriere poetică a mitului sacrificiului, inteligentă și cu consistente inserții de umor în tragismul poveștii. De fiecare dată, intervențiile solistice ale lui Mircea Baniciu (care a deschis spectacolul cu piesa „Pe Argeș în jos”), Ovidiu Lipan Țăndărică și Josef Kappl au fost întâmpinate cu cascade de aplauze de admiratorii Phoenix-ilor. Sunetul plin al orchestrei conduse de Radu Popa, prestația artiștilor invitați, a redutabilul bariton Dan Patacă, a mezzosopranei Mihaela Ișpan, a lui Ionuț Dorobanțu, strălucit chitarist, care a indus o subtilă nuanță de jazz sunetului serii, a percuționistul Cristian Rațiu, Cosmin Bălean cu al său duduk, și corul, personaj esențial al operei (femeile în rol de stihii și bărbații – meșteri mari), au entuziasmat publicul, durata întregului spectacol fiind de peste trei ore. Întreaga orchestră a filarmonicii a purtat, pentru a sublinia caracterul etno al operei cântate, ii, lăibăre sau cămeși de costum popular (împrumutate de la Ansamblul Timișul), iar cei 9 meșteri mari, calfe și zidari din cor au fost îmbrăcați în salopete luate de la Elba. Înaintea concertului, primarul Nicolae Robu a făcut anunțul-surpriză că scriitorului Victor Cârcu i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al Timișoarei. Pentru că starea de sănătate nu i-a permis poetului să fie prezent la premieră, placheta a fost ridicată de Corneliu Vaida, prieten al lui Victor Cârcu și unul dintre principalii promotori ai evenimentului.

„Meșterul Manole” este un proiect artistic realizat de Filarmonica Banatul, Asociația ProPhilharmonia și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cu susținerea financiară a Primăriei Timișoara. Conform contractului, opera rock-simfonică a lui Josef Kappl va avea anul viitor minimum 5 reprezentații în țară, dintre care una este plănuită la Mănăstirea Curtea de Argeș.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor