Patronii de localuri fara aviz de siguranta la incendiu cer ragaz de sase luni pentru a intra in legalitate

De Simina Bratu
3Comentarii
Patronii de localuri fara aviz de siguranta la incendiu cer ragaz de sase luni pentru a intra in legalitate
După tragedia din clubul Colectiv din Capitală, localurile din țară au fost vizitate de reprezentanții ISU, care au verificat siguranța la incendiu. S-a constatat că o mulțime de cluburi și restaurante, inclusiv din Timișoara, nu funcționau în conformitate cu legea, iar avizele de siguranță la incendiu lipsesc și ele. Patronii recunosc că trebuie să remedieze problema, dar cer să fie lăsați să-și continue activitatea, timp de șase luni, până obțin aprobările ISU.

În ultimele săptămâni localurile din țară au fost controlate de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar verificările au demonstrat că o mulțime de cluburi nu funcționau conform legii. Mai mult, au fost găsite o mulțime de spații care, după normele în vigoare, necesitau aviz de siguranță la incendiu din partea ISU, dar în realitate aprobările lipseau.

Astfel de cazuri au fost semnalate și la Timișoara, iar acum proprietarii acestor spații sunt nevoiți să se pună la punct cu legea, dacă mai vor să-și continue activitatea. Totuși, patronii de cluburi și restaurante sunt de părere că schimbarea nu poate avea loc peste noapte, așa că solicită ca autoritățile să-i păsuiască șase luni, timp în care se vor pune la punct cu noile norme. Este de menționat faptul că aceste autorizații de siguranță la incendiu, care sunt necesare doar pentru anumite tipuri de spații comerciale, au fost impuse prin lege de ani.

„HORA militează activ pentru creșterea siguranței în toate unitățile de alimentație publică și susține eforturile autorităților orientate în direcția prevenirii apariției situațiilor de risc. (…) În același timp, însă, HORA cere factorilor competenți responsabilitate în luarea deciziilor care pot afecta grav unul dintre cele mai importante sectoare economice ale României. În acest sens, HORA solicită acordarea unui termen de șase luni de la data depunerii de către operator a documentației spre avizare, timp în care acesta să poată funcționa în continuare. Organizația noastră consideră oportună și absolut necesară crearea unui grup de lucru comun din care să facă parte reprezentanți ai autorităților, ai mediului privat și consultanți de specialitate care să acționeze împreună pentru găsirea celor mai bune soluții în această chestiune și actualizarea legislației”, au transmis reprezentanții HORA România (Asociația Patronală a Hotelurilor, Restaurantelor, Cluburilor și Barurilor din România).

Organizația susține că societățile comerciale de acest tip ar putea să funcționeze pe baza unor autorizații provizorii, dar asta numai în cazul în care pot demonstra reprezentanților ISU că au început demersurile pentru a intra în legalitate.

O altă problemă semnalată de HORA este faptul că obținerea documentației pentru primirea autorizației de siguranță la incendiu nu este tocmai ușor de obținut, iar realizarea acesteia poate dura și 90 de zile. În aceste condiții reprezentanții asociației cred că este necesar ca specialiștii care realizează aceste documentații să se miște cât mai repede posibil.

În ceea ce privește situația de la Timișoara și aici există probleme serioase. Patronii se plâng de faptul că în Timiș există un singur inspector avizat, care poate să facă expertiza de siguranță la incendiu.

Mai mult, reprezentanții HORA sunt nemulțumiți de faptul că primarul Nicolae Robu a declarat că vrea ca toate societățile comerciale din orașul de pe Bega să aibă autorizație de siguranță la incendiu, chiar dacă legea în vigoare nu impune acest lucru.

„Dorința autorităților locale de a solicita aviz ISU chiar și firmelor care conform legii nu au nevoie de acesta, în 30 de zile, nu este realista și nu ține seama de situația de fapt. Reprezentanții HORECA consideră că legea este inegal aplicată și se încearcă abaterea atenției publicului de la faptul că majoritatea instituțiilor de stat nu respectă normele ISU. Sunt prezentate exclusiv abateri din sectorul nostru de activitate care, luat în ansamblu, este mult mai bine echipat decât instituțiile de stat. Astfel, prezentarea excesivă a amenzilor date și a neregulilor constatate lasă impresia că numai în zona cluburilor și restaurantelor ar fi probleme când, de fapt, situația este infinit mai grava în scoli, grădinițe, spitale, etc. (…) De aceea facem un apel la Primăria Timișoara de a stabili un grup comun de discuții care să găsească cel mai bun și rapid mod de rezolvare a situației actuale”, au mai declarat reprezentanții HORA Banat.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor