Patriarhia solicita CJ Timis 300.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Neamului

De B.A.M
Reactualizat la:
129Comentarii
Patriarhia solicita CJ Timis 300.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Neamului
Patriarhia Română a trimis Consiliului Judeţean Timiş, precum şi celorlalte consilii judeţene din ţară, o scrisoare prin care solicită un sprijin financiar de 300.000 de lei, fondurile fiind necesare pentru continuarea lucrărilor de ridicare a Catedralei Mântuirii Neamului. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, susţine că această solicitare va fi discutată anul viitor, la întocmirea bugetului.

Conform gândul.info, toate consiliile judeţene din ţară au primit o scrisoare semnată de Patriarhul Daniel prin care acesta solicită fonduri pentru continuarea construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului.

„Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important şantier bisericesc. În aceste condiţii, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române – Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări”, se arată în scrisoarea semnată de Patriarhul Daniel şi publicată de Gândul.

De altfel, la ultima şedinţă de plen a Consiliului Judeţean Timiş, care s­-a desfăşurat la începutul acestei săptămâni, a fost prezent şi episcopul vicar al Timişoarei, Paisie Lugojeanul, care le-a vorbit consilierilor judeţeni despre necesitatea sprijinirii proiectelor Bisericii Ortodoxe Române.

Contactat de reporterii www.tion.ro, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a declarat că a primit această scrisoare, însă suma solicitată nu este imperativă.

„Asta nu înseamnă că toate consiliile judeţene vor şi da. Probabil că unele consilii care vor avea bani, vor da. Altele care nu au, nu vor da. Suma nu e imperativ 300.000. Poate fi şi 50 şi 100 şi 150.000. În momentul în care facem bugetul nu cred că trebuie să ne cramponăm de această sumă”, a afirmat Bojin.

El a precizat că acest subiect va fi discutat anul viitor, în momentul în care se va alcătui bugetul.

„Nu m-am gândit cât vom da. Vom discuta când vom avea sumele pe masă. Luăm de la sport şi trecem la cultură. Luăm de la alte cheltuieli şi trecem la culte. Vom vedea în şedinţele de comisie. Pentru că ştiţi cum e în şedinţele de comisie, toţi vor bani pentru domeniile pe care le au”, a mai spus Bojin.

Acesta a precizat că anul acesta bugetul pentru culte alocat de Consiliul Judeţean Timiş s-a situat în jurul sumei de 500.000 de lei. De aceea, alocarea a încă 300.000 de lei anul viitor pentru Catedrala Mântuirii Neamului i se pare prea mult.

„500.000 a fost bugetul pe culte. Aproximativ . Dacă discutăm de banii ăştia şi anul viitor şi de încă 300.000, sigur că deja e prea mult. O să vedem în continuare ce vom face”, a concluzionat Bojin.

UPDATE: Patriarhul Daniel a cerut 200.000 de lei şi Primăriei Timişoara

Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, la solicitarea reporterilor www.tion.ro, că Patriarhul Daniel a cerut şi Primăriei Timişoara 200.000 de lei pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, însă municipalitatea nu mai are rezerve în acest an pentru a aloca aceşti bani.

„Da, ni s-a solicitat 200.000 de lei. După cum cunoaşteţi, Primăria Timişoara a alocat 400.000 de lei pentru reabilitarea Catedralei Mitropolitane, în 2013. De asemenea, am alocat sume importante pentru reabilitarea altor biserici. Prin urmare, nu mai aveam rezerve să mai alocăm 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Nu ştiu ce va fi la anul, vom vedea la momentul respectiv”, a afirmat Robu.

El a precizat că, în primul rând, trebuie să vadă dacă este legal ca municipalitatea timişoreană să acorde fonduri pentru un proiect care se realizează la Bucureşti şi că, în mod normal, dacă era vorba de un proiect de interes naţional, acesta trebuia susţinut de la bugetul central.

„Dacă este legal, atunci sigur că putem accepta ideea de proiecte naţionale susţinute de către întreaga ţară. Nu cunosc situaţia finanţării acestui obiectiv. Fiind vorba de un obiectiv naţional, cred că ar fi trebuit să se aloce fonduri de la bugetul de stat pentru susţinerea sa. Dacă este vorba doar de un proiect al Bisericii, cred că pot apărea şi probleme de ordin legal privind susţinerea unui proiect în altă localitate”, a mai declarat Robu.

Primarul Timişoarei a mai ţinut să spună că municipalitatea va continua să aloce fonduri către culte şi în 2014.

„Am fost criticaţi pentru alocarea de fonduri importante către biserici şi, în primul rând, către Catedrala Mitropolitană. Vom continua să susţinem bisericile oraşului, indiferent de cult, deoarece fac parte din patrimoniul oraşului”, a concluzionat Robu.129Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor