Peter Stein: un demiurg al teatrului postbelic, pentru ultima zi in FEST-FDR

De S.P.D.
Reactualizat la:
Peter Stein: un demiurg al teatrului postbelic, pentru ultima zi in FEST-FDR
Ultima zi a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) oferă publicului privilegiul întâlnirii cu unul dintre cei mai importanți regizori postbelici, a cărui operă a schimbat în esență teatrul european al secolului XX: Peter Stein. Programul zilei mai cuprinde un spectacol outdoor al trupei poloneze Teatru Snow, pe strada Mărășești, Zic-Zac, un performance de teatru -dance care face furori, și un concert de jazz în Parcul Civic.

FEST-FDR este un eveniment produs de Teatrul Național Timișoara. Iată programul ultimei zile, anunțat de organizatori:

Spectatorii sunt aşteptaţi de la ora 17, pe strada Mărăşeşti, la spectacolul Pilgrimage (Pelerinaj) al companiei Teatr Snów din Polonia. ”Așa cum o arată și numele, spectacolul propune un pelerinaj prin viață și prin vise. Performerii se întorc în timp cu aceeași ușurință cu care privesc spre viitor. Pelerinaj este o recreare teatrală a pelerinajului prin viață: o călătorie nu întotdeauna confortabilă, pe parcursul căreia putem (sau nu) avea parte de miracole și revelații”, susțin realizatorii.

Unul dintre cele mai aşteptate spectacole din Festival începe tot marţi, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara. Teatro Metastasio Stabile della Toscana (Italia) aduce în FEST-FDR Il ritorno a casa (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, pus în scenă de unul dintre cei mai importanţi regizori ai secolului XX, Peter Stein. ”Peter Stein este fondatorul celebrului teatru Schaubühne din Berlin și una dintre cele mai mari voci ale regiei europene ale secolului. Teatrul său analizează de la cele mai superficiale straturi până în cele mai profunde, resorturile care îi determină pe oameni să acționeze, într-o manieră care transformă cotidianul într-o hiperrealitate „chirurgicală”. Despre piesa Întoarcerea acasă, regizorul spunea că pune în discuție pericolele profunde din calea relațiilor umane și, încă și mai mult, a relațiilor dintre sexe. Familia este o junglă în interiorul căreia toate relațiile formale au un potențial fatal de agresivitate și violență sexuală”, se arată în caietul program.

Spectacolul Zic-Zac, semnat de Andrea Gavriliu, o producție UNATC și Godot Café-Teatru București este programat de la ora 21.00, în Sala 2. ”Un spectacol care transpiră – și la propriu și la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate, care ne învață că dacă ai carte, nu se face primăvară, că „Tăcerea este unul dintre argumentele cele mai greu de combătut”, că „Limba pe români îi încurcă-n gură” și că ne e frică de frică”.

Finalul zilei şi al Festivalului va fi unul în acorduri de jazz contemporan, ambient și folk. Astfel, în Parcul Civic, începând cu ora 22.00, timişorenii sunt aşteptaţi la concertul trupei Exit Oz formată din: Alexandru Iovan (saxofon tenor, voce), Dorothea Iordănescu (sintetizator), Ovidiu Zimcea (bass, sampler) și Sebastian Hamburger (tobe).

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor