Pe pereți nu se scrie! Amenințarea lui Robu pentru cei care murdăresc clădirile Timișoarei

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Pe pereți nu se scrie! Amenințarea lui Robu pentru cei care murdăresc clădirile Timișoarei
© foto: Tion
Reacție dură a primarului Nicolae Robu față de cei care mâzgălesc din pură distracție clădirile orașului cu fel de fel de mesaje. Edilul-șef le transmite că vor trebui să plătească refacerea întregii fațade a unei clădiri mâzgălite, urmând să fie uscați de bani și să fie nevoiți să-și vândă chiar și apartamentele. Mai mult, e dispus chiar… să le ia cu forța.

Primarul Timișoarei s-a aprins puțin în timpul audienței pentru tineri pe care a ținut-o miercuri după-amiază pe Facebook. Întrebat ce măsuri se iau împotriva celor care distrug frumoasele clădiri renovate din zona Unirii cu graffiti, Robu a răspuns că polițiștii îi „cam prind” pe indivizii puși pe distracție.

„Acești indivizi care își bat joc de banii privați și de banii publici vor fi pedepsiți necruțător de către noi. Îi cam prindem, dar nu-i prindem din prima. Și îi uscăm, că-i punem să plătească toate daunele, nu numai amenda. S-a greșit cu ei, că multă vreme au fost puși să plătească doar amenda”, a explicat primarul Timișoarei.

Edilul-șef spune că cei care vor fi prinși mâzgălind clădirile din oraș cu spray-uri vor fi uscați de bani și vor fi lăsați chiar și… fără apartamente.

„Amenda e suportabilă. Dar când îi punem să plătească refacerea întregii fațade a unei clădiri nu o să mai îndrăznească, pentru că se vor usca de bani. Vor trebui să își vândă apartamentele sau le vom lua cu forța pur și simplu, să se învețe minte”, a transmis, hotărât, primarul Timișoarei.

Ce spune legea

Polițiștii locali din Timișoara îi amendează pe „grafferi” în baza Legii 544/2003, care spune că este contravenție „înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fațadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice și de arhitectură sau pe orice alt tip de construcții a inscripțiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri și alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză”. Amenzile sunt între 500 și 2.500 de lei. Tot Legea 544 spune că cei amendați sunt obligați să suporte cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului în cauză, a căror contravaloare se achită în termen de cinci zile de la data rămânerii definitive a procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, potrivit documentelor emise de prestatorii de servicii autorizați”.

În mod normal, polițiștii locali trimit dosarele către Primăria Timișoara, care decide ce se întâmplă mai departe. În vara acestui an, oamenii legii l-au amendat pe celebrul Ycre, M. Răzvan, din Lupeni, Hunedoara, care a fost prins mâzgălind o clădire pe str. Gh. Lazăr. Polițiștii locali îl cunosc de ceva timp pe faimosul Ycre și l-au sancționat de șase ori în ultimii ani.

„Poliția Locală informează Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul Primăriei Timișoara, care ia măsurile legale de a le imputa persoanelor sancționate contravaloarea refacerii fațadelor deteriorate”, ne-au transmis reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

Potrivit unei hotărâri de consiliu local, obligativitatea întreținerii fațadelor clădirilor le revine proprietarilor sau instituțiilor publice și agenților economici care își desfășoară activitatea în imobile. Vorbim inclusiv despre „spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică” a clădirilor. Amenzile sunt cuprinse, conform HCL 371/2007, între 500 și 2.500 de lei. Cei care murdăresc „prin scriere sau desenare clădirile, gardurile, monumentele și statuile” de pe raza orașului riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei conform aceluiași HCL.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor