Planuri pentru a reabilita Fantana cu Pesti a Timisoarei si cea din Dacia

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
10Comentarii
Planuri pentru a reabilita Fantana cu Pesti a Timisoarei si cea din Dacia
© TION: Planuri pentru a reabilita Fantana cu Pesti a Timisoarei si cea din Dacia
Pentru a elimina stresul din viaţa voastră, relaxaţi-vă lângă fântânile din oraş – oficialii Primăriei Timişoara sunt convinşi de rezultate, aşa că pregătesc reabilitarea Fântânii cu Peşti din centru, prezentată ca fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice ale urbei, şi a fântânii din Dacia. Se va începe cu realizarea unor expertize.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara pregătesc atribuirea contractelor de achiziţie publică pentru realizarea expertizelor şi celorlalte documentaţii necesare pentru reabilitarea Fântânii cu Peşti din Piaţa Victoriei şi a fântânii ornamentale din zona Dacia. Achiziţia se va face prin cumpărare directă la preţul cel mai scăzut, ofertele putând fi depuse la primărie până în 12 octombrie.

Cele două fântâni sunt degradate şi necesită diferite intervenţii, care trebuie făcute având în vedere rolul pe care îl au în viaţa oraşului, afirmă autorităţile locale.

„Fântâna arteziană cunoscută şi sub numele de Fântâna cu Peşti a fost construită în anul 1957, în formă de stea cu cinci colţuri. În scurt timp a devenit locul preferat al fotografilor, tinerilor şi vârstnicilor (…) Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Timişoara, fiind în acelaşi timp un simbol al oraşului de pe Bega. Având în vedere faptul că de-a lungul timpului elementele de construcţie au fost afectate de infiltraţii şi de schimbarea de regim termic (îngheţ, dezgheţ), iar unele piese de arhitectură au fost distruse, se impune, în vederea reabilitării fântânii ornamentale, efectuarea unei expertize tehnice a fântânii, cât şi întocmirea unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii. Necesitatea acestor lucrări de intervenţie derivă şi din faptul că fântâna ornamentală reprezintă un obiect decorativ cu vechime, iar beneficiile acesteia rezultă din faptul că elimină stresul, are efect relaxant, purifică aerul…”, precizează reprezentanţii municipalităţii – specialiştii Direcţiei Tehnice, în caietul de sarcini.

Ce fel de lucrări se propun în cazul Fântânii cu Peşti? În general reparaţii şi intervenţii la partea de instalaţii.

„Se vor avea în vedere în principal lucrări de reabilitare a părţii de construcţie a fântânii şi a părţii de branşament şi instalaţii electrice, prin montarea unor echipamente noi ce asigură protecţia la umiditate. Se va analiza necesitatea reabilitării elementelor decorative, repararea ornamentelor distruse şi completarea celor lipsă, lucrări de reabilitare a instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare, lucrări de hidroizolaţii (…) Se va urmări găsirea unor soluţii pentru reducerea consumului de apă”, propun autorităţile locale.

O oază de relaxare se doreşte a fi şi fântâna din cartierul Dacia, cea de-a doua care ar urma să intre în reabilitare.

„Fântâna ornamentală Dacia este situată în parcul cu același nume, fiind amplasată în vecinătatea unuia dintre cele mai dens populate cartiere din Timișoara. Fântâna este un punct de atracție și o oază de relaxare (…) Necesitatea acestor lucrări derivă și din faptul că, departe de a fi o inovație a civilizației modern, fântâna ornamentală reprezintă un obiect decorativ cu vechime, iar beneficiile acesteia rezultă și din faptul că elimină stresul (…) Lucrările de reabilitare se impun datorită degradării avansate a instalațiilor hidraulice exterioare (conducte, duze, robineți etc), cât și a faptului că instalația de iluminat architectural nu este funcțională”, mai explică reprezentanţii primăriei.

Fântâna din Dacia este realizată sub forma unui cerc cu raza de aproximativ 10 metri și înălțimea bazinului de circa un metru.

Se propun în principal lucrări de reabilitare a instalațiilor, lucrări de hidroizolație şi la partea de iluminat.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor