Posibila finantare pentru Futuroscopul Timisoarei – Muzeu al Anticipatiei Stiintifice

De Adrian Panduru
15Comentarii
Posibila finantare pentru Futuroscopul Timisoarei – Muzeu al Anticipatiei Stiintifice
© Posibila finantare pentru Futuroscopul Timisoarei - Muzeu al Anticipatiei Stiintifice (foto: Facebook)
Timişoara va avea un Futuroscop. Cel puţin asta este intenţia Consliului Consultativ Economic (CCE) al Timişoarei, care s-a întrunit miercuri pentru a treia oară. Dacă în luna iunie, proiectul Futuroscopului (Muzeu al Anticipaţiei Ştiinţifice) era dezvăluit publicului, acum promotorul său, Dan Bedros, a venit şi cu sugestii privind o parte din finanţarea acestui obiectiv.


Practic, acest Muzeu al Anticipaţiei Ştiinţifice va avea atât partea sa educativă cât şi cea distractivă. Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român şi membru al CCE, a venit şi cu o sugestie vizavi de finanţarea acestui obiectiv, mai precis partea sa educativă.

Este vorba de o firmă din Luxemburg, Arb Capital, care ar fi dispusă să asigure finanţarea într-un parteneriat public-privat cu primăria din Timişoara pentru spaţiile educative ale acestui muzeu ştiinţific interactiv. Investiţia este între 50 şi 100 de milioane de euro, iar la o medie de 100.000 de vizitatori pe an se estimează suma de 5 milioane de euro ca cifră de afaceri pe lună.

„La Futuroscop blocajul era întotdeauna finanţarea. Îţi trebuie un operator internaţional, din momentul acela intră pe o structură logistică. Am discutat cu o firmă din Luxemburg, Arb Capital, care are experienţă de 150 de ani în accesarea fondurilor. Ei sunt dispuşi să finanţeze prin fonduri nerambursabile partea educaţională. Au propus structura unui parteneriat public-privat, în care autorităţile să vină cu partea de teren, utilităţi, iar firma cu finanţare. Primăria poate să participe cu finanţare şi atunci are cotă mai mare în acest consorţiu. Cred că Timişoara este locul ideal, evident că Timişoara e un centru ideal. Continuăm, dacă se acceptă, eu îi invit, ei sunt gata să vină să semneze un memorandum în care să stabilească cu autorităţile locurile fiecăruia”, spune Dan Bedros.

Futuroscopul de la Poitiers, care este un model pentru un viitor futuroscop la Timişoara, are peste 1,5 milioane de vizitatori şi un miliard şi jumătate de euro venituri pe an.

„Acolo există spaţii 3D, 4D, 5D, lupte laser, holograme, tot ce înseamnă această dezvoltare a viitorului la nivelul parcului de distracţii. Mai există în Franţa, lângă Paris, cite des sciences (oraş al ştiinţei), în care toate universităţile au laboratoare, şcoli, copiii vin şi fac laboratoare de mecanică, transport. Noi vrem ca această platformă – Futuroscopul de la Timişoara – să combine partea de educaţie cu partea de dezvoltare, ca orice proiect de asemenea dimensiune”, spune Bedros.

Futuroscopul este o lume virtuală – I-max, 3D, 5D, război holografic – un muzeu al ştiinţei activ, unde elevii pot face ore. La Poitiers elevii au gratuităţi, au anumite aplicaţii și au ocazia de a vizita virtual orașe precum New York, într-o sală imensă.

Terenul de la Agronomie ar fi o variantă pentru construcţia Futuroscopului, mai era o variantă la Aeroportul Utilitar, la Covaci. Conform lui Dan Bedros, această investiţie se poate realiza în doi ani.

Articole pe aceeași temă:

Futuroscop, Muzeu al Anticipatiei Stiintifice la Timisoara, cu holograme, orase 3D si ultimele minuni ale tehnicii15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor