Peste 100 de artisti transforma Timisoara in capitala artei contemporane: o luna de expozitii si spectacole

De Simina Bratu
Peste 100 de artisti transforma Timisoara in capitala artei contemporane: o luna de expozitii si spectacole
© Peste 100 de artisti transforma Timisoara in capitala artei contemporane (foto: arhiva)
Pentru o lună, Timișoara se va transforma într-un adevărat paradis al iubitorilor de artă. Totul se datorează evenimentului Art Encounters, care își propune să aducă arta contemporană românească mai aproape de public, fie că e vorba despre operele unor conaționali sau ale unor artiști străini care fac referire la România în creațiile lor. Cert este că vizitatorii vor putea să descopere aici opere surprinzătoare, cu totul fascinante.


Evenimentul va avea loc în perioada 3 – 31 octombrie, în diferite spații culturale din oraș. Deși la prima ediție, Art Encounters va reuni o serie de artiști importanți, atât din țară (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), cât și din străinătate (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén). Evenimentul îi are drept curatori pe Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos.

Pentru prima dată în contextul românesc se construiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi, Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor)”, transmit organizatorii evenimentului.

Concret, Timișoara se va transforma pentru o lună într-o galerie de artă contemporană, unde vor expune peste 100 de artiști.

Pentru Art Encounters s-au ales 17 locații, printre acestea numărându-se și Muzeul de Artă, Memorialul Revoluției, Sinagoga din Cetate, Halele Timco, sau Cazarma U, unde 12 galerii de artă vor prezenta expoziții mici. Nu în ultimul rând, Art Encounters va reuni Timișoara cu Aradul, unele evenimente desfășurându-se în municipiul din județul vecin.

Câteva dintre momentele de neratat ale festivalului sunt reconstrucția, pentru prima oară în 37 de ani, a instalației multimedia „Multivision” a Grupului Sigma care activa în Timișoara în anii ’70 – ’80, sau transmisia live DJ Angel, orchestrată de Saâdane Afif, care va avea loc în ziua deschiderii evenimentului.

De asemenea, timișorenii se vor putea bucura de „Oda Materiei”, performance care va avea loc în Piața Libertății și care a fost scris special pentru Art Encounters. Piesa este pentru cor, toboșari, vioară și soprană, corul fiind format din deținuți ai Penitenciarului Timișoara.

Timișorenii vor putea să vizitezi și „Darwin’s Room” de Adrian Ghenie. Este vorba despre o reproducere 3D, în mărime naturală, a unei mici picturi de ulei, atribuite lui Rembrandt, care înfățișează studioul lui Darwin.

În cadrul Art Encounters se va pune accentul și pe dialogul dintre publicul larg și artiști, curatori sau critici de artă.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului, doritorii vor putea să asculte prelegerile unor curatori importanți, care reprezintă unele dintre cele mai importante instituții de artă din lume, precum Tate Modern din Londra, Centre Pompidou din Paris sau Muzeul de Artă Modernă din New York.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor